– Veireno kan ha brutt loven 2091 ganger

Etter at Oslo fikk ny leverandør av renovasjonstjenester 3. oktober var det store problemer med avfallshåndteringen i byen. Arbeidstilsynet kritiserte i januar bedriften Veirenos overtidsbruk. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Etter at Oslo fikk ny leverandør av renovasjonstjenester 3. oktober var det store problemer med avfallshåndteringen i byen. Arbeidstilsynet kritiserte i januar bedriften Veirenos overtidsbruk. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Veireno kan ha brutt arbeidsmiljøloven 2091 ganger siden de fikk ansvaret for søppeltømming i hovedstaden, ifølge Dagbladets gjennomgang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidsforholdene i renovasjonsselskapet som har ansvar for søppeltømming i Oslo ble kritisert i en rapport fra Arbeidstilsynet. Denne rapporten, offentliggjort i midten av januar, konkluderte med at Veireno hadde brutt arbeidsmiljøloven 344 ganger.

Les også: Veireno får krass kritikk av Arbeidstilsynet

– 13.737 overtidstimer siden i høst

Men onsdag melder Dagbladet at bedriften kan ha brutt arbeidsmiljøloven hele 2091 ganger siden de fikk ansvar for søppeltømmingen i hovedstaden 3. oktober.

Renovasjonsetaten har gitt avisen innsyn i grunnlaget for lønnen til over 180 Veireno-ansatte. Disse har siden i høst hatt 13.737 overtidstimer, ifølge avisens gjennomgang.

Mer enn 400 av avvikene skal bryte med vilkårene Arbeidstilsynet ga i tillatelsen til bruk av utvidet overtid fra 12. desember, ifølge avisen.

Da Veireno overtok søppeltømmingen i Oslo gjaldt arbeidsmiljølovens grunnregler. Fra 12. desember ga Arbeidstilsynet tillatelse til utvidet overtid, på bestemte vilkår og med begrensninger i samlet arbeidstid. Dagbladets gjennomgang viser en rekke brudd på disse betingelsene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Veireno har siden oppstart jobbet hardt for at overtidsbruken reduseres til det minimale, skriver administrerende direktør Jonny Enger til Dagbladet. I en kommentar til avisen skriver han blant annet: «Det er beklagelig at brudd oppstår, men vi ser erfaringsmessig at dette oppstår ved hver eneste oppstart i bransjen generelt.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Berg: – Uakseptabel søppelsituasjon i Oslo

Varsler søksmål

Arbeidstilsynet avventer tilbakemelding på sin tilsynsrapport, og ønsker derfor ikke å kommentere Dagbladets funn.

– Vi forventer selvfølgelig at de vilkår vi har satt for tillatelsen til bruk av overtid følges, sier regiondirektør Hanne Luthen i Arbeidstilsynet Østfold og Akershus til avisen.

Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) varsler søksmål mot Veireno på bakgrunn av Dagbladets opplysninger.

Siden Veireno overtok avfallshåndteringen i Oslo i oktober har kommunen mottatt over 30.000 klager fra byens innbyggere. Mange steder har søpla hopet seg opp, og ikke blitt hentet på flere uker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

12. januar meldte VG at Oslo kommune hyrer konsulentselskapet Deloitte for 685.000 kroner, for å finne ut hva som gikk galt under høstens søppelkaos.

Øvrige kilder: NTB.

Les også:

Veireno varsler sjekk av alle biler etter overlast

Renovasjonsjefen i Oslo går av

Byrådslederen blant klagerne på søppelkaoset i Oslo

Byrådspartiene la søppelsaken på is