Brennpunkt-dokumentar om romfolk:

Rumenere i Norge med grove anklager om sigøynermafia

RUMENSK FORTVILELSE: – Ikke bland de 11.000 lovlydige rumenere som bor og jobber i Norge, sammen med sigøynermafia som blir avslørt i NRKs dokumentar, oppfordrer Stefan Michelsen. Foto: Privat
RUMENSK FORTVILELSE: – Ikke bland de 11.000 lovlydige rumenere som bor og jobber i Norge, sammen med sigøynermafia som blir avslørt i NRKs dokumentar, oppfordrer Stefan Michelsen. Foto: Privat
Den Rumenske Foreningen i Norge vil ha slutt på omtalen av «rumenske nettverk» om gatekriminalitet og prostitusjon. – Det er internasjonal sigøynermafia som opererer i Norge, sier de.

Den Rumenske Foreningen i Norge (RFN) gir ros til NRK Brennpunkts dokumentar «Lykkelandet», som ifølge dem har rykket nordmenn ut av naivitet om de utenlandske, multikulturelle bandene som opererer i Norge.

– Men vi er lei av at det som kommer fram, skader omdømmet til de over 11.000 godt integrerte rumenerne som bor og arbeider i Norge. Hver gang norske medier skriver om «rumenske nettverk», rammes vi, sier leder av foreningen, Stefan Dan Michelsen, til ABC Nyheter.

Han har bodd 23 år i Norge og driver et lite transportfirma.

I en pressemelding vil RFN ha medier til heller å omtale de kriminelle som utenlandske omstreifende multikriminelle bander. Og i avsløringene fra Brennpunkt dreier det seg ifølge dem om internasjonal sigøynermafia som operer i Norge .

Les også: Tiggere forteller om hets og vold etter NRK-dokumentar

Kultur og livsførsel

RFN opplyser at de bevisst velger å bruke ord som «sigøynere» fordi begrepene romfolk, romanifolk er misvisende og skaper en altfor nær kobling til Romania og rumenere og/eller byen Roma i Italia.

Michelsen ønsker ikke å opplyse medlemstall, men sier RFN er en liten forening.

RFN skriver at sigøynere er en liten etnisk gruppe i Romania, og også befinner seg i en rekke andre land i Europa, og kommer med sterke beskyldninger mot dem som gruppe.

Beskyldningene går på kultur og livsførsel - og er merkelapper som alltid har klistret til dem som gruppe og som mange forsøker å bekjempe.

Les også:  Romfolk ber politiet kaste ut bakmenn: – Det er flere sannheter bak tiggerkoppen

– Kastekultur som involverer mange

– Skjærer dere alle sigøynere over en kam med slike grove beskyldninger?

– Sigøynerne har kulturen fra India, en kastekultur. Vi ser det ikke. Noen ligger lavt og jobber for toppmennene. Egentlig tjener de penger til disse bakmennene. Det er veldig mange bakmenn som blir veldig rike, svarer Michelsen.

«Alle i Europa er fri til å leve sine liv som de vil og sigøynere velger å leve sine liv i frihet og uten regler, uten lover og uten jobber.», skriver RFN i pressemeldingen.

Les også:

Oslo-politiet: - Tiggere selger narkotika

– Det er en menneskerett å ta rombarn ut av skolen

Annonse
Populært