Den svenske turistbussens risikable forbikjøring i Norge vekker reaksjoner

Forbikjøringen i Romsdalen ble opplevd som skremmende av norske bilister. Selv mener busselskapet at sjåføren ikke gjorde noe galt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Familien Brandal var på vei til Lillehammer da de mellom Åndalsnes i Møre og Romsdal og Bjorli i Oppland opplevde det de omtaler som en skremmende situasjon med en svært aggressiv svensk turistbuss på E136.

– Fra Åndalsnes fortsatte bussjåføren flere ganger å kjøre forbi biler som lå bak meg. Flere ganger svinget den over i motsatt kjørefelt, og svingte inn når den så det kom møtende bil. Etter hvert kom bussen inn rett bak meg. Forbikjøringen var farlig fordi han måtte presse seg inn bak oss på grunn av møtende trailer, forteller Therese Brandal til Nytt i Uka, som først omtalte hendelsen.

Se også: – Satan, for en gærning!

– Vi lå i 80-90 kilometer i timen, og bussen presset stadig på for å kjøre forbi. Da han kjørte forbi oss kom en møtende bil, og han måtte presse seg inn slik at vi måtte bremse kraftig ned. Like etter fortsetter bussen med nye forbikjøringer, og dette fikk vi filmet. Bare flaks hindret en alvorlig ulykke, hevder Brandal overfor lokalavisa. Sønnen Håkon fikk filmet bussen da den kjørte forbi familien.

Levert anmeldelse

Hun varslet politiet i Gudbrandsdalen og har levert anmeldelse. Politiet hadde ikke kapasitet til å rykke ut da de fikk beskjed om hendelsen.

Lensmannen ved Lesja og Dovre lensmannskontor, Jørn Morten Sletta omtaler forbikjøringen som farlig overfor Dagbladet.

– Det er ikke heltrukket sperrelinje, men det gir ham ikke lov til å overse møtende trafikk. Dette er alvorlig, for det er tross alt snakk om en bussjåfør som har mange passasjerer, sier lensmannen til Dagbladet.

Se også: Like bak politiet utfordrer han skjebnen

Forsvarer sjåføren

Busselskapet Bergkvarabuss har etter hendelsen lagt ut en pressemelding der de forklarer sitt syn på forbikjøringen.

«Bergkvarabuss har strenge trafikk-retningslinjer som omfatter alle ansatte og som innbefatter blant annet at alle trafikkregler skal respekteres. Dersom det viser seg at våre ansatte ikke følger våre retningslinjer, medfører dette alltid konsekvenser», heter det i uttalelsen.

De omtaler sjåføren som svært rutinert og med lang erfaring med kjøring på norske veier. Han hevder overfor selskapet at situasjonen var langt mindre dramatisk enn man får inntrykk av gjennom videoen.

Se også: Prøvde seg på en «frekkis» i Oslogryta - fikk dyr lærepenge

– Jeg kom bak en bil som kjørte veldig sakte. Jeg hadde god sikt. I en buss sitter man høyere enn i en personbil og har derfor god oversikt over trafikken. Det var en rettstrekning. Bilen foran bremset, bremselysene synes på filmen. Samtidig blinket den 3-4 ganger mot høyre som et tegn på at den var forberedt på at jeg skulle kjøre forbi. Det var nedoverbakke og jeg hadde fri sikt, forklarer sjåføren i redegjørelsen.

I bussen hadde sjåføren asiatiske turister som skulle på pilgrimsreise på vei fra Geiranger mot Trondheim. Ifølge selskapet opplevde ingen av passasjerene situasjonen som farlig. Selskapet selv konkluderer med at sjåføren ikke har kjørt hensynsløst.

Les også: Rutebuss sekunder unna frontkollisjon etter livsfarlig kjøring

Personvernpolicy