Meny

Jordbruks-kaoset:

Frp: - Venstre og vi blir enige - men resultatet blir hemmelig

V+FRP=SANT: Frps Morten Ørsal Johansen har fått alle fullmakter til å bli enig med Venstre om årets omstridste jordbruksoppgjør. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre og regjeringspartiene skaper flertall på Stortinget for å sende jordsbruksoppgjøret tilbake til nye forhandlinger. Føringene for hva staten skal strekke seg til, vil i hovedsak forbli hemmelige.

Et usedvanlig jordbruksoppgjør:

* Jordbrukets krav ble lagt fram 26. april, og staten kom med sitt tilbud 5. mai.

* Jordbruksorganisasjonene krevde 1,45 milliarder kroner. Det utgjør 31.700 kroner per årsverk. Av dette er 1,15 milliarder kroner økt budsjettstøtte.

* Statens første tilbud i jordbruksoppgjøret hadde en ramme på 410 millioner kroner. Det siste tilbudet fra staten før bruddet i forhandlingene 16. mai var på 550 millioner kroner.

* Bruddet innebærer at statens opprinnelige tilbud ble oversendt Stortinget og næringskomiteen, som etter planen skal avgi innstilling 8. juni.

* Regjeringens samarbeidspartier Venstre og KrF vil ha mer penger til bøndene enn regjeringspartiene Høyre og Frp.

*Venstre forlot torsdag samtaler med Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV, for nok en gang å henvende seg til Høyre og Frp med sitt eget forslag til løsning.

Kilde: NTB

- Jeg har fått et mandat til å forhandle med Venstre. Jeg tror vi skal komme fram til enighet. Vi er langt på vei enige om en løsning, og jeg har frie hender til å finne den.

Det sier Fremskrittspartiets landbrukspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen til ABC Nyheter umiddelbart etter et gruppemøte i partiet. Det behandlet et forslag Venstre har kommet med om en løsning i jordbruksoppgjøret.

Venstre ønsket ikke å være med på å gi jordbruket et tillegg på 790 millioner slik de øvrige opposisjonspartiene har falt ned på. I stedet satser partiet på enighet med Fremskrittspartiet og Høyre i jordbruksoppgjøret.

790 millioner tilsvarer det som skal til for at bøndene skal få like stort tillegg i inntektsmulighet, målt i kroner og øre, som gjennomsnittet i landet for øvrig.

I stedet går Venstre inn for å sende oppgjøret tilbake til forhandlinger mellom Landbruks- og matdepartementet på den ene siden, Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag på den andre.

- Både Venstre og vi er innstilt på at partene skal få avgjøre dette selv. Men da må vi legge noen føringer som vi må bli enige om, sier Johansen

Han forteller at Venstre, Høyre og Frp på Stortinget vil drøfte både ramme og innretninger og hvilke ting de ber regjeringa ha fokus på i forhandlingene.

- Ikke alt vil nedfelles på et papir. Jeg vet ikke om noe blir offentlig. Jo mer en offentliggjør, jo mer binder en opp forhandlingene. Det er ikke vi interessert i, sier Frp-talsmannen.

Varslet hans om hemmelighold holdt imidlertid ikke mange timene.

Les: Høyre og Frp sikrer flertall for Venstres jordbruksforslag

- Næringskomiteen skal avgi sin innstilling på mandag. Vi blir enig før mandag klokka to, forsikrer Morten Ørsal Johansen.

- Riset bak speilet i nye forhandlinger, er det opprinnelige tilbudet fra staten dersom jordbruket bryter. Men vi har et ris bak speilet også til regjeringen, sier Johansen - uten at han vil konkretisere det siste.

- Blir det brudd, er det noen som har "driti på draget", sier Johansen.

Én ting som uansett vil bli vedtatt på Stortinget nå, er målprisene.

- De er nødt til å være i havn, for de skal jo gjelde fra 1. juli.

Les også: Pollestad (Sp): – Venstre har skrotet jordbruksmeldingen og mistet all troverdighet

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært