FpU gjør retrett: Vil ikke anmelde Støre og Arbeiderpartiet for korrupsjon

Carl I. Hagen (t.v.) og Fredrik Juel Hagen, sentralstyremedlem i FpU på Fremskrittspartiet (FrP) sitt landsmøte på Gardermoen lørdag.
Carl I. Hagen (t.v.) og Fredrik Juel Hagen, sentralstyremedlem i FpU på Fremskrittspartiet (FrP) sitt landsmøte på Gardermoen lørdag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

På oppfordring fra Carl I. Hagen sa FpUs sentralstyremedlem Fredrik Juel Hagen i helgen at han ville anmelde Arbeiderpartiet for korrupsjon. Nå angrer ungdomspartiet og sender istedenfor et brev til LO. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2001 ble daværende Ap-leder og statsminister Jens Stoltenberg anmeldt av Hagen fordi regjeringen, blant annet etter press fra LO, skrinla foreslåtte endringer i sykelønnsordningen.

Bjørn-Kristian Svendsrud, FpU- formann. Foto: Sondre Steen Holvik / NTB scanpix
Bjørn-Kristian Svendsrud, FpU- formann. Foto: Sondre Steen Holvik / NTB scanpix

Under helgens landsmøte til Fremskrittspartiet, fikk sentralstyremedlem i FpU, Fredrik Juel Hagen, stående applaus fra landsmøtet da han bekreftet med et rungende «JA» at han ville anmelde Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre for korrupsjon.

Nå bekrefter FpU overfor ABC Nyheter at de likevel ikke vil anmelde partiet for korrupsjon.

Fremskrittspartiets Ungdom tok til orde for å anmelde Arbeiderpartiet og LO for korrupsjon på FrPs landsmøte 7.mai, men har etter en nærmere vurdering kommet frem til at sannsynligheten for at saken blir henlagt grunnet manglende rettslig interesse er stor, forklarer FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud.

Ungdomspartiet håper påtalemyndigheten vil ta ut en offentlig påtale etter at FpU nå retter fokuset mot forholdet mellom Arbeiderpartiet og LO.

Bakgrunn: FpU vil anmelde Støre for korrupsjon

Ble overrumplet av Hagen

Bakgrunnen for saken var et innlegg fra Juel Hagen som i kraftige ordelag kritiserte pengestøtten som LO gir Ap, LOs plass i Aps sentralstyre og løftet fra Støre om å øke fagforeningsfradraget ved en valgseier.

Arbeiderpartiet og leder Jonas Gahr Støre har så langt 18 millioner kroner i LO-støtte under årets valgkamp. Foto: NTB scanpix
Arbeiderpartiet og leder Jonas Gahr Støre har så langt 18 millioner kroner i LO-støtte under årets valgkamp. Foto: NTB scanpix

Frp-nestor Carl I. Hagen tok replikk, og spurte om FpU-representanten nå på egnet måte vil anmelde Ap for korrupsjon.

Det ble beskrevet som en «lissepasning» fra dirigentbordet.

Etter Hagen-kuppet i landsmøtesalen, måtte Juel Hagen ut på gangen for å summe seg litt.

– Jeg ble ærlig talt litt overrumplet, men også veldig beæret over at han tok en replikk på mitt innlegg og kom med oppfordringen sin, sa han til NTB i helgen.

Les også: LO-Gerd: – Mange av oss har blitt trakassert

Sender brev til LO

Istedenfor å anmelde, velger FpU å sendte et åpent brev til LO.

«Den massive pengestøtten som LO gir til Arbeiderpartiet, LOs egen plass i Arbeiderpartiets sentralstyre og løftet fra Støre om å øke fagforeningsfradraget ved en eventuell valgseier er kritikkverdig.» skriver FpU i brevet som ABC Nyheter har fått tilgang på.

Selv om de trekker lovnadene om anmeldelse, mener de det «lukter politisk korrpusjon».

«I flere tidligere stortingsvalg har Arbeiderpartiet mottatt flere millioner kroner fra LO. Det som er mest alvorlig med denne pengestøtten, er at LO kjøper seg politisk innvirkning og posisjoner i enkelte partier, istedenfor å se på helheten og de enkelte politiske sakene. Dette lukter politisk korrupsjon» står det i brevet som er signert FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud.

«De aller fleste partier i Norge mottar pengestøtte fra ulike organisasjoner eller enkeltpersoner, og dette er det i utgangspunktet ingenting galt med. Gråsonen blir imidlertid hårfint overtrådt når pengestøtten brukes som brekkstang for politisk gjennomslag, og når en betydelig giver får egen plass i partiets sentralstyre.» heter det videre.

FpU tar i brevet til orde for et nytt regelverk, og i brevet stiller FpU tre spørsmål til LO-leder Gerd Kristiansen:

1. Mener LO at forholdet mellom Arbeiderpartiet og LO overhodet ikke bærer preg av politisk korrupsjon?

2. Ser LO våre bekymringer, for om vi når et samfunn der fagforeninger og organisasjoner bedriver politisk korrupsjon overfor politiske partier?

3. Vil LO støtte et arbeid med nytt regelverk for partistøtte, der et uavhengighetskrav til stå sentralt?

Det har ikke lyktes ABC Nyheter å komme i kontakt med Gerd Kristiansen onsdag ettermiddag.

Arbeiderpartiet reagerte sterkt på varselet om anmeldelse.

– Det er spesielt at et regjeringsparti, som til og med har justisministeren, misbruker rettssystemet på en sånn måte for å skaffe seg oppmerksomhet. Sånn styrer man ikke et land, sa partisekretær Kjersti Stenseng til NTB.

Les også: Jonas Gahr Støre vil dele fengselscelle med LO-lederen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden