Energiselskap bruker ras i Mannen som kommersielt PR-stunt: – Usmakelig!

RASUTSATT: Husene og gårdene nedenfor det 1.294 meter høye fjellet som risikerer å rase ut, er blitt evakuert en rekke ganger. Senest i 2016 var farenivået rødt, og folk måtte flykte fra hus og hjem.
RASUTSATT: Husene og gårdene nedenfor det 1.294 meter høye fjellet som risikerer å rase ut, er blitt evakuert en rekke ganger. Senest i 2016 var farenivået rødt, og folk måtte flykte fra hus og hjem. Foto: Odd Roar Lange, The Travel Inspector

For å lokke til seg kunder lover Rauma Energi gratis strøm når fjellmassivet Mannen raser ut. PR-stuntet vekker reaksjoner. – Usmakelig, sier Odd Roar Lange fra Molde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han driver en profilert reiseblogg, og reagerte spontant da han så energiselskapets annonse i lokalavisen Åndalsnes Avis. Annonsen ligger også på selskapets hjemmeside.

ANNONSEN: Slik prøver Rauma Energi og lokke til seg kunder. Annonsen er trykket i lokalavisen, og ligger på selskapets hjemmeside. Foto: Skjermdump, Rauma Energi
ANNONSEN: Slik prøver Rauma Energi og lokke til seg kunder. Annonsen er trykket i lokalavisen, og ligger på selskapets hjemmeside. Foto: Skjermdump, Rauma Energi

Folk som bor under Mannen har gjentatte ganger måtte evakueres grunnet rasfaren.

Når, eller hvis, fjellet raser ut, vil hus og gårder bli ødelagt, dyr i området kan skades eller dø og jernbanesporet på Raumabanen raseres. Da rammes både turistnæringen og varetransport.

– Men Rauma Energi prøver å tjene penger på det. Det er et pinlig dårlig forsøk på å være kreativ, mener Odd Roar Lange, og utdyper til ABC Nyheter:

– Jeg synes det er usmakelig å bruke i kommersielle sammenheng en forventet hendelse at fjellpartiet Mannen i Romsdal skal falle ut. Hver gang det skjer blir folk evakuert, fordi det er fare for liv og helse, sier Lange.

Les også: Mannen beveger seg raskere

– De evakuerte er oppriktig lei seg

Han har vært i området flere ganger når det har vært farenivå rødt:

– Jeg har vært der under evakueringene, og sett hva det gjør med folk som bor der. Det er ikke bare å gå vekk fra hjemmet sitt og knipse et bilde bak seg. For dem er det ikke underholdning. De er oppriktig lei seg! Og det vet Rauma Energi, sier Odd Roar Lange.

Han driver reisebloggen The Travel Inspector, og er opptatt av å få turister til å bruke Norge. Men Rauma Energis siste påfunn, har han lite til overs for. Det er han ikke alene om.

– Jeg er helt sikker på at Gudbrandsdal Energi aldri ville gjort tilsvarende om Gudbrandsdalslågen går over sine bredder og ødelegger campingplasser, boliger og verdier. De ville aldri lokket med gratis energi, sier Lange, og legger til:

– USMAKELIG ANNONSE: – Jeg har vært ved Mannen under evakueringene, og sett hva det gjør med folk som bor der. For dem er det ikke underholdning. De er oppriktig lei seg, sier Odd Roar Lange, her foran det svært rasfarlige fjellet. Foto: Odd Roar Lange, The Travel Inspector
– USMAKELIG ANNONSE: – Jeg har vært ved Mannen under evakueringene, og sett hva det gjør med folk som bor der. For dem er det ikke underholdning. De er oppriktig lei seg, sier Odd Roar Lange, her foran det svært rasfarlige fjellet. Foto: Odd Roar Lange, The Travel Inspector

– Utsikten hotell i Geiranger, som ikke blir rammet av det varslede storraset i Åkerneset, ville heller aldri utnyttet det for å lokke til seg gjester.

Les også: De norske tsunamiene

80 meter høy flodbølge kan ramme Hellesylt

Dristig eksperiment

Lange bekrefter at han har snakket med flere som har reagert på PR-stuntet, og i likhet med ham kaller det usmakelig.

Det 1.294 meter høye fjellet Mannen ligger i Rauma kommune i Møre og Romsdal, 13 kilometer fra kommunesenteret Åndalsnes.

I oktober 2014 ble folk som bor nedenfor fjellpartiet evakuert av frykt for at det skulle rase ut. Det medførte et massivt presseoppbud i bygda, med direktesendinger på TV og nett. Det samme skjedde i september 2015 og i august i fjor. Nå forbereder NVE seg på et dristig eksperiment:

Neste gang det er rødt farenivå vil de forsøke å pumpe vann fra et vann på baksiden av Mannen opp i tre store tanker. Deretter skal vannet sprøytes gjennom slanger ned i sprekkene i fjellpartiet. Dette skal skje når bevegelsene er store og folk i faresonen er evakuert.

– Vi vet ikke hva resultatet blir. Det er ingen andre som har gjort noe slikt før, sa sjefgeolog Lars Harald Blikra i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i begynnelsen av juni.

Les mer: Store mengder vann skal få Mannen til å rase

«En de kan stole på»

Markedssjef Lars Smisethjell i Rauma Energi sier de med budskapet i annonsen vil selge fornybar energi til hele landet, og være en leverandør folk kan stole på.

– Ikke alle er det i et stadig mer aggressivt marked, skriver Lars Smisethjell i en e-post til ABC Nyheter.

At flere reagerer på annonsen som usmakelig, blant annet fordi folk må forlate hus og hjem, kommenterer han slik:

– Vi har stor respekt for at situasjonen er vanskelig for beboerne under fjellet. Men alle ønsker at Veslemannen skal falle. Både Rauma kommune og NVE har uttrykt det som et ønske, blant annet skal det nå trolig gjøres forsøk med «å spyle» vekk Veslemannen. Det er altså når den mye medieomtalte Veslemannen faller at vi tilbyr kunder som velger dette produktet gratis og fornybar strøm, skriver Smisethjell.

– Vi lanserte først et produkt som omtalte Mannen. Vi justerte dette til Veslemannen fordi det er dette fjellpartiet alle vil skal falle. Med andre ord har vi tatt de få negative reaksjonene til følge, hevder markedssjefen.

På selskapets hjemmeside står det mandag ettermiddag imidlertid Mannen og ikke Veslemannen.

Les også: Raset fra Mannen kan komme i løpet av 24 timer

Folk og sauer evakuert under fjellet Mannen

Fortsatt stor rasfare fra Mannen

– Dette trenger de ikke tåle

Odd Roar Lange viser til en nettside dersom man googler «Har Mannen falt?». Da svares det bastant NEI når man trykker på lenken. Den synes han er morsom.

– Nordmenn blir ofte krenket. Jeg mener vi må tåle litt. Men Rauma Energis annonse rammer noe få, og de rammes av deres eget kraftselskap. Dette trenger de ikke tåle, sier Lange.

– Lar folk seg krenke for lett, markedssjef Lars Smisethjell?

– Vi respekterer at folk reagerer forskjellig. Også når det gjelder dette produktet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden