Forbyr mobiler under alliert øvelse

Her snakker en offiser i mobilen under øvelse Joint Winter i 2003. Under årets øvelse Joint Viking blir de 8000 involverte nektet bruk av mobiltelefon.
Her snakker en offiser i mobilen under øvelse Joint Winter i 2003. Under årets øvelse Joint Viking blir de 8000 involverte nektet bruk av mobiltelefon. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

De 8000 deltakerne på årets «Joint Viking»-øvelse i Finnmark blir nektet bruk av mobil. – Vi øver oss på krig. Og da er helt klart mobiltelefonen en risikofaktor, sier Hærens talsmann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både soldater og befal må legge igjen mobiltelefonen under den allierte øvelsen «Joint Viking» i Finnmark som starter mandag i neste uke.

Det er Forsvarets forum som melder om brigadesjefens beslutning. Det er første gang noe slikt praktiseres på en øvelse i Norge.

– Vi øver krig

– Vi gjør det fordi vi øver oss på krig. Og da er helt klart mobiltelefonen en risikofaktor. Det være seg ved avlytting eller ved spredning av informasjon på sosiale medier. En opphopning av telefoner vil også avsløre hvor avdelingen befinner seg, sier Hærens talsmann Ole Johan Skogmo til bladet.

Les også: Surfer du sikkert på mobil?

Generalinspektør for Heimevernet, Tor Rune Raabye (tv), under Joint Viking 2015. Han er også kjent som «sosialemedier-generalen». Foto: Christina Gjertsen / Forsvaret
Generalinspektør for Heimevernet, Tor Rune Raabye (tv), under Joint Viking 2015. Han er også kjent som «sosialemedier-generalen». Foto: Christina Gjertsen / Forsvaret

Man forsøker likevel å ta hensyn til at samfunnets behov. Alle pårørende får et telefonnummer hvor den enkelte soldat kan nås dersom det gjelder liv og helse, og enkelte nøkkelpersoner får ta med mobiler - men med enkelte restriksjoner.

Forsvaret har dessuten sine egne radioer og telefonnett som sikrer forbindelse ned til den minste patrulje, opplyser Forsvarets forum.

Vinterøvelse

Vinterøvelsen med 8000 deltagere, deriblant 700 fra USA og Storbritannia, finner sted i området mellom Lakselv og Alta i tiden 6. til 15. mars.

Les også: – Jeg har ingen mobil

Aktiviteten vil hovedsakelig foregå langs kysten. Militære styrker vil synes i området både før og etter øvelsesperioden, i forbindelse med forberedelser og avslutning, skriver forsvaret.no om øvelsen.

Personvernpolicy