Nobel-sjef trakk seg fra styret: Avis hevder 11.september var kontrollert rivning

Foto: William Kratzke / AP

Avisen Ny Tid slår i siste utgave opp konspirasjonsteorier om at 11. september var rigget, og at spanske myndigheter sto bak terrorangrepene i Barcelona 17. august i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Hva var det som ødela World Trade Center 11. september 2001? Mye indikerer at det dreide seg om en kontrollert rivning, mener eksperter».

Det skriver månedsavisen Ny Tid på forsiden i sin septemberutgave, som torsdag også ble distribuert til Klassekampens 22.000 abonnenter som innstikk.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg:

Direktør Liv Tørres ved Nobels Fredssenter har siden juni sittet som styremedlem i Ny Tid. Denne uken trakk hun seg, bekrefter hun:

TRAKK SEG FRA NY TID-STYRET: Direktør for Nobels Fredssenter Liv Tørres liker ikke konspirasjonsteorier. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
TRAKK SEG FRA NY TID-STYRET: Direktør for Nobels Fredssenter Liv Tørres liker ikke konspirasjonsteorier. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Jeg sa ja til å bli med i styret i Ny Tid fordi jeg mener mediemangfold er viktig, og ønsket å bidra til det, sier Liv Tørres til ABC Nyheter fra Wien, der hun holder foredrag.

– Vervet viste seg imidlertid ikke å passe for meg, og jeg trakk meg fra styrevervet mitt mandag denne uken. Måten avisens profil har utviklet seg på, blant annet med konspirasjonsteoriene som ble presentert i en av utgavene i sommer, er blant årsakene til at jeg valgte å trekke meg, sier Tørres, som har lang fartstid som forsker og humanitær leder.

Mens ansvarlig redaktør Bjørgulv Braanen i Klassekampen sier:

– Vi vurderer distribusjonsavtalen. Det er alt jeg kan si.

Redaktør Truls Lie sier til ABC Nyheter at avtalen med Klassekampen er løpende, men kan sies opp i løpet av september hvert år.

– Ren konspirasjonstenkning, slår John Færseth, forfatteren av blant annet KonspiraNorge fast.

Les også: Kritiserer Ny Tid-redaktør etter deling av falsk nyhet

Eksplosiver lagret i bygningen

Ny Tids hovedoppslag under tittelen «Innlysende at 9/11 var en eksplosjon» får tre sider inne i avisen, og er signert amerikanske Ted Walter. Han oppgis å være direktør for strategi og utvikling i Architects & Engineers for 9/11 Truth, «en organisasjon som representerer mer enn 2900 arkitekter og ingeniører».

Walters mener å dokumentere at bygningene ikke kan ha rast sammen som følge av flyene som kjørte rett inn i dem. Han skriver rett ut at både tvillingtårnene og skyskraperen ved siden av, WTC7, kollapset grunnet eksplosiver lagret i bygningene.

Grunnen er måten de raste sammen på, samt at metallet umulig kan ha smeltet som følge av varmen fra flybensinen.

Walters mener rapporten fra U.S. Commerce Department’s National Institute of Standards and Technology (NIST), ikke holder vann.

Redaktør Truls Lie i Ny Tid forklarer hvorfor de publiserer dette, slik:

«MISTENKELIG»: – Vi er veldig mange som synes at forklaringen er mistenkelig; at flybensin er hele årsaken at tre tårn falt loddrett ned, sier redaktør Truls Lie i Ny Tid. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
«MISTENKELIG»: – Vi er veldig mange som synes at forklaringen er mistenkelig; at flybensin er hele årsaken at tre tårn falt loddrett ned, sier redaktør Truls Lie i Ny Tid. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Det er mange i amerikanske offentlighet som stiller seg sterkt tvilende til at NIST-rapporten, som er den offentlige forklaringen, holder mål. Vi ønsket å bringe frem skepsisen til den amerikanske rapporten gjort av vitenskapsfolk og amerikanske forskere, sier Lie til ABC Nyheter, og fnyser av påstandene om at dette er en konspirasjonsteori.

Les også:

Ny Tids økonomikommentator tatt for svindel og hvitvasking

Økonomiskribenten tapte to ankesaker

– CIA-agent tilsto sprengning

I sommer delte Truls Lie en annen kontroversiell historie på sosiale medier: At en CIA-agent på dødsleiet skal ha tilstått at de sprengte et av tårnene til World Trade Center den 11. september. Saken er blant de mest kjente konspirasjonsteorier knyttet til angrepet på USA i 2001, og har gjentatte ganger blitt motbevist som falsk nyhet.

Etter en stund slettet han innleggene.

Konfrontert med dette, sa Lie til Dagens Næringsliv:

– Jeg mener 11. september sannsynligvis var en kontrollert sprengning - av alle tre tårnene. Jeg tror det er mer sannsynlig enn at flybensin skulle klare å få stålstrukturen til å rase.

Nå utdyper Lie til ABC Nyheter:

– Vi er veldig mange som synes at forklaringen er mistenkelig; at flybensin er hele årsaken at tre tårn falt loddrett ned. Vi bringer fokus på det, sier redaktøren, som ikke vil spekulerer i hvem som eventuelt står bak.

– Hetsen mot muslimer er basert på 9/11

Lie mener det er den fjerde statsmakts oppgave å gå inn og spørre rundt «mistenkelige forhold».

– Det er anstrengende å gå inn i komplekse sammenhenger. Vi er et nisjeprodukt. Jeg har alltid jobbet i nisjeprodukter. Vi har vært der for minoriteter og folk som har et dypere samfunnsengasjement internasjonalt, sier Lie.

Han har også vært redaktør i Morgenbladet og Le Monde Diplomatique.

– Mange angriper oss når vi kommer med uvanlig stoff. Men 9/11 er den store hendelsen i vårt århundre. Krigen mot terror og hetsen mot muslimer er basert på 9/11. Å røre i det er noe som åpenbart faller tungt for mange. Man skal ikke røre ved den type sannheter. Fingrene fra fatet! Men som redaktør er jeg veldig uavhengig. Jeg har ingen allianser som binder meg. Det er kanskje grunnen til at vi kan grave i slike ting.

– Var det fly som traff i det hele tatt?

Forfatter John Færseth har skrevet bok om konspirasjonsteorier, og er blant Lies sterkeste kritikere. Han kaller dette ren konspirasjonstenkning, og sier påstandene som fremmes er gransket opp og ned i mente i mange år, og forlengst avvist.

– Mitt motspørsmål er hvordan de ser for seg at man kunne gjemt alt sprengstoffet på forhånd uten at noen oppdaget det? Og hvordan holde det skjult i så mange år etterpå, noe som ville involvere så mange mennesker i media, politikk, forsvar og akademia? Det måtte i så fall være en konspirasjon som involverer hele samfunnet, sier Færseth, og legger til:

– Hva angår det tredje tårnet (kalt WTC7) er det mange gode forklaringer på hvorfor det falt: Det ble truffet av deler fra de to andre tårnene, det oppstod flere branner og tvillingtårnenes fall utløste det som i realiteten var et jordskjelv.

– De hevder metallet ikke kunne ha smeltet?

– Poenget er at ingen har snakket om at metallet i bygningene i WTC smeltet. Har du vært i en smie, vet du at man varmer opp metall slik at det blir mykere og formbart - lenge før det smelter. Det samme skjedde her. Det ble mykere, det mister bæreevne. Ingen har snakket om at metallet smeltet – det argumentet gikk ut på dato for mange år siden.

Les også: Hovedmistenkt for Barcelona-terror drept i politiaksjon

– Myndighetene sto bak Barcelona-terror

Morgenbladets journalist på Facebook.
Morgenbladets journalist på Facebook.

I en annen artikkel i Ny Tid spekuleres det om ikke de ferske terrorangrepene i Barcelona, der en varebil meiet ned, drepte og skadet titall folk langs turistmagneten La Rambla, var iscenesatt av spanske myndigheter.

«Var terrorangrepet i Barcelona den spanske regjeringens mislykkede forsøk på å forhindre katalansk selvstendighet?» spørres det i artikkelen, som innledningsvis ble kreditert en journalist som ikke jobber i Ny Tid, men i Morgenbladet.

– Etter også å ha lest Barcelona-saken venter jeg nå på sak om at Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet sto bak Utøya-drapene for å vinne valgene i 2011. Ingen kan ta Ny Tid på alvor lenger, sier forfatter John Færseth til ABC Nyheter.

Les også: Støttes av milliardærer: – Det multikulturelle prosjektet er utopisk

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:35 Ingen nye pågripelser etter skyteepisode i Trondheim12:17 46-åring tiltalt for drapsforsøk på tilfeldig kvinne i Oslo11:48 Therese Johaug utklasset konkurrentene på Lillehammer11:27 – Om noen år er det kun utenlandske banker som kan drive med forbrukslån i Norge10:57 Homoterapi: MDG ber partiene fristille sine folkevalgte10:40 25 demonstranter drept i Bagdad10:35 NSBs navnebytte kan bli billigere10:11 Kilde: USA gjenopptar samtaler med Taliban10:08 Én av tre innrømmer: Tror de har kjørt med promille09:34 Dansk øl-jubel og tårer før Norge-duell: – Vi forbereder oss på slagsmål08:51 Björk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36 Reidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00 Hoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09 Evo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01 Indisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25 Mange trafikkuhell på glatte veier på Østlandet06:13 Strømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02 Hergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55 Flere naust totalskadd i brann i Arna05:53 Samoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50 Dette skjer i dag05:41 Bilbrann i Oslo05:39 Dette skjedde i natt05:08 Pilene peker nedover for Ap05:04 Utålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53 Trump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42 Dale forsvarer ferjefri E3902:27 Høyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27 VG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53 Fotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29 Polfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09 Ericsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46 Elon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53 Lie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40 Trump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33 Politiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07 Listhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40 Pearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23 Mann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10 Christiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07 Kilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05 Drapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09 Aktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07 Hvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57 Lørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27 Mann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19 Forsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09 Greta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59 Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32 Konkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29 Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13 Saudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24 Høyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23 SAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11 Fire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami
Siste nytt
12:35NorgeIngen nye pågripelser etter skyteepisode i Trondheim12:17Norge46-åring tiltalt for drapsforsøk på tilfeldig kvinne i Oslo11:48SportTherese Johaug utklasset konkurrentene på Lillehammer11:27Penger– Om noen år er det kun utenlandske banker som kan drive med forbrukslån i Norge10:57PolitikkHomoterapi: MDG ber partiene fristille sine folkevalgte10:40Verden25 demonstranter drept i Bagdad10:35NorgeNSBs navnebytte kan bli billigere10:11VerdenKilde: USA gjenopptar samtaler med Taliban10:08MotorÉn av tre innrømmer: Tror de har kjørt med promille09:34SportDansk øl-jubel og tårer før Norge-duell: – Vi forbereder oss på slagsmål08:51VerdenBjörk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36PolitikkReidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00SportHoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09VerdenEvo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01VerdenIndisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25NorgeMange trafikkuhell på glatte veier på Østlandet06:13VerdenStrømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02SportHergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55NorgeFlere naust totalskadd i brann i Arna05:53VerdenSamoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeBilbrann i Oslo05:39NorgeDette skjedde i natt05:08NorgePilene peker nedover for Ap05:04VerdenUtålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53VerdenTrump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42NorgeDale forsvarer ferjefri E3902:27VerdenHøyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27NorgeVG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53NorgeFotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29NorgePolfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09VerdenEricsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46VerdenElon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53SportLie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40VerdenTrump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33NorgePolitiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07PolitikkListhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40SportPearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23NorgeMann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10SportChristiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07SportKilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05NorgeDrapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09VerdenAktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07SportHvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57NorgeLørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19VerdenForsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09VerdenGreta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59VerdenMerkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32SportKonkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29VerdenBosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13VerdenSaudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24PolitikkHøyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00PolitikkSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23PengerSAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11VerdenFire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami
Populært