Christensen om narkosmugling: – Jeg har 55 millioner i gjeld, men angret meg

<p>Tiltalte Alf Henrik Christensen, her under NOKAS-rettssaken i 2006, er tiltalt for å ha forsøkt å frakte narkotika til Norge. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX</p>
Tiltalte Alf Henrik Christensen, her under NOKAS-rettssaken i 2006, er tiltalt for å ha forsøkt å frakte narkotika til Norge. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

OSLO TINGRETT (ABC NYHETER): Nokas-dømte Alf Henrik Christensen (55) skal ha blitt tilbudt å frakte narkotika fra Nederland til Norge av Metkel Betew (39). Første takket han ja, så angret ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved tre anledninger i juni, juli og august i 2015 mener påtalemyndigheten at Christensen forsøkte å frakte 38 kilo hasj og 12 kilo marihuana til Norge på oppdrag fra tiltalte Metkel Betew.

De to ble først kjent i fengselet, selv om begge var dømt for å ha deltatt i Nokas-ranet i 2004.

I retten onsdag forklarte Christensen at han ble kontaktet av Betew kort tid etter at Betew ble løslatt 27. oktober 2014.

Etter at Betew ble løslatt den høsten møttes de to flere ganger i Oslo.

– Metkel tok kontakt med meg da han slapp ut. Han ringe meg og spurte om vi skulle møtes. Første møte med Metkel var merkelig og hemmelig. Han hadde ikke lov til å ha kontakt med folk fra Nokas-saken, så vi møttes i en park så ingen skulle oppdage det, sa Christensen.

Les også: Imran Saber: – Glem Eirik Jensen-saken. Den kommer til å blekne

Nokas-dømte Metkel Betew risikerer 18 nye år med forvaring dersom han blir funnet skyldig av Oslo tingrett. Den omfattende rettssaken mot ham og tolv andre menn starter i Oslo tingrett onsdag.
Nokas-dømte Metkel Betew risikerer 18 nye år med forvaring dersom han blir funnet skyldig av Oslo tingrett. Den omfattende rettssaken mot ham og tolv andre menn starter i Oslo tingrett onsdag.

Blakk og 55 millioner

Det første møte skal ha funnet sted i en park, nord i Oslo. Den 55 år gamle sørlendingen skal ha blitt hentet av en kamerat av Betew og kjørt til parken, hvor han ble tilbudt 150.000 kroner for å frakte narkotikaen fra Nederland til Norge.

­– Det sa jeg ja til. Jeg var helt blakk og har 55 millioner i gjeld som skal tilbakebetales, sa Christensen og tenker på erstatningen etter Nokas-saken.

– På vei hjem med buss begynte jeg å tenke konsekvenser. Jeg føler jeg har kommet tilbake i samfunnet, sa Christensen, som ble dømt til 11 års fengsel for NOKAS-ranet i 2004.

I møte nummer to, som fant sted i Oslo i februar 2015, hevder 55-åringen å ha mottatt 150.000 i en plastpose.

– Det var stort sett 200-lapper, så det slo meg at pengene kunne være fra Nokas. Der ble det tatt veldig mange 200-lapper, sa han.

Les også: Metkel Betew tiltalt for drapsforsøk, ransplaner og hasjsmugling

Ville trekke seg

Christensen, som beskriver seg selv som båtkyndig, forteller videre at det tok lang tid, kanskje noen måneder, før de hadde kontakt igjen. Da ble planene mer konkrete.

– Jeg ville trekke meg, men han sa at jeg kunne få penger til båt og utstyr. Han skulle ta kontakt igjen, for ingenting var klart, sa han.

I retten forklarte Christensen onsdag at Betew trengte en båt for å frakte narkotikaen, og at han var aktuell ettersom han var en habil seiler.

– Jeg hadde ikke noe lyst og sa jeg ville trekke meg, men da sa Metkel at han måtte ha tilbake pengene. Det hadde jeg ikke råd til, for pengene var brukt. Dette er kanskje et av de hardeste miljøene vi har i Norge. Man må holde avtaler, sa han.

Les også: Forsvarere sterkt kritisk til politihasj i Betew-saken

Statsadvokat Geir Evanger er aktor i saken mot Lars Harnes, Metkel Betew m.fl. møter i Oslo tingrett, tiltalt i en sak som dreier seg om drapsforbund, ransforbund og innførsel av narkotik. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Statsadvokat Geir Evanger er aktor i saken mot Lars Harnes, Metkel Betew m.fl. møter i Oslo tingrett, tiltalt i en sak som dreier seg om drapsforbund, ransforbund og innførsel av narkotik. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Tilstrekkelig forsett

Christensen fortalte i retten hvordan han hadde prøvd å slippe unna avtalen, samtidig som han ville unngå represalier fra miljøet. Han betrodde seg til en kompis om saken. De to tok kontakt med medtiltalte Audun Garthe som skulle hjelpe ham ut av knipa. I tillegg ble en medtiltalt 36-åring fra samme by involvert.

I Oslo tingrett onsdag forklarte den 55-åringen seg utførlig om hvordan han to ganger prøvde å sabotere avtalen ved å late som seilbåten fikk trøbbel, og måtte snu på grunn av uvær.

– Vi mener å kunne bevise at [Christensen, Garthe og en medtiltalt 36-åring] har hatt tilstrekkelig forsett til å gjennomføre handlingene, sa aktor Alvar Randa i retten.

– Derfor ville jeg hjelpe

Garthe fortalte i retten onsdag at han kom i kontakt med Christiansen i mai 2015, da han av en barndomskompis ble spurt om han kunne hjelpe en person (Christensen), som hadde havnet i en vanskelig situasjon.

– Han spurte om jeg kunne bli med og rådføre hvordan personen kunne komme seg ut av situasjonen. Et par dager senere møttes vi på en fotballbane. Det var da jeg møtte Alf for første gangen. Alf forklarte at han hadde havnet i store problemer og tatt imot et sekssifret beløp, sa Garthe under sin forklaring.

I vitneboksen hevder Garthe at det aldri var aktuelt å hente stoffet i Nederland, og bedyrer at han, Christensen og den tiltalte 36-åringen, ville frustrere Betew så mye med saboteringene at han ville gi opp å gjennomføre transporten.

– Alf fok til tårene da han snakket om barna sine. Det er en lang historiene om hvorfor jeg hjalp han, men jeg har hatt en trøblete barndom selv. Jeg var uteligger i Oslo i 14-15-årsalderen. Alle som vil ut av kriminelle miljøer fortjener hjelp. Da jeg en gang sto der, sto jeg helt alene, sier han om bakgrunnen for hvorfor han ville hjelpe Christensen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden