#Valg2017 - ArendalsukaVannkraft er næringen Frp og Høyre har økt skatten på

BLÅ SKATTEØKNING: Mens resten av Norge har fått skattelettelser, har den blåblå regjeringen økt besktatningen på vannkraftselskaper, her illustrert ved Vamma kraftverk.
BLÅ SKATTEØKNING: Mens resten av Norge har fått skattelettelser, har den blåblå regjeringen økt besktatningen på vannkraftselskaper, her illustrert ved Vamma kraftverk. Foto: Katrine Lunke / Energi Norge
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Regjeringen har redusert skattene i Norge, men økt dem for oss. Nå er det høyere beskatning på vannkraft enn på petroleum.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk vannkraft i et nøtteskall:

Sysselsetter 20.000 mennesker og skaper verdier for 70 milliarder kroner i året.

Vannkraftnæringen er spredt over hele landet og 90 prosent er eid av stat, kommuner og fylkeskommuner.

Norge har over 1500 vannkraftverk som gjennomsnittlig produserer 133TWh i året.

Norges 1200 vannmagasiner ugjør halvparten av Europas lagringskapasitet for vannkraft..

Kilde: Energi Norges handlingsplan for vannkraft, "Fra arvesølv til framtidsgull", som ble overlevert til OEDs statssekretær Elnar Remi Holmen under Arendalsuka.

ARENDAL (ABC Nyheter): Det er administrerende direktør Oluf Ulseth i kraftselskapenes organisasjon Energi Norge som slår alarm:

Beskatningen av vannkraft er blitt så høy, at investeringer for nødvendig vedlikehold uteblir.

Innen 2050 trengs det 100 milliarder kroner bare for å vedlikeholde dagens anlegg.

– Vi har med de fem-seks skatteartene som blir pålagt vannkraftnæringen, høyere beskatning enn oljenæringen. Den største achilleshælen er grunnrenteskatten på vannkraft, på toppen av selskapsskatten. Da regjeringen reduserte selskapsskatten, økte man samtidig denne vannkraftskatten, sa Ulseth da Industri Energi tirsdag arrangerte et seminar under den pågående Arendalsuka.

Mens Frp og Høyre i regjering faktisk økte særskatten for vannkraftselskapene, lover Arbeiderpartiets Terje Aasland å lette beskatningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rent teknisk skal det skje ved å øke det såkale skjermingsfradraget fra 0,5 til 2,5 prosent.

– Vi kommer til å øke skjermingsfradraget til 2,5 prosent, noe vi gjorde i vårt alternative statsbudsjett for 2017. Det er det enkleste grepet vi kan ta for å fremme investeringer, sa Aasland til tilhørerne.

Forstår bransjen, lover ikke kutt

FRP-SKATT: Oluf Ulseth (til venstre) ber statssekretær Elnar Remi Holmen (Frp) på vegne av Energi Norge, om skattelettelser i stedet for -skjerpelser. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
FRP-SKATT: Oluf Ulseth (til venstre) ber statssekretær Elnar Remi Holmen (Frp) på vegne av Energi Norge, om skattelettelser i stedet for -skjerpelser. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Fremskrittspartiets statssekretær i Olje- og energidepartementet, Elnar Remi Holmen, vil ikke her og nå love å bli med på skattelettelser for vannkraft.

– Frp er jo partiet for nedsettelse skatter. Er dere ikke det for vannkraftnæringen?

– Vi har senket skatten for vanlige folk og næringslivet, mens Ap vil øke den. Det viktigste vi gjør, er å gi vannkraftbransjen gode rammevilkår. Det gjør vi. Det investeres mer i fornybar energi enn de siste 25 år, sier statssekretær Holmen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men har dere ikke skjerpet vannkraftskatten de siste fire årene?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har stor forståelse for at bransjen hele tiden ser på rammevilkårene. Det viktigste vi gjør, er å hele tida ha en god dialog med dem. Tida er inne for å vurdere tilpasninger av rammevilkårene for vannkraftindustrien, er så langt Holmen vil gå i å besvare det.

- Dere har lagt fram fire statsbudsjetter uten å ta hensyn til næringen overhodet. Dere holder bransjen for godt snakk, sa Arbeiderpartiets Terje Aasland til forsamlingen.

– Ap har ikke klart å levere politikk mens dere satt i regjering. Jeg stoler ikke på det du sier, Terje Aasland, repliserte Holmen.

Les også: Ordførere med vannkraft-protest

– Nei, varer ikke evig

– Den blåblå regjeringen har sitttet i fire år. Hva har den levert på skatt for vannkraftbransjen, Oluf Ulseth?

– På beskatning av vannkraft har vi sett en marginal skjerping av beskatningen i en periode der resten av næringslivet har opplevd redusert skatt. Argumentene for at resten av næringene har behov for redusert skatt, er relevante også for oss, sier den administrerendse direktøren i Energi Norge til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Først og fremst handler dette om hvordan vi kan ta vare på vannkraft. Det er stor avstand mellom det som er lønnsomt for samfunnet og for de som skal investere, legger Ulseth til.

– Vannkraften er evig. Men det er ikke anleggene, bemerker Oluf Ulseth.

Les også: Utvalg for grønn konkurransekraft overser «skitten» norsk vannkraft