Norge stanser dialog om Krekar-utsendelse

Frp har lenge hatt utsendelse av mulla Krekar som kampsak. Nå opphører all dialog med Irak til terrorrettssaken i Italia er avgjort.
Frp har lenge hatt utsendelse av mulla Krekar som kampsak. Nå opphører all dialog med Irak til terrorrettssaken i Italia er avgjort. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Inntil videre avventer regjeringen og justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) dialog med irakiske myndigheter om en retur av mulla Krekar. – Saken er ekstremt utfordrende, innrømmer Amundsen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fremskrittspartiet er den eneste garantisten for å kaste terroristen Krekar ut av Norge, lovte Siv Jensen i 2009 og beskyldte Stoltenberg-regjeringen for å være «fullstendig handlingslammede».

Etter snart fire år i regjeringen har Fremskrittspartiet og Høyre fått til lite i saken.

Åtte år etter Jensens tirade mot Stoltenberg-regjeringen, stanser regjeringen all dialog om en mulig retur av mulla Krekar til Irak.

Årsaken er terrorrettssaken mot Krekar i Italia.

– I og med at det er en sak pågående i Italia, avventer vi all dialog om en returavtale med Irak. Vi har heller ikke fått noen nye henvendelser om utlevering, sier justis- og beredskapsminister, Per-Willy Amundsen, til ABC Nyheter.

På pressekonferansen før partiets landsmøte til helgen, var terrortiltalte Krekar ikke et tema. I motsetning til de to siste valgkampene, hvor partiet har frontet hardt at de vil returnere Krekar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I august 2009 presenterte Frps en 101-punkts liste for å forandre Norge på 100 dager. Der heter det blant annet:

«Prioritere arbeidet med å effektuere utvisningsvedtaket av Najmuddin Faraj Ahmed (Krekar)».

– Jeg forutsetter at Frp i regjering betyr at mulla Krekar sendes ut av landet så raskt som mulig, sa Frps Jan Arild Ellingsen i 2013 til VG.

Ulf Leirstein sa i desember til ABC Nyheter at han håpte Per-Willy Amundsen kunne gi arbeidet «fornyet kraft».

Nå tyder alt på at Krekar vil være i Norge etter fire år med Frp ved roret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Krekars advokat mener Frp lyver til velgerne

– Ekstremt utfordrende

– Saken er ekstremt utfordrende, innrømmer Amundsen overfor ABC Nyheter og opplyser om at det ikke har skjedd noe nytt i saken.

Justisminister Per-Willy Amundsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Justisminister Per-Willy Amundsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I mars startet terrorrettssaken mot Krekar i Italia. Det første rettsmøtet varte bare noen timer før saken ble utsatt til 23. oktober, blant annet fordi Krekars italienske forsvarer ba om nye oversettelser av flere samtaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når det gjelder mulla Krekar, så ville han vært sendt ut hvis regjeringen hadde hatt den minste mulighet. Norge er bundet av de internasjonale avtalene vi er en del av, og nå har vi ikke anledning til å sende han hjem. Hadde regjeringen returnert Krekar, hadde det vært brudd på både utlendingsloven og menneskerettighetene, fastslår justisministeren.

– En farse og en parodi

Til Nettavisen sier Frp-nestleder Per Sandberg at «saken er en farse og parodi», men han vil ikke gi garantier om at Kreker vil bli sendt ut dersom Frp blir sittende i regjering i fire nye år.

Fiskeriminister Per Sandberg under en pressekonferanse i forkant av Fremskrittspartiet (FrP) sitt landsmøte 2017 i Oslo tirsdag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Fiskeriminister Per Sandberg under en pressekonferanse i forkant av Fremskrittspartiet (FrP) sitt landsmøte 2017 i Oslo tirsdag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Jeg synes hele saken har vært en farse og parodi som viser hvor lite handlingsrom den enkelte stat har i denne typen saker. Derfor jobber vi nå med et helhetlig regelverk og har dialog med de andre landene for å få til utvekslingsavtaler, sier Sandberg og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Garantien i Krekar-saken er at det i denne regjeringen jobbes med å få ham ut av Norge, sier Frp-nestlederen.

Mulla Krekar

* 60 år gammel kurder fra Nord-Irak. Egentlig navn Najmuddin Faraj Ahmad.

* Født 7. juli 1956. Til Norge som kvoteflyktning i 1991.

* Ledet fram til 2002 opprørsgruppen Ansar al-Islam i Nord-Irak.

* Pågrepet i 2003 og siktet for terrorrelatert virksomhet i Irak. Saken henlagt, blant annet av hensyn til vitnenes sikkerhet, ifølge Økokrim.

* Vedtatt varig utvist av hensyn til rikets sikkerhet i 2003 etter instruks fra daværende kommunalminister Erna Solberg (H).

* Kunne ikke sendes til Irak av frykt for tortur og henrettelse der.

* Dømt til fengsel i fem år i 2012 for trusler mot Erna Solberg og tre kurdiske menn. Straffen senere redusert til to år og ti måneders fengsel av Borgarting lagmannsrett. Krekar ble samtidig frifunnet for anklager om oppfordring til terror.

* Etter endt soning i januar 2015 besluttet Oslo politidistrikt å tvangsflytte ham til et asylmottak på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Borgarting lagmannsrett opphevet senere vedtaket.

* I februar 2015 uttalte Krekar seg til NRK om en av kurderne han tidligere var dømt for å ha truet. Politiet så på dette som nye trusler og offentlig oppfordring til straffbar handling.

* 30. oktober samme år ble Krekar dømt i Oslo tingrett til halvannet års fengsel for trusler og til å betale 75.000 kroner i erstatning. Ble senere frifunnet i Borgarting lagmannsrett. I en sivil sak ble han likevel dømt til å betale 40.000 kroner i oppreisning til kurderen. Krekar krevde samtidig selv 200.000 kroner i oppreisning etter at han ble frikjent.

* 12. november 2015 ble Krekar pågrepet som en av en rekke menn i flere land i Europa, i en koordinert aksjon bestilt av italiensk politi. Italienske myndigheter hevder Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax, og krever ham utlevert.

* 9. juni startet Oslo tingrett behandlingen av utleveringsbegjæringen for Krekar og en 42 år gammel irakisk statsborger bosatt i Drammen.

* 29. juni slo Oslo tingrett fast at Krekar kan utleveres til Italia.

* 21. oktober fastholdt Borgarting lagmannsrett at Krekar kan utleveres.

* 23. november forkastet Høyesterett Krekars anke over lagmannsrettens avgjørelse.

* 30. november opplyser Riksadvokaten at Italias begjæring om utlevering av mulla Krekar vil bli trukket tilbake, og beordrer at Krekar løslates.

*Rettssaken mot Krekar og fem andre tiltalte i saken startet 13. mars i Bolzano, men ble utsatt til slutten av oktober på grunn av behov for oversetting av flere lydopptak, ifølge det italienske nyhetsbyrået ANSA.

Les også: – Det blir vanskelig å forsvare Krekar

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pollestad: – Frp har ikke holdt det de lovet

I april ville stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) ha svar på hvilke konkrete handlinger Per-Willy Amundsen har gjort for å få Krekar ut av Norge.

Etter et skriftlig spørsmål var svaret fra Amundsen at han «vurderer fortløpende å videreføre dialogen med irakiske myndigheter om retur av mulla Krekar til hjemlandet på bakgrunn av vedtaket om utvisning fra Norge.»

Geir Pollestad (Sp) mener regjeringen har gjort en slett jobb.
Geir Pollestad (Sp) mener regjeringen har gjort en slett jobb.

Pollestad spurte i et nytt spørsmål om det var«rett oppfattet at statsråden ikke har gjort noe konkret i sin tid».

«Jeg vil tilføye at det i og med utleveringssaken og straffesaken vedrørende mulla Krekar i Italia, har vært naturlig å avvente videre dialog med irakiske myndigheter om retur av Krekar til hjemlandet.» svarte Amundsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pollestad sier onsdag til ABC Nyheter at regjeringen har sviktet velgerne.

– Det som er helt sikkert er at Frp ikke har holdt det de lovet. Det virker som Krekar har en tryggere fremtid i Norge nå, enn hva som var tilfellet da regjeringen kom til makten i 2013, sier Sp-politikeren.

Han mener svarene til Amundsen tyder på at regjeringen ikke har prioritert arbeidet.

– For meg er det åpenbart at Fremskrittpartiet ikke har prioritert dette, mener Pollestad.

– Under Anders Anundsen var det to møter, og nå virker det som Amundsen ikke har gjort noen ting i sin periode. Det som er mest oppsiktsvekkende at det virket som de har jobbet svært lite for å finne en løsning. Jeg har forståelse for at det er en vanskelig sak, men jeg skulle trodd innsatsen skulle være bedre. Det virker ikke som Frp forstod at dette er en vanskelig sak da de var i opposisjon.

Les også: Melings italienske Krekar-finte