Meny

Aktor mener informantforholdet er en dekkhistorie

Se video fra prosedyren her
Se video fra prosedyren her
Eirik Jensens forklaring om at han ikke visste om Gjermund Cappelens omfattende innførsel av hasj, står ikke til troende, mener påtalemyndigheten.

I sin prosedyre i Oslo tingrett fredag viste aktor Katrine Schilling til at hasjvirksomheten til Cappelen er beskrevet i flere dokumenter som Eirik Jensen har hatt tilgang til.

Hun mener Jensen all kjennskap til Cappelens hasj-virksomhet fordi han skjønner det er viktig for frifinnelse.

– Flere tjenestepersoner har sagt at de visste om Cappelen. Jensen har hatt nesten daglig kontakt, noe som stiller krav til å undersøke dette. Jensen har nektet for at han hadde kjennskap til virksomheten til Cappelen. Vi mener det er bevist at han visste om dette, sa Schilling.

Les også: Derfor mener de at Cappelens tilståelse er troverdig

Et skalkeskjul

Påtalemyndigheten mener også at Jensens forklaring om at Cappelen var Jensens kilde, bare var et skalkeskjul for kontakten dem imellom.

– Da ble informantforholdet nærmest en dekkhistorie, sa Schilling.

Jensen kjente nøye til regelverket og hadde selv vært med på å utarbeide instruksen for informanter. Det interessante spørsmålet er hvorfor Jensen ikke har fulgt regelverket i kontakten med Cappelen, framholdt Schilling i retten.

TILTALT: Gjermund Cappelen har erklært seg skyldig i tiltalen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
TILTALT: Gjermund Cappelen har erklært seg skyldig i tiltalen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Jensens forklaring var at Cappelen kun var en kilde, og ikke informant. Det er en bortforklaring som gir liten mening, sa aktor.

Hun mener Jensen brukte mye tid på Cappelen fordi han tjente penger på det.

– Hvorfor gikk han ikke lei av å bruke så mye tid på Cappelen? Det var fordi Cappelen var en inntektskilde for ham, sa aktor.

Les også: Schilling: – Jensen har faktisk erkjent korrupsjon

Kodespråk

Jensen ristet på hodet og var tydelig uenig under store deler av påtalemyndighetens prosedyre. Aktor bruke også god tid på å gå gjennom kodespråket i de mange meldingene mellom politimannen og Cappelen.

På kvelden 23. juli, dagen etter terrorangrepet mot Utøya og Oslo, sendte Jensen en SMS til Cappelen. «Ingen nye utfordringer», sto det i meldingen.

– Det er ikke til å forstå, og det er hoderystene, at Jensen i det hele tatt kan prioritere kontakten med Cappelen denne dagen, sa Schilling i sin prosedyre, og minnet om at alle i politiet den dagen hadde fokus om å skaffe informasjon om Anders Behring Breivik og hans påståtte medarbeidere.

– Fikk kalde føtter

Hun mener blant annet «motor» er kode for narkotika.

PROSEDYRE: Rettssaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Oslo tingrett. Jensens forsvarere, John Christian Elden (f.v.) og Arild Holden og aktor Kristine Schilling. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
PROSEDYRE: Rettssaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Oslo tingrett. Jensens forsvarere, John Christian Elden (f.v.) og Arild Holden og aktor Kristine Schilling. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det er ingen støtte for at meldingene om «motor» er reelle, sa hun.

Under en samtale med kolleger på PTO-kontoret (Politi og Toll Oslo) i 2012 hevdet Jensen at Cappelen ikke drev med kriminalitet.

– Da får han litt kalde føtter, sa Schilling.

Under en kommunikasjon i samme tidsperiode hevdet påtalemyndigheten at Jensen vurderte å kutte samarbeidet, noe som fikk Cappelen til å reagere.

Les også: Schilling: – Jensen har faktisk erkjent korrupsjon

122 vitner

Torsdag var det prosedyre mot Jensens medtiltalte Gjermund Cappelen. Det er hans tilståelse som ligger til grunn for tiltalen mot Jensen. I sin prosedyre beskrev aktor Lars Erik Alfheim Cappelen som en kynisk hovedmann i en større hasjliga, som hadde en politimann på innsiden. Det var Cappelen som styrte Jensen, ikke omvendt, hevdet Alfheim.

Den tidligere politimannen har hele tiden holdt på at Cappelen var en av hans beste informanter.

122 vitner har forklart seg i retten, mens drøyt 6.000 sider med dokumentasjon er lagt fram.

Populært