Joshua French utskrevet fra sykehus

<p>FØRSTE BILDET: Bildet av Joshua French ble tatt 10. august, få dager etter at han ble utskrevet fra sykehus. Det er det første offentlige bilde av French etter utleveringen fra Kongo.</p>
FØRSTE BILDET: Bildet av Joshua French ble tatt 10. august, få dager etter at han ble utskrevet fra sykehus. Det er det første offentlige bilde av French etter utleveringen fra Kongo. Foto: Marie Kvamme-Madsen

Joshua French (35) er utskrevet fra sykehus. – Han er i ferd med å etablere et helt nytt liv, sier advokaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Han har det etter forholdene bra og ble utskrevet fra sykehus for nesten tre uker siden. Joshua og familien er naturlig nok veldig glade for det, sier advokat Hans Marius Graasvold til ABC Nyheter.

French har vært til behandling på sykehus siden returen fra Kongo 17. mai i år. 35-åringen ble holdt isolert på sykehus fordi det ble funnet resistente bakterier på huden hans etter returen fra fengselet i Kongo.

– Han har fortsatt et behov for ro nå som han er i ferd med å etablere et helt nytt liv etter åtte år i Kongo. Det er mange praktiske gjøremål som må gjøres nå som han skal begynne på et normalt liv, sier Graasvold.

Det var Radio Norge som først omtalte saken.

Les også: – De var i flere slåsskamper og slo godt fra seg

Vil uttale seg

Ifølge Graasvold er det ikke bestemt når French vil uttale seg til offentligheten.

– Det er for tidlig å si noe om når dette vil skje, sier han.

Helsetilstanden til French ønsker advokaten ikke å gå nærmere inn på.

– Men han ble behandlet for MRSA etter hjemkomsten til Norge, før han ble utskrevet. Det er ingenting som tyder på at han vil bli skrevet inn igjen på sykehus, sier han.

Les også: Norge har brukt 4,7 millioner kroner på Kongo-saken

Trenger tid

På familiens blogg skriver søsteren til 35-åringen, Hannah French, at familien fortsatt jobber med å fordøye saken.

RO: Søsteren Hannah French (bildet) ønsker ro rundt familien. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
RO: Søsteren Hannah French (bildet) ønsker ro rundt familien. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

– Han og vi i familien trenger fortsatt tid til å fordøye alt vi har vært igjennom, og ber om fortsatt forståelse for at vi ikke uttaler oss verken til media eller ellers, en stund fremover, skriver hun.

– Det tar lang tid å bli vant til denne nye hverdagen, avslutter hun.

Det er åtte år siden French ble pågrepet i Kongo, anklaget for drap og spionasje. Kort tid etter ble hans reisefølge Tjostolv Moland også pågrepet. I 2009 ble begge dømt til døden av kongolesiske myndigheter. Nordmennene anket, men etter en ny rettssak i 2010 ble dødsdommen stående. Bare Moland ble dømt for selve drapet. Nordmennene anket ikke dødsdommen videre i håp om å få fortgang i soningsoverføring til Norge.

Les også: – Ikke alle liker at French går fri

SMILER: Kari Hilde French og Joshua French under rettssaken mot Joshua French i Ndolo-fengselet i Kinshasa. Foto: John Bompengo / NTB scanpix
SMILER: Kari Hilde French og Joshua French under rettssaken mot Joshua French i Ndolo-fengselet i Kinshasa. Foto: John Bompengo / NTB scanpix

Åtte år

18. august 2013 ble Moland funnet død på cellen han delte med French i militærfengselet Ndolo i Kinshasa. På tross av at Kripos konkluderte med at det ikke fantes noen indikasjoner på drap, ble French i 2014 dømt for å ha drept kameraten.

Etter åtte år i fengsel i Kongo ble French løslatt av kongolesiske myndigheter. Han landet på norsk jord 17. mai i år.

– Jeg er svært glad for å kunne bekrefte at kongolesiske myndigheter i går besluttet å overføre Joshua French til Norge. French kom til Norge i dag og får nå nødvendig medisinsk oppfølging. Belastningen for French og hans nærmeste har vært svært stor, saken har vakt sterkt engasjement og jeg er lettet over at han nå er i Norge, sa Solberg da nyheten ble kjent.

Aktuelt: Joshua French i isolat etter hjemkomsten

Personvernpolicy