Meny

Mener mediene løper i flokk

Støttes av milliardærer: – Det multikulturelle prosjektet er utopisk

<p>Helge Lurås er leder ved SISA. Idag lanserer han nettstedet Resett, som blant annet støttes av milliardær Øystein Stray Spetalen. Fotomontasje: SISA/NTB Scanpix</p>
Helge Lurås er leder ved SISA. Idag lanserer han nettstedet Resett, som blant annet støttes av milliardær Øystein Stray Spetalen. Fotomontasje: SISA/NTB Scanpix

Han er kritisk til innvandring, tilhenger av nasjonalstaten og mener norsk presse er venstrevridd og løper i flokk. Mandag kveld ruller Helge Lurås ut nytt nettsted finansiert av blant annet to kjente milliardærer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helge Lurås og Resett

* Helge Lurås er siviløkonom, samfunnsforsker, offiser og nå ansvarlig redaktør for nettavisen Resett.

* Etablerte Senter for internasjonal og strategisk analyse i 2012.

* Har bl. a. engasjert seg i debatter om innvandring og norske mediers dekning av Donald Trump i avisinnlegg og foredrag.

* Elisabeth Sjølie er nyhetsredaktør i Resett, mens Bjørn Ihler, kjent som overlevende fra Utøya, er engasjert som produsent.

* Det er investert en million kroner i nettavisen, der det er seks aksjonærer: Øystein Stray Spetalen, Jan Haudemann-Andersen, Christian Mikkel Dobloug, Håkon Wium Lie, Victoria Staff og Lurås selv.

Programerklæring: «Å fremstille saker fra en annen vinkel enn etablerte massemedier, samt få frem sakene som massemediene ikke ønsker å dekke».

– Andre og jeg har en langvarig erfaring med norske medier. Vi mener det er mulig å gjøre ting på en supplerende måte. Tilrettelegge slik at aktører som ikke er komfortable med å opptre i de etablerte mediene, blir komfortable med å opptre. Vi skal også ha nett-tv med debatter, og gå i dybden, sier Helge Lurås, som blir ansvarlig redaktør, til ABC Nyheter.

Lurås mener fjernsynskanalene som lager valg-tv tvinger aktørene inn i et format han kaller venstrevridd.

– Det dominerer en slagside blant journalister og redaktører som ikke tilsvarer befolkningens profil, hevder Lurås, og utdyper:

– Vi står foran en del utfordringer for fremtiden som avgjøres nå. Partiene slipper for lett unna. De velger selv hva de vil snakke om. Mediene bør stikke mikrofonen litt mer ubehagelig opp i fjeset på politikerne, og spørre om det de ikke vil snakke om.

– Hva er det?

– Innvandring og migrasjon i kombinasjon med den utfordringen vi står i internasjonalt: Sammenbrudd av stater. Vi vil ha en mer ærlig diskusjon rundt det vi velger å gjøre. Dette er et politisk valg velgerne kan ta. Det er ikke helt fatalistisk, men vi ser det er en nødvendighet fordi nasjonalstaten forfaller og grensene åpnes, sier Helge Lurås.

Rike investorer

Investor Øystein Spetalen er blant investorene i Resett. Her taler han under Oslo Business Forum uken etter at Donald Trump vant presidentvalget. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Investor Øystein Spetalen er blant investorene i Resett. Her taler han under Oslo Business Forum uken etter at Donald Trump vant presidentvalget. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Blant dem som har spyttet i én million kroner til webportalen Resett, er to av børsens bjellesauer Øystein Stray Spetalen og Jan Haudemann-Andersen. Det har også Mikkel Dobloug, Venstre-mannen som i fjor tok initiativ til et mulig nytt innvandringskritisk parti, Alliansen, på en middag der blant andre Christian Tybring-Gjedde (Frp) var til stede. Partiet så aldri dagens lys.

Partimateriellet som ble trykket opp, solgte mangemillionær Dobloug for 10.000 kroner til partiet som nå kaller seg Alliansen, opplyser leder Hans Lysglimt Johansen til ABC Nyheter.

Nettpioner og tidligere Opera Software-direktør Håkon Wium Lie er også blant dem som har investert i medieplattformen.

Lurås, som driver sitt eget Senter for strategisk analyse (SISA), er ansvarlig redaktør for Resett. I flere år ble han brukt av enkelte norske medier til å kommentere krig og terror. Lurås er utdannet siviløkonom og cand.mag fra Universitetet i Oslo. Han har også tjenestegjort på Balkan, har jobbet i Etterretningstjenesten og vært rådgiver ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Den siste tiden har han engasjert seg i innvandringsdebatten og medienes dekning av Donald Trump – og har fått til dels saftig kritikk av det som ironisk omtales som «kommentariatet», som mener han ikke kan tituleres «forsker» eller «ekspert», og ikke bør brukes til å kommentere hendelser.

Les også: Spetalen gir Trump full støtte

Akademia har vært mer ideologifabrikker

– Du mener norsk presse generelt løper i flokk?

– Ja, det gjør de. Det er komplekse årsaker til det. Ikke alle er pressens egen skyld. Årsaken ligger litt før de kommer til mediene. Det er en konsekvens av sosialiserings- og utdanningssystemet. Det er ikke slik at pressen er på en helt annen planet. Min analyse er at det er et utslag av sosialiseringssystemet vårt, hvordan akademia konstruerer verden.

Lurås sier han savner en mer realistisk tilnærming i mediene. Mange har ikke journalistutdanning, men samfunnsfag.

– Akademia har vært mer ideologifabrikker enn kunnskapsutviklere, mener Lurås, som fremfor å benytte begrepene venstre- og høyrevridd, velger å uttrykke det slik:

– Jeg setter heller skille mellom idealisme og realisme. Hvordan vi ser på menneskenaturen. I mange tiår har historien vært preget av gammel marxistisk tankegang. Det velmenende, sosialistiske prosjektet om at man kunne omdanne et samfunn i eget bilde. Skrekkbildet så vi i Sovjetunionen og i Pol Pots Kambodsja, sier Lurås, og understreker:

– Det multikulturelle prosjektet er utopisk sett fra meg.

Les også: Sheriffen lot fanger sitte bundet til de døde - i natt benådet Trump ham

Ikke slavedrivere

Lurås vil ikke svare på hvem som har tatt initiativ til Resett, utover at han selv naturligvis har vært en pådriver. Han sier han som redaktør ikke har blitt pålagt noen føringer av investorene.

– De har en oppfatning om at det jeg gjør er solid. De kjenner en trygghet om at dette blir håndtert på en ryddig måte.

Til Aftenposten sa Lurås nylig at bidragsytere skal bidra gratis, og at dette neppe blir noen pengemaskin. Han modererer det litt til ABC Nyheter. Det er de som driver meningsytringer som ikke skal få betalt – selv har han ikke fått en krone for alle de debattinnleggene han selv har skrevet.

– Vi skal ikke være slavedrivere. Vi vil basere oss på donasjonsordninger, ikke bare kapital fra investorene. Har noen penger å bidra med om de synes vi trenges i en medievirkelighet, kan de bidra. Eller bare gi oss tips. Vi er ikke naive. Vi skjønner at om folk skal bruke mer tid på det, skal de ha betalt.

– Blir det høyrevridd?

– Vi ser at noen kaller oss det. Jeg har oppfordret mange på den såkalte venstresiden til å skrive. Vi skal ikke bare drive megafon for de som er for nasjonalstaten, eller mer restriktive til åpne grenser. Vi vil gjerne høre gode argumenter. Hvis de kan overbevise meg og andre, lytter vi. Men det tror jeg ikke de klarer.

Les også: AUF-leder forstår at Trump bombet Syria

En tabbe

Lurås er blitt kalt både islam- og innvandringskritiker – og benekter ikke at han er det, selv om han foretrekker merkelappen religionkritiker. I tiden rett etter 22. juli-angrepene var han blant dem som tidlig spekulerte i at Al-Qaida eller andre muslimske terrorgrupper kunne stå bak.

Han kaller det en tabbe.

– Det var mest sannsynlig, og det var det de aller flest tenkte på den tiden. Det var en kompleks prosess. Der burde jeg ha handlet og tenkt annerledes. Jeg var konstant på telefon med medier hele tiden, og var derfor trolig den dårligst informerte i Norge. Jeg fulgte ikke med. Da jeg hørte om hva som skjedde på Utøya i tillegg til bomben i regjeringskvartalet, så sa instinktet mitt at noe skurret, at det neppe var islamister som sto bak. Da burde jeg ha fulgt magefølelsen. Det var en tabbe fra min side, sier lederen for Senter for internasjonal og strategisk analyse.

Trump riktig president

Før fjorårets presidentvalg i USA, hadde han en rekke kronikker og holdt flere foredrag der han langt på vei støttet Donald Trumps kandidatur. Etter innsettelsen er det blitt mer stille, men Helge Lurås vedgår:

– Jeg mener det var bra at Donald Trump vant og ikke Hillary Clinton. Vi får en rystelse i systemet som the establishment fortjener, og det mener jeg er gunstig. Så er det en risiko for at det går fullstendig av skinnene. Den risikoen må man ta.

Les også: Norsk milliardær møtte Scaramucci: – Opptatt av å kommentere andres feil

Scaramucci-tilhenger

På Facebook skrev Lurås den 30. juli at han gledet seg til å følge Trumps nytilsatte kommunikasjonssjef Anthony Scaramuccis arbeid videre.

Foto: Skjermdump, Facebook
Foto: Skjermdump, Facebook

Det var tre dager etter at The New Yorker offentliggjorde «The Moochs» noe friske samtale med magasinets journalist. Der kalte Scaramucci stabssjefen i Det hvite hus « en jævla paranoid schizofren paranoiker», mens han om sjefsstrategen sa: «Jeg er ikke Steve Bannon, jeg prøver ikke å suge min egen p***».

– Dagen etter ditt Facebook-innlegg, etter å ha hatt jobben i ti dager, ble han sparket. Det var kanskje en noe dårlig analyse?

– Det kan du si. Men jeg tror fortsatt han ville skapt en veldig positiv dynamikk. Han er et usedvanlig menneske med stor intelligens. Hadde han fortsatt ville den posteringen stått seg godt. Det ville vært interessant å følge. Om Trump ringer og tilbyr meg en jobb i Det hvite hus, hadde jeg tatt den, sier Lurås, og skynder seg å tilføye:

– Om jeg finner en vikar til SISA og Resett. Det hadde vært et interessant sted å være. Ingen andre enn de som er der vet hva som foregår, sier Helge Lurås.

– Er du Frp’er?

– Jeg er ikke medlem i noe parti. Jeg har ikke stemt veldig hyppig heller. Jeg kommer sikkert til å stemme denne gangen. Men jeg er en individualistisk sjel. Ingen partier representerer alt jeg mener. Men noen saker er mer kritisk viktig enn andre. Klart jeg har oppfatning hva som er riktig i øyeblikket, gitt de kriteriene vi har, sier ansvarlig redaktør Helge Lurås.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:14 Jeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03 22. juli-minnesmerke i Tønsberg utsatt for hærverk07:37 Skrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45 Mann funnet med stikkskader i Oslo06:44 Ryerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04 99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04 Mann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:26 Flerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09 Borgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19 Slutten i sikte for hetebølge i USA03:46 Ventura sikret seg plass på PGA-touren02:52 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:30 Ny metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57 Pompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51 Skuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02 Puerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01 Ny app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35 Bolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16 May holder krisemøte om Iran00:02 Flere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43 Brødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29 Partier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27 Kunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23 Fagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17 Tre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54 Aalesund vant på overtid – storseier for Start21:52 Engblom senket Kongsvinger21:51 Sjølstad ble helten for Molde21:40 Storbritannia vurderer sanksjoner mot Iran21:23 Norge ute av G19-EM etter sjansesløseri20:23 Valgseier til Zelenskyjs parti i Ukraina20:23 De norske hopperne langt bak i Polen20:22 Brann slo tilbake etter nedturen i Europa20:21 Stoltenberg kaller situasjonen i Hormuzstredet alvorlig20:18 Abe fikk ikke stort nok flertall til å endre grunnloven20:00 Hjemmeseier for Fram Larvik over Bærum19:56 Seieren glapp for Asker19:55 Aalesund seiret i målfest19:53 Hjemmeseier for Sandnes Ulf over Ull/Kisa19:53 Raufoss seiret i målfest19:52 Berg Sande sikret seieren for Nest-Sotra19:51 Brann-seier over Stabæk19:51 Nunez Godoy sikret poeng for Skeid19:50 Tredje tap på rad for Tromsdalen19:49 Fjerde strake tap for HamKam19:48 Stoltenberg om kaoset 22. juli: – Det var et totalt sjokk19:22 Shane Lowry forsvarte ledelsen og vant British Open18:52 Forsker: Flere skoleelever har ikke noe forhold til 22. juli18:18 Jo Nesbø til topps på bestselgerlisten i Storbritannia18:15 Ole Selnæs scoret selvmål i Kina17:56 Kontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM17:34 Simon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32 «Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26 Trump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16 Norsk håndballbronse i junior-EM16:56 Turister rundstjålet på museer i Oslo16:44 Karoline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31 Filip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22 Kane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13 Savnet paraglider funnet av luftambulanse15:17 Punktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54 Kø og forsinkelser på E1814:50 Japans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:26 Ble frastjålet penger under minibankuttak14:18 Briten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41 – Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26 TV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14 Egypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger12:52 Værlykken snur seg – nå kommer sommeren tilbake til Sør-Norge12:47 Vinstra-dømtes foreldre: Har opplevd trakassering12:44 De Gea enig om superkontrakt med United12:36 Minst ni drept i angrep mot politi i Pakistan12:28 Trønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonist12:22 Den britiske finansministeren sier han vil gå av12:05 Henrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter12:03 Gjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt12:02 Iransk oljetanker i Saudi-Arabia er sluppet fri11:37 Tusenvis demonstrerer i Hongkong mot politiet og omstridt lovforslag11:29 Zidane ønsker Bale vekk så raskt som mulig11:07 Australsk kvinne siktet for å ha halshogget sin egen mor10:46 Ingen pågrepet etter bilran på Minnesund10:30 Aschehoug gikk 40 millioner kroner i underskudd10:27 Norskeid skip til Middelhavet for å redde migranter10:17 To til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15 Nytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47 Iran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40 Svømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27 Opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25 Minst seks døde i hetebølge i USA09:15 Premier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15 Rufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12 Færre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter08:05 Avsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05 Ukraina velger ny nasjonalforsamling07:23 To pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00 Håndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00 Kan bli hetebølge i hele Norge05:52 Dette skjer i dag
Siste nytt
08:14NorgeJeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03Norge22. juli-minnesmerke i Tønsberg utsatt for hærverk07:37SportSkrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45NorgeMann funnet med stikkskader i Oslo06:44SportRyerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04Verden99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04NorgeMann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:26NorgeFlerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09VerdenBorgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19VerdenSlutten i sikte for hetebølge i USA03:46SportVentura sikret seg plass på PGA-touren02:52VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:30NorgeNy metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57VerdenPompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51NorgeSkuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02VerdenPuerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01NorgeNy app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35VerdenBolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16VerdenMay holder krisemøte om Iran00:02NorgeFlere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43NorgeBrødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29PolitikkPartier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27SportKunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23PengerFagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17NorgeTre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54SportAalesund vant på overtid – storseier for Start21:52SportEngblom senket Kongsvinger21:51SportSjølstad ble helten for Molde21:40VerdenStorbritannia vurderer sanksjoner mot Iran21:23SportNorge ute av G19-EM etter sjansesløseri20:23PolitikkValgseier til Zelenskyjs parti i Ukraina20:23SportDe norske hopperne langt bak i Polen20:22SportBrann slo tilbake etter nedturen i Europa20:21PolitikkStoltenberg kaller situasjonen i Hormuzstredet alvorlig20:18PolitikkAbe fikk ikke stort nok flertall til å endre grunnloven20:00SportHjemmeseier for Fram Larvik over Bærum19:56SportSeieren glapp for Asker19:55SportAalesund seiret i målfest19:53SportHjemmeseier for Sandnes Ulf over Ull/Kisa19:53SportRaufoss seiret i målfest19:52SportBerg Sande sikret seieren for Nest-Sotra19:51SportBrann-seier over Stabæk19:51SportNunez Godoy sikret poeng for Skeid19:50SportTredje tap på rad for Tromsdalen19:49SportFjerde strake tap for HamKam19:48NorgeStoltenberg om kaoset 22. juli: – Det var et totalt sjokk19:22SportShane Lowry forsvarte ledelsen og vant British Open18:52NorgeForsker: Flere skoleelever har ikke noe forhold til 22. juli18:18KulturJo Nesbø til topps på bestselgerlisten i Storbritannia18:15SportOle Selnæs scoret selvmål i Kina17:56SportKontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM17:34SportSimon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32Penger«Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26PolitikkTrump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16SportNorsk håndballbronse i junior-EM16:56NorgeTurister rundstjålet på museer i Oslo16:44SportKaroline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31SportFilip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22SportKane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13NorgeSavnet paraglider funnet av luftambulanse15:17SportPunktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54NorgeKø og forsinkelser på E1814:50VerdenJapans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:26NorgeBle frastjålet penger under minibankuttak14:18SportBriten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41Verden– Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26NorgeTV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14VerdenEgypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger12:52NorgeVærlykken snur seg – nå kommer sommeren tilbake til Sør-Norge12:47NorgeVinstra-dømtes foreldre: Har opplevd trakassering12:44SportDe Gea enig om superkontrakt med United12:36VerdenMinst ni drept i angrep mot politi i Pakistan12:28NorgeTrønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonist12:22VerdenDen britiske finansministeren sier han vil gå av12:05SportHenrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter12:03NorgeGjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt12:02VerdenIransk oljetanker i Saudi-Arabia er sluppet fri11:37VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong mot politiet og omstridt lovforslag11:29SportZidane ønsker Bale vekk så raskt som mulig11:07VerdenAustralsk kvinne siktet for å ha halshogget sin egen mor10:46NorgeIngen pågrepet etter bilran på Minnesund10:30NorgeAschehoug gikk 40 millioner kroner i underskudd10:27VerdenNorskeid skip til Middelhavet for å redde migranter10:17NorgeTo til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15NorgeNytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47VerdenIran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40SportSvømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27NorgeOpprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25VerdenMinst seks døde i hetebølge i USA09:15SportPremier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15VerdenRufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12PolitikkFærre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter08:05NorgeAvsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05VerdenUkraina velger ny nasjonalforsamling07:23VerdenTo pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00SportHåndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00NorgeKan bli hetebølge i hele Norge05:52NorgeDette skjer i dag
Populært