P4 sendes fremdeles på FM

Illustrasjonsbilde. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Illustrasjonsbilde. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

To norske lokalradioer videresender kanalen på FM-nettet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av skal 2017 de tre riksdekkende radiokanalene i Norge, NRK, P4 og Radio Norge over på DAB+. Det betyr at disse tre kanalene utelukkende sendes på DAB+ over hele landet ved utgangen av året.

Den omfattende omleggelsen for de tre kanalene begynte i januar. Men det blir ikke helt stille på FM-nettet av den grunn. De fleste lokalradioer har muligheten til å fortsette å sende på FM til minst utgangen av 2021.

Men av de riksdekkende kanalene er det fortsatt mulig å høre en av dem på FM-nettet. P4 videresendes nemlig på to lokalradioer i landet, Beiarradioen i Nordland og Bykle Radio i Telemark. Det var lokalradio.no som først omtalte saken.

Kenneth Andresen, direktør i P4-gruppen. Foto: p4.no
Kenneth Andresen, direktør i P4-gruppen. Foto: p4.no

– Vi har hatt en avtale med disse kanalene i mange år. De videresender våre sendinger på deres frekvenser når de ikke har noe å fylle sine sendetider med, sier Kenneth Andresen, direktør i P4-gruppen, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Turistforeningen skeptisk til FM-slukking

– Ingen begrensinger

Andresen forteller at P4 ikke har dekning til riksnettet til DAB i området.

– Jeg vil presisere at P4 ikke sender på FM-nettet, og at disse lokalradioene er veldig små, sier han.

Medietilsynet opplyser til ABC Nyheter at denne type avtaler er i henhold til loven.

– P4 har innholdskonsesjon på FM-nettet som går ut ved nyttår. Det er ingen begrensninger for lokalradio i mulighetene for videresending av andre radiokanaler, sier seniorrådgiver Linda Andersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andersen forteller at det har kommet inn tips om at en annen lokalradiostasjon videresender P4 på FM-nettet uten avtale. Den saken må P4 løse selv.

– Medietilsynet har ingen myndighet til å foreta noe i slike saker, så lenge lokalradioen har godkjent innholdskonsesjon, sier hun.

Les også: NRK sliter på radiofronten etter DAB-omlegging

Artikkelen fortsetter under annonsen

Snart 95 prosent uten FM-dekning

Neste onsdag slutter NRK å sende radio over FM-nettet i Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold. Dermed vil 94,5 prosent av befolkningen være uten FM-radio fra NRK.

Slukkingen blir markert med en seremoni hvor senderne skrus av på Tryvann i Oslo.

Etter 20. september må man lytte til NRKs radiosendinger via internett, mobil, TV eller DAB-radio i området hvor nettet er slukket.

– Lyttere som bare har hatt FM-radio til nå, må finne en digital erstatter, sier daglig leder Ole Jørgen Torvmark i Digitalradio Norge.

Etter neste ukes slukking, sender kun NRK på FM i Troms og Finnmark. Statskanalens FM-sendere i fylkene skrus av i desember. Førstkommende fredag slukkes FM-senderne til P4 og Radio Norge i Agder-fylkene, Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane.

Les også: NRKs dab-sjef forsvarer omleggingen

60 prosent ikke fornøyd med DAB

24 prosent sier de er fornøyde med DAB -omleggingen, ifølge en undersøkelse fra august utført for Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I undersøkelsen utført av Ipsos sier også 60 prosent at de ikke er fornøyde, og 16 prosent svarer at de ikke vet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av året slukkes de nasjonale kanalene, samt de kommersielle kanalene i storbyene. DAB skal være et bedre alternativ som skal gi lytterne flere kanaler og bedre lyd, likevel er ikke norske lyttere fornøyde. Administrerende direktør Heidi Arnesen Austlid er i bransjeorganisasjonen IKT Norge tror grunnen til at lytterne ikke er fornøyde kan være alt fra manglende dekning til at radiolyttere må kjøpe nytt dyrt utstyr.

– Det er også tegn på at DAB -omleggingsprosjektet ikke nødvendigvis har hatt brukerne i fokus. Det har vært et høyt politisk spill og et politisk fokus, mer enn et brukerfokus, uttalte Austlid til Dagbladet.