Vil lagre jod-piller lokalt etter økt atomfrykt

Her passerer den russiske atomubåten «Dmitrij Donskoj» Storebælt-broen mellom Sverige og Danmark. Nå befinner giganten seg utenfor Norskekysten. Økt internasjonal spenning og eldre europeiske kjernekraftverk gjør at atomfrykten har økt i Norge.
Her passerer den russiske atomubåten «Dmitrij Donskoj» Storebælt-broen mellom Sverige og Danmark. Nå befinner giganten seg utenfor Norskekysten. Økt internasjonal spenning og eldre europeiske kjernekraftverk gjør at atomfrykten har økt i Norge. Foto: Scanpix Denmark / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene mener faren for en atomulykke øker, og vil ha flere lokale lagre med jod-piller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For tiden er russiske «Dmitrij Donskoj», verdens største atomubåt og bygd på 1970-tallet, på vei nordover langs norskekysten.

Men både allierte fartøy og russiske krigsskip drives av atomkraft og kan ha atomvåpen ombord.

Kombinasjonen av økt internasjonal spenning og stadig eldre europeiske kjernekraftverkene, har ført til at norske myndigheter vil ha jodtabletter tilgjengelige i flere av landets kommuner.

– Det er viktig at jodtabletter er tilgjengelige i alle kommuner i landet. En ulykke med en slik reaktordrevet ubåt kan jo skje langs hele kysten, sier Astrid Liland, seksjonssjef i Statens strålevern, til NRK.

Les også: Russisk atomubåt igjen på vei mot norsk farvann

Atomulykke i Halden

– Skal tablettene ha virkning må de tas i løpet av noen timer etter eksponering for radioaktivt jod. Det forutsetter at de raskt er å få tak i, sier fungerende avdelingsdirektør Eirik Rødseth Bakka i Helsedirektoratet til nyhetskanalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En arbeidsgruppe skal nå finne ut hvordan tablettene best kan gjøres tilgjengelige for hovedsaklig unge under 18 år, gravide og ammende kvinner over hele landet.

I dag er det egne lokale lagre nord for Salten og i Bergen - og i Skedsmo og Halden kommuner hvor de norske forskningsreaktorene ligger, mens hovedlageret ligger i Oslo.

Etter atomulykkene i sovjetiske Tsjernobyl i 1986 og japanske Fukushima i 2011, har det funnet sted flere alvorlige ulykker. I fjor høst var det for eksempel en ukontrollert lekkasje i Halden etter teknisk svikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kolahalvøya

Ved Strålevernets ulike målestasjoner ble det også oppdaget flere tilfeller i fjor. I februar registrerte man radioaktivt jod i lufta over Finnmark som man kunne spore til et ikke nærmere spesifisert utslipp i Øst-Europa.

Les også: Vakter ved svenske kjernekraftverk bevæpnes

Artikkelen fortsetter under annonsen

Våre naboland Sverige, Finland og Russland har alle kjernekraftverk. De fleste nordiske ligger rundt Østersjøen, bortsett fra Ringhals som ligger litt sør for Gøteborg.

Det nærmeste anlegget ligger 200 kilometer fra norskegrensa, på den russiske Kolahalvøya. Her har Norge i lengre tid vært engasjert for å forbedre sikkerheten. Det prosjektet har man lykkes med, men har da samtidig paradoksalt nok også bidratt til å forlenge anleggets levetid.

Neste år skal russiske myndigheter frakte et flytende kjernekraftverk fra St. Petersburg til Murmansk langs norskekysten, noe norske myndigheter i utgangspunktet har vært bekymret for. Men i slutten av juli ble det bekreftet at transporten av det flytende kraftverket vil foregå uten kjernebrensel om bord.