Meny

P4 sendes fremdeles på FM

Illustrasjonsbilde. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Illustrasjonsbilde. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
To norske lokalradioer videresender kanalen på FM-nettet.

I løpet av skal 2017 de tre riksdekkende radiokanalene i Norge, NRK, P4 og Radio Norge over på  DAB+. Det betyr at disse tre kanalene utelukkende sendes på DAB+ over hele landet ved utgangen av året.

Den omfattende omleggelsen for de tre kanalene begynte i januar. Men det blir ikke helt stille på FM-nettet av den grunn. De fleste lokalradioer har muligheten til å fortsette å sende på FM til minst utgangen av 2021.

Men av de riksdekkende kanalene er det fortsatt mulig å høre en av dem på FM-nettet. P4 videresendes nemlig på to lokalradioer i landet, Beiarradioen i Nordland og Bykle Radio i Telemark. Det var lokalradio.no som først omtalte saken.

Kenneth Andresen, direktør i P4-gruppen. Foto: p4.no
Kenneth Andresen, direktør i P4-gruppen. Foto: p4.no

– Vi har hatt en avtale med disse kanalene i mange år. De videresender våre sendinger på deres frekvenser når de ikke har noe å fylle sine sendetider med, sier Kenneth Andresen, direktør i P4-gruppen, til ABC Nyheter.

Les også:  Turistforeningen skeptisk til FM-slukking

– Ingen begrensinger

Andresen forteller at P4 ikke har dekning til riksnettet til DAB i området.

– Jeg vil presisere at P4 ikke sender på FM-nettet, og at disse lokalradioene er veldig små, sier han.

Medietilsynet opplyser til ABC Nyheter at denne type avtaler er i henhold til loven.

– P4 har innholdskonsesjon på FM-nettet som går ut ved nyttår. Det er ingen begrensninger for lokalradio i mulighetene for videresending av andre radiokanaler, sier seniorrådgiver Linda Andersen.

Andersen forteller at det har kommet inn tips om at en annen lokalradiostasjon videresender P4 på FM-nettet uten avtale. Den saken må P4 løse selv.

– Medietilsynet har ingen myndighet til å foreta noe i slike saker, så lenge lokalradioen har godkjent innholdskonsesjon, sier hun.

Les også:  NRK sliter på radiofronten etter DAB-omlegging

Snart 95 prosent uten FM-dekning

Neste onsdag slutter NRK å sende radio over FM-nettet i Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold. Dermed vil 94,5 prosent av befolkningen være uten FM-radio fra NRK.

Slukkingen blir markert med en seremoni hvor senderne skrus av på Tryvann i Oslo.

Etter 20. september må man lytte til NRKs radiosendinger via internett, mobil, TV eller DAB-radio i området hvor nettet er slukket.

– Lyttere som bare har hatt FM-radio til nå, må finne en digital erstatter, sier daglig leder Ole Jørgen Torvmark i Digitalradio Norge.

Etter neste ukes slukking, sender kun NRK på FM i Troms og Finnmark. Statskanalens FM-sendere i fylkene skrus av i desember. Førstkommende fredag slukkes FM-senderne til P4 og Radio Norge i Agder-fylkene, Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane.

Les også:   NRKs dab-sjef forsvarer omleggingen

60 prosent ikke fornøyd med DAB

24 prosent sier de er fornøyde med DAB -omleggingen, ifølge en undersøkelse fra august utført for Dagbladet.

I undersøkelsen utført av Ipsos sier også 60 prosent at de ikke er fornøyde, og 16 prosent svarer at de ikke vet.

I løpet av året slukkes de nasjonale kanalene, samt de kommersielle kanalene i storbyene. DAB skal være et bedre alternativ som skal gi lytterne flere kanaler og bedre lyd, likevel er ikke norske lyttere fornøyde. Administrerende direktør Heidi Arnesen Austlid er i bransjeorganisasjonen IKT Norge tror grunnen til at lytterne ikke er fornøyde kan være alt fra manglende dekning til at radiolyttere må kjøpe nytt dyrt utstyr.

– Det er også tegn på at DAB -omleggingsprosjektet ikke nødvendigvis har hatt brukerne i fokus. Det har vært et høyt politisk spill og et politisk fokus, mer enn et brukerfokus, uttalte Austlid til Dagbladet.

Populært