Kaller det «menneskelig feil»:Facebook innrømmer sletting av Lars Tollefs (27) Trump-kommentar

«GI MANNEN EN FREDSPRIS»: – Det er litt artig. Men det blir mye oppmerksomhet, sier verksmester Lars Tollef Jordet til ABC Nyheter. Flere har foreslått at han bør få Nobels Fredspris.
«GI MANNEN EN FREDSPRIS»: – Det er litt artig. Men det blir mye oppmerksomhet, sier verksmester Lars Tollef Jordet til ABC Nyheter. Flere har foreslått at han bør få Nobels Fredspris. Foto: Privat og Sigrid M. Jansen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det originale innlegget der landbruksmekanikeren fra Tolga blir kalt dagens helt fordi han vil ta en for laget ved å ta med USAs president Donald Trump på en øde øy, ble slettet av Facebook.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sigrid Jansen, som la ut hyllesten på sin Facebookside mandag, ble mildt sagt himmelfallen da hun mottok meldingen fra gigantselskapet fredag.

SENSURERT: Denne meldingen fikk Sigrid Jansen fredag ettermiddag tilsendt fra Facebook.– Blir den oppfattet som støtende? Og i så fall: Hvem oppfatter den som støtende, spør Sigrid Jansen. Foto: Skjermdump
SENSURERT: Denne meldingen fikk Sigrid Jansen fredag ettermiddag tilsendt fra Facebook.– Blir den oppfattet som støtende? Og i så fall: Hvem oppfatter den som støtende, spør Sigrid Jansen. Foto: Skjermdump

«Vi fjernet innlegget nedenfor fordi det ikke følger Facebooks standarder».

ABC Nyheter skrev i går at innlegget der hun hadde ringet rundt et mobilbilde av Lars Tollef Jordets kommentar i lokalavisen Arbeidets Rett, er delt millioner av ganger i sosiale medier verden over: På Facebook, Twitter og Instagram – samt i en rekke medier – fra Kina til USA.

Enkelte har skrevet at Jordet fortjener Nobels Fredspris. Tusener har tatt skjermdump, og oversatt de 12 ordene. Nå lever det derfor sitt eget liv på internett.

SISTE: Facebook til ABC Nyheter flere timer etter slettingen: - Det var en feil. Innlegget er tilbake på Facebook.

Se selskapets forklaring i slutten av saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Delt millioner av ganger på nett: Verden hyller Lars Tollefs (27) Trump-kommentar

– Det er litt sent Facebook...

Sigrid M. Jansen oppdaget det i 16-tiden i ettermiddag da ABC Nyheter ringte henne og spurte om årsaken til at det var borte etter å ha gått sin seiersgang verden rundt.

– Jeg ble litt paff, jeg har egentlig ikke rukket å reagere. Hvor kom den beskjeden fra, på en måte? sier Sigrid M. Jansen til ABC Nyheter da vi ringer.

Daglig leder i Rørosregionen Næringshage humrer litt:

– Men så tenkte jeg: Det er litt sent Facebook. Ha-ha.

– Hva tror du er årsaken?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det blir bare spekulasjoner. Men det er som dere har skrevet: Saken har gått verden rundt. Den er nok kommet flere for øret. Blir den oppfattet som støtende? Og i så fall: Hvem oppfatter den som støtende, spør Jansen.

Blant dem som har delt innlegget hennes på både Twitter og Facebook er den profilerte New York Times-journalisten Nicholas Kristof.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Psykologiprofessor: – Liten tvil om at Trump er narsissist

FAKE NEWS

«A Norwegian paper asked people what they would take with them if they knew they would be stranded on an island. One man replies: "I'll take one for the team and bring along Trump."», skrev Kristof i Facebook-innlegget der han delte Sigrid M. Jansen bilde. Det har fått over 14.000 likes av stjernereporteren med 674.000 følgere på Facebook.

Kina-korrespondenten til de danske storavisene Politiken og Berlingske Tidende, la det ut på Twitter. Innlegget er i skrivende stund delt nær 19.000 ganger, og har fått over 44.000 såkalte «likes».

New York times fremstår på president Donald Trumps topp tre hatliste av medier. Trump har på Twitter skrevet at avisen farer med FAKE NEWS, og at den bør legges ned.

Sigrid Jansen vil ikke svare på om hun tror slettingen kan ha noe med at blant andre avisens stjernereporter har hyllet Lars Tollef Jordets underfundige Trump-kritikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun sier bare:

– Rart er det i hvert fall.

LES OGSÅ: Norges Fredsråd: – Obamas tid som president er full av kritikkverdige forhold

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Simpel, menneskelig feil?

Facebook-sjefen i Norge, Rune Paulseth, vil ikke kommentere saken. Facebook-opprettet kontor i Norge i 2015, men alle pressehenvendelser må sendes til et skandinavisk pressekontor i Sverige, som kun er tilgjengelige via epost.

Facebook vedgår overfor ABC Nyheter at de har slettet innlegget - men kan ikke forklare hvordan det kan ha skjedd:

– Som du kan se av våre regler, er det tillatt å kritisere offentlige personer, også statsoverhoder. Forklaringen ligger altså et annet sted, det er for eksempel ikke umulig at noen har begått en simpel, menneskelig feil. Hvis det er tilfellet oppretter vi innholdet og unnskylder direkte til den berørte personen, skriver kommunikasjonsrådgiver i Facebook, Peter Münster, i en e-post til ABC Nyheter. – Noen ganger begår vi feil, skriver Münster.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 20.30-tiden kommer en ny e-post til ABC Nyheter etter at vi har spurt om det vil bli republisert dersom det er en feil flere timer tidligere.

- Det var en feil. Innlegget er tilbake på Facebook, skriver Peter Münster.

- Det er veldig rart

Nettgiganten varslet ikke Jansen, og hun har heller ikke hørt fra dem - Münsters lovnad om at de skal be henne om unnskyldning til tross. Hun så det plutselig da hun sjekket siden sin.

- Facebook har ikke tatt kontakt med meg. Det er vanskelig å vite hva som er skjedd. Kan det være at når en sak blir delt så mange ganger, kan noen algoritmer slå inn? Jeg har ikke grunnlag for å tenke det ene eller andre. Jeg leser i ABC Nyheter sin sak at Facebook sier at det er greit å svare at det er lov å kritisere statsoverhoder. Posten min er hverken sjikanøs eller støtende på noen som helst måte, sier Jansen nå.

- Men statusoppdateringen til andre som har delt sitatet er delt enda flere ganger?

- Ja. Nei, jeg aner ikke! Nå er den i hvert fall tilbake. Det er veldig rart, jeg vet ikke hva jeg skal mene om det, sier Sigrid Jansen.

Les også: Trump allerede kandidat for 2020