Sparket Frp-politiker på søkerlista - favoritt kan vrakes:

Toppjobb i politi-Norge kan bli lyst ut på nytt

<p>FAVORITT: Håkon Skulstad (54) har i to og et halvt år hatt permisjon fra rektorstillingen på Politihøgskolen for å jobbe med politireformen, og er nå soleklar favoritt som ny nestkommanderende i Politidirektoratet. Men HR-direktøren sier stillingen kan lyses ut på nytt.</p>
FAVORITT: Håkon Skulstad (54) har i to og et halvt år hatt permisjon fra rektorstillingen på Politihøgskolen for å jobbe med politireformen, og er nå soleklar favoritt som ny nestkommanderende i Politidirektoratet. Men HR-direktøren sier stillingen kan lyses ut på nytt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Selv om en drøss av politisjefer mistet jobbene som følge av nærpolitireformen, er det kun én reell søker – og soleklar favoritt - til stillingen som «nest mektigst» i politi-Norge. Men Politidirektoratet avviser ikke ny utlysning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Assisterende politidirektør

Politidirektørens stedfortreder, og vil i hans fravær ha totalansvar for ledelse og styring av politidirektoratet samt underliggende distrikt og særorgan. Stillingen er i dag tillagt ansvar for stabsenheter for Internrevisjon og Juridisk stab. Stillingens ansvar og oppgaver for øvrig avklares nærmere mellom politidirektøren og assisterende politidirektør bl.a. på bakgrunn av kompetanseprofil og erfaring. Assisterende politidirektør inngår i Politidirektoratets ledergruppe, nasjonal ledergruppe og i direktoratets lederjour med krav om regelmessig beredskapsvakt. Stillingen er tillagt politimyndighet.

Kvalifikasjoner:

  • Utdannelse på mastergradsnivå
  • God resultatoppnåelse i tidligere stillinger
  • Bred ledererfaring fra politi- og lensmannsetaten
  • Strategisk kompetanse, forståelse for politiske prosesser og evne til å se utviklingstrekk i samfunnet som er av betydning for politiets strategiske retning
  • Erfaring med omstillingsprosesser og virksomhetsutvikling
  • Må kunne håndtere media på en tydelig og tillitvekkende måte.

Kilde: Politidirektoratet

– Vi skulle gjerne ha ønsket oss en liste med flere kvalifiserte søkere, sier HR-direktør Karin Aslaksen i Politidirektoratet (POD) til ABC Nyheter.

For søkerne sto mildt sagt ikke i kø for å bli assisterende politidirektør i POD.

Av fire søkere er bare én kvalifisert: Håkon Skulstad (53), avtroppende rektor på Politihøgskolen. I august 2014 ble han håndplukket av politidirektør Odd Reidar Humlegård til å lede arbeidet med nærpolitireformen i POD. Siden har han vært der, og i mars går åremålet hans på Politihøgskolen ut.

Nå ønsker han seg altså åremålsstillingen på seks år i POD. De andre søkerne har ikke nubbsjans.

Hetset Stoltenberg - vil ha jobben

Selv om kvinner oppfordres til å søke, er den eneste en 24 år gammel miljøarbeider fra Oslo. Nummer to er Martin Johan Gaarder (61), som Dagbladet en gang kalte Norges mest ivrige jobbsøker: Han er utdannet jurist fra Sveits, og har søkt så å si alt av sjefsjobber i Norge siden 2010:

Politimester i en rekke distrikt, skattedirektør, finansdirektør, forskningsdirektør, rådmann i Ullensaker, rådmann i Bærum, direktør ved Universitetet i Oslo, direktør i Fagpressen, ekspedisjonssjef i Nærings- og handelsdepartementet, sjef for Domstoladministrasjonen, direktør for Helse Sør-Øst, generalsekretær i Norsk Presseforbund og sjef for Brønnøysundregistrene – for å nevne noe. Sjelden er han kalt inn på intervju.

Den siste er eks-politimannen og Frp-politiker Stein-Robin Kleven Bergh (55), som i 2013 fikk fyken etter å ha kalt daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) «et krapyl». Da han fikk jobben tilbake, ble han sparket igjen i 2015 etter en ytring om Hadia Tajik (Ap) på Facebook. I høst saksøkte han Justisdepartementet.

Les også: Omstridt politimann får ikke tilbake jobben

Har ikke vært på intervju

Bergh sier til ABC Nyheter at han ikke har fått ny jobb, og ønsker egentlig ikke å kommentere jobbsøknaden. Søknadsfristen var 14. desember, men Bergh er ennå ikke kalt inn på intervju, og vil heller ikke spekulere på om han blir det:

– Det vil jeg ikke uttale meg om, det er det opp til andre å uttale seg om, sier Bergh til ABC Nyheter.

Redaktør Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse mener dette er en toppstilling som burde hatt flere søkere.

– Det er overraskende, det er en attraktiv stilling. Samtidig lever det i miljøet en oppfatning om hvem politidirektør Odd Reidar Humlegård vil ha, det har det nok gått rykter om. Denne stillingen er hans høyre hånd, sier Lerø til ABC Nyheter, og legger til:

– Vi ser gang på gang i offentlig sektor: Når søkerlisten skal offentliggjøres så er det for mange som ikke vi spille seg ut ved å søke en stilling de ikke får.

Satt i nasjonal kriseledelse 22. juli

Assisterende politidirektør er den nest mektigste politistillingen i Norge. Vedkommende er ifølge utlysningsteksten «politidirektørens stedfortreder, og vil i hans fravær ha totalansvar for ledelse og styring av politidirektoratet samt underliggende distrikt og særorgan».

HR-DIREKTØR: – Først når vi har gjennomført intervjuer med de aktuelle kandidatene, vil vi vurdere om grunnlaget ikke er tilstrekkelig. Vi vil da ta stilling til om vi må lyse ut stillingen på nytt, sier HR-direktør Karin Aslaksen. Foto: Politiet
HR-DIREKTØR: – Først når vi har gjennomført intervjuer med de aktuelle kandidatene, vil vi vurdere om grunnlaget ikke er tilstrekkelig. Vi vil da ta stilling til om vi må lyse ut stillingen på nytt, sier HR-direktør Karin Aslaksen. Foto: Politiet

Vidar Refvik har hatt stillingen, men går av for aldersgrensen. Som stedfortreder var det han som for politiet satt i nasjonal kriseledelse under 22. juliterroren i 2011.

HR-direktør Aslaksen svarer slik på spørsmål om de er fornøyd med antallet søkere til toppjobben:

– Vi er opptatt av å tiltrekke oss godt kvalifiserte søkere til alle stillinger. Til topplederstillingene stilles det særskilte krav om bredde i erfaring og fra ulike lederposisjoner. Søkerlisten til topplederstillinger – både i det private og i det offentlige - er derfor kortere enn til andre stillinger.

Les også: Ingen kvinner med politifaglig bakgrunn i Humlegårds hoff

Kan lyses ut på nytt

– Ingen kvinner med politifaglig bakgrunn har søkt. Hva tror POD er årsaken til det?

– Vi er opptatt av å få kvinner inn i lederstillinger. Av de siste 22 rekrutteringer av toppledere i politiet de siste 12 månedene var ni kvinner. Til denne stillingen kreves blant annet strategisk ledererfaring og bred erfaring fra politi-og lensmannsetaten. Vi skulle gjerne sett flere kvalifiserte søkere på denne stillingen, både kvinner og menn.

Aslaksen utelukker ikke at de lyser den ut på nytt – selv om en av søkerne har bunnsolid bakgrunn:

– Vi kjører ordinær rekrutteringsprosess med de fire kandidatene som har søkt på stillingen. Først når vi har gjennomført intervjuer med de aktuelle kandidatene, vil vi vurdere om grunnlaget ikke er tilstrekkelig. Vi vil da ta stilling til om vi må lyse ut stillingen på nytt, sier HR-direktøren.

Les også: POD betaler opphold og millionlønn for eks-politimester Gudmundsen i Frankrike

Himmelfallen

Redaktør Magne Lerø er himmelfallen over fremgangsmåten. Han mener den burde ha vært lyst ut på nytt umiddelbart dersom man ikke var fornøyd med bare fire søkere:

– Å starte rekrutteringsprosessen, og så lyse ut stillingen på nytt, er en kjempedum prosess! Jeg tror Humlegård har fått den han vil ha. Det vil være svært ødeleggende om Skulstad må søke igjen. Da har de egentlig sagt at han ikke er god nok. Jeg tror ikke det skjer, og det bør ikke skje, sier Magne Lerø.

Han mener det ikke er hvem som helst som kan fylle skoene etter Vidar Refvik.

– Man har nettopp hatt rekruttering av alle politimestrene. POD har full oversikt over markedet. Men kanskje de ønsker seg en tung jurist? Alle med politiuniform har de oversikt over, sier Magne Lerø.

Les også: PU-sjef Kvigne ny topp i Politidirektoratet

«Vanlig saksgang»

Håkon Skulstad har lang og tung erfaring i påtalemyndigheten: Han er utdannet polititjenestemann og jurist. Før han ble rektor og sjef ved Politihøgskolen var han politimester i Østfinnmark politidistrikt. Han har vært avdelingsdirektør i Justisdepartementets politiavdeling, i Politidirektoratet, assisterende sjef i Kripos og vært konstituert statsadvokat og førstestatsadvokat i Økokrim.

Magne Lerø er skråsikker på at Håkon Skulstad får stillingen:

– Ja, med fire søkere og en godt kvalifisert så er det bare tur og kjør. Da bør man i anstendighetens navn ansette ham.

Aslaksen sier til ABC Nyheter at Vidar Refvik fortsetter i stillingen som assisterende politidirektør til ny er på plass, men vil hverken kommentere når ny blir tilsatt, eller når det blir offentliggjort. Fordi det er en embetsmannsstilling er det Kongen i statsråd som utnevner den nye polititoppen. På fredag vil det være over seks uker siden søknadsfristen gikk ut.

Karin Aslaksen vil heller ikke svare på om noen av søkerne har vært på intervju med rekrutteringsbyrået Delphi, som har fått oppdraget av POD:

– Rekrutteringsprosessen er i gang og følger vanlig saksgang, sier HR-direktøren i POD.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:28 Nye demonstrasjoner mot Egypts president00:27 Lorena nedjustert til tropisk storm00:01 Advokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59 Island bøtelagt etter Eurovision23:30 UP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59 Barcelona og Messi snublet mot Granada22:53 Stadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51 Inter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37 Overtidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29 Brann på gård i Nome22:11 Hotell-milliardær er død21:43 IS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36 Kanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24 To drept av bombe i Afghanistan20:22 Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05 Målløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania17:57 Negotia: Partene står langt fra hverandre17:56 Manchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23 Thomas Cook på randen av konkurs17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder15:41 Tottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21 Etter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14 Færre selger bilen sin privat14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Over 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 René Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån
Siste nytt
01:28VerdenNye demonstrasjoner mot Egypts president00:27VerdenLorena nedjustert til tropisk storm00:01NorgeAdvokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59VerdenIsland bøtelagt etter Eurovision23:30NorgeUP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59SportBarcelona og Messi snublet mot Granada22:53VerdenStadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51SportInter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37SportOvertidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29NorgeBrann på gård i Nome22:11PengerHotell-milliardær er død21:43VerdenIS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36NorgeKanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24NorgeTo drept av bombe i Afghanistan20:22NorgeTidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05SportMålløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania17:57PengerNegotia: Partene står langt fra hverandre17:56SportManchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23ReiseThomas Cook på randen av konkurs17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder15:41SportTottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21VerdenEtter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14MotorFærre selger bilen sin privat14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenOver 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26NorgeRené Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån
Populært