Tysk hvalfangstmotstander dømt til bot i Lofoten

Den dømte mannen er motstander av hvalfangst. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Den dømte mannen er motstander av hvalfangst. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En tysk mann som kjørte sikksakk med en plastbåt mellom en hval og en hvalfangstskute, er dømt til å betale en bot på 6.000 kroner i Lofoten tingrett. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hendelsen skjedde utenfor Nusfjord i Lofoten i juli i fjor, skriver Lofotposten. Hvalfangstskuta Nystrand var kommet på skuddhold til flere hvaler da plastbåten dukket opp og kjørte i sikksakkmønster foran dem.

Fører av båten var den nå dømte mannen, men han hadde også med en annen hvalfangstmotstander om bord. Føreren ble ilagt et forelegg på 5.000 kroner, men nektet å godta dette og måtte derfor møte i retten.

I retten forklarte mannen at årsaken til sikksakkjøringen ikke var å hindre Nystrand i å fange hval, men at det var ment som en provokasjon og en måte å leke med hvalfangstskuta på. Han forklarte videre at han var den type aktivist som ønsket å observere hvalfangst og komme i dialog med fangerne.

Retten festet ikke lit til mannens forklaring og dømte ham til å betale en bot på 6.000 kroner, samt sakskostnader på 1.500 kroner, ifølge Lofotposten.

– Tiltalte er funnet skyldig i å ha hindret lovlig hvalfangst. Dette har direkte betydning for inntektsgrunnlaget for den berørte. I tillegg oppleves nok atferden som plagsom og provoserende, heter det i dommen.