Nobel-sjef trakk seg fra styret: Avis hevder 11.september var kontrollert rivning

Foto: William Kratzke / AP

Avisen Ny Tid slår i siste utgave opp konspirasjonsteorier om at 11. september var rigget, og at spanske myndigheter sto bak terrorangrepene i Barcelona 17. august i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Hva var det som ødela World Trade Center 11. september 2001? Mye indikerer at det dreide seg om en kontrollert rivning, mener eksperter».

Det skriver månedsavisen Ny Tid på forsiden i sin septemberutgave, som torsdag også ble distribuert til Klassekampens 22.000 abonnenter som innstikk.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg:

Direktør Liv Tørres ved Nobels Fredssenter har siden juni sittet som styremedlem i Ny Tid. Denne uken trakk hun seg, bekrefter hun:

TRAKK SEG FRA NY TID-STYRET: Direktør for Nobels Fredssenter Liv Tørres liker ikke konspirasjonsteorier. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
TRAKK SEG FRA NY TID-STYRET: Direktør for Nobels Fredssenter Liv Tørres liker ikke konspirasjonsteorier. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Jeg sa ja til å bli med i styret i Ny Tid fordi jeg mener mediemangfold er viktig, og ønsket å bidra til det, sier Liv Tørres til ABC Nyheter fra Wien, der hun holder foredrag.

– Vervet viste seg imidlertid ikke å passe for meg, og jeg trakk meg fra styrevervet mitt mandag denne uken. Måten avisens profil har utviklet seg på, blant annet med konspirasjonsteoriene som ble presentert i en av utgavene i sommer, er blant årsakene til at jeg valgte å trekke meg, sier Tørres, som har lang fartstid som forsker og humanitær leder.

Mens ansvarlig redaktør Bjørgulv Braanen i Klassekampen sier:

– Vi vurderer distribusjonsavtalen. Det er alt jeg kan si.

Redaktør Truls Lie sier til ABC Nyheter at avtalen med Klassekampen er løpende, men kan sies opp i løpet av september hvert år.

– Ren konspirasjonstenkning, slår John Færseth, forfatteren av blant annet KonspiraNorge fast.

Les også: Kritiserer Ny Tid-redaktør etter deling av falsk nyhet

Eksplosiver lagret i bygningen

Ny Tids hovedoppslag under tittelen «Innlysende at 9/11 var en eksplosjon» får tre sider inne i avisen, og er signert amerikanske Ted Walter. Han oppgis å være direktør for strategi og utvikling i Architects & Engineers for 9/11 Truth, «en organisasjon som representerer mer enn 2900 arkitekter og ingeniører».

Walters mener å dokumentere at bygningene ikke kan ha rast sammen som følge av flyene som kjørte rett inn i dem. Han skriver rett ut at både tvillingtårnene og skyskraperen ved siden av, WTC7, kollapset grunnet eksplosiver lagret i bygningene.

Grunnen er måten de raste sammen på, samt at metallet umulig kan ha smeltet som følge av varmen fra flybensinen.

Walters mener rapporten fra U.S. Commerce Department’s National Institute of Standards and Technology (NIST), ikke holder vann.

Redaktør Truls Lie i Ny Tid forklarer hvorfor de publiserer dette, slik:

«MISTENKELIG»: – Vi er veldig mange som synes at forklaringen er mistenkelig; at flybensin er hele årsaken at tre tårn falt loddrett ned, sier redaktør Truls Lie i Ny Tid. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
«MISTENKELIG»: – Vi er veldig mange som synes at forklaringen er mistenkelig; at flybensin er hele årsaken at tre tårn falt loddrett ned, sier redaktør Truls Lie i Ny Tid. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Det er mange i amerikanske offentlighet som stiller seg sterkt tvilende til at NIST-rapporten, som er den offentlige forklaringen, holder mål. Vi ønsket å bringe frem skepsisen til den amerikanske rapporten gjort av vitenskapsfolk og amerikanske forskere, sier Lie til ABC Nyheter, og fnyser av påstandene om at dette er en konspirasjonsteori.

Les også:

Ny Tids økonomikommentator tatt for svindel og hvitvasking

Økonomiskribenten tapte to ankesaker

– CIA-agent tilsto sprengning

I sommer delte Truls Lie en annen kontroversiell historie på sosiale medier: At en CIA-agent på dødsleiet skal ha tilstått at de sprengte et av tårnene til World Trade Center den 11. september. Saken er blant de mest kjente konspirasjonsteorier knyttet til angrepet på USA i 2001, og har gjentatte ganger blitt motbevist som falsk nyhet.

Etter en stund slettet han innleggene.

Konfrontert med dette, sa Lie til Dagens Næringsliv:

– Jeg mener 11. september sannsynligvis var en kontrollert sprengning - av alle tre tårnene. Jeg tror det er mer sannsynlig enn at flybensin skulle klare å få stålstrukturen til å rase.

Nå utdyper Lie til ABC Nyheter:

– Vi er veldig mange som synes at forklaringen er mistenkelig; at flybensin er hele årsaken at tre tårn falt loddrett ned. Vi bringer fokus på det, sier redaktøren, som ikke vil spekulerer i hvem som eventuelt står bak.

– Hetsen mot muslimer er basert på 9/11

Lie mener det er den fjerde statsmakts oppgave å gå inn og spørre rundt «mistenkelige forhold».

– Det er anstrengende å gå inn i komplekse sammenhenger. Vi er et nisjeprodukt. Jeg har alltid jobbet i nisjeprodukter. Vi har vært der for minoriteter og folk som har et dypere samfunnsengasjement internasjonalt, sier Lie.

Han har også vært redaktør i Morgenbladet og Le Monde Diplomatique.

– Mange angriper oss når vi kommer med uvanlig stoff. Men 9/11 er den store hendelsen i vårt århundre. Krigen mot terror og hetsen mot muslimer er basert på 9/11. Å røre i det er noe som åpenbart faller tungt for mange. Man skal ikke røre ved den type sannheter. Fingrene fra fatet! Men som redaktør er jeg veldig uavhengig. Jeg har ingen allianser som binder meg. Det er kanskje grunnen til at vi kan grave i slike ting.

– Var det fly som traff i det hele tatt?

Forfatter John Færseth har skrevet bok om konspirasjonsteorier, og er blant Lies sterkeste kritikere. Han kaller dette ren konspirasjonstenkning, og sier påstandene som fremmes er gransket opp og ned i mente i mange år, og forlengst avvist.

– Mitt motspørsmål er hvordan de ser for seg at man kunne gjemt alt sprengstoffet på forhånd uten at noen oppdaget det? Og hvordan holde det skjult i så mange år etterpå, noe som ville involvere så mange mennesker i media, politikk, forsvar og akademia? Det måtte i så fall være en konspirasjon som involverer hele samfunnet, sier Færseth, og legger til:

– Hva angår det tredje tårnet (kalt WTC7) er det mange gode forklaringer på hvorfor det falt: Det ble truffet av deler fra de to andre tårnene, det oppstod flere branner og tvillingtårnenes fall utløste det som i realiteten var et jordskjelv.

– De hevder metallet ikke kunne ha smeltet?

– Poenget er at ingen har snakket om at metallet i bygningene i WTC smeltet. Har du vært i en smie, vet du at man varmer opp metall slik at det blir mykere og formbart - lenge før det smelter. Det samme skjedde her. Det ble mykere, det mister bæreevne. Ingen har snakket om at metallet smeltet – det argumentet gikk ut på dato for mange år siden.

Les også: Hovedmistenkt for Barcelona-terror drept i politiaksjon

– Myndighetene sto bak Barcelona-terror

Morgenbladets journalist på Facebook.
Morgenbladets journalist på Facebook.

I en annen artikkel i Ny Tid spekuleres det om ikke de ferske terrorangrepene i Barcelona, der en varebil meiet ned, drepte og skadet titall folk langs turistmagneten La Rambla, var iscenesatt av spanske myndigheter.

«Var terrorangrepet i Barcelona den spanske regjeringens mislykkede forsøk på å forhindre katalansk selvstendighet?» spørres det i artikkelen, som innledningsvis ble kreditert en journalist som ikke jobber i Ny Tid, men i Morgenbladet.

– Etter også å ha lest Barcelona-saken venter jeg nå på sak om at Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet sto bak Utøya-drapene for å vinne valgene i 2011. Ingen kan ta Ny Tid på alvor lenger, sier forfatter John Færseth til ABC Nyheter.

Les også: Støttes av milliardærer: – Det multikulturelle prosjektet er utopisk

Personvernpolicy