Sparket Frp-politiker på søkerlista - favoritt kan vrakes:Toppjobb i politi-Norge kan bli lyst ut på nytt

FAVORITT: Håkon Skulstad (54) har i to og et halvt år hatt permisjon fra rektorstillingen på Politihøgskolen for å jobbe med politireformen, og er nå soleklar favoritt som ny nestkommanderende i Politidirektoratet. Men HR-direktøren sier stillingen kan lyses ut på nytt.
FAVORITT: Håkon Skulstad (54) har i to og et halvt år hatt permisjon fra rektorstillingen på Politihøgskolen for å jobbe med politireformen, og er nå soleklar favoritt som ny nestkommanderende i Politidirektoratet. Men HR-direktøren sier stillingen kan lyses ut på nytt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om en drøss av politisjefer mistet jobbene som følge av nærpolitireformen, er det kun én reell søker – og soleklar favoritt - til stillingen som «nest mektigst» i politi-Norge. Men Politidirektoratet avviser ikke ny utlysning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Assisterende politidirektør

Politidirektørens stedfortreder, og vil i hans fravær ha totalansvar for ledelse og styring av politidirektoratet samt underliggende distrikt og særorgan. Stillingen er i dag tillagt ansvar for stabsenheter for Internrevisjon og Juridisk stab. Stillingens ansvar og oppgaver for øvrig avklares nærmere mellom politidirektøren og assisterende politidirektør bl.a. på bakgrunn av kompetanseprofil og erfaring. Assisterende politidirektør inngår i Politidirektoratets ledergruppe, nasjonal ledergruppe og i direktoratets lederjour med krav om regelmessig beredskapsvakt. Stillingen er tillagt politimyndighet.

Kvalifikasjoner:

  • Utdannelse på mastergradsnivå
  • God resultatoppnåelse i tidligere stillinger
  • Bred ledererfaring fra politi- og lensmannsetaten
  • Strategisk kompetanse, forståelse for politiske prosesser og evne til å se utviklingstrekk i samfunnet som er av betydning for politiets strategiske retning
  • Erfaring med omstillingsprosesser og virksomhetsutvikling
  • Må kunne håndtere media på en tydelig og tillitvekkende måte.

Kilde: Politidirektoratet

– Vi skulle gjerne ha ønsket oss en liste med flere kvalifiserte søkere, sier HR-direktør Karin Aslaksen i Politidirektoratet (POD) til ABC Nyheter.

For søkerne sto mildt sagt ikke i kø for å bli assisterende politidirektør i POD.

Av fire søkere er bare én kvalifisert: Håkon Skulstad (53), avtroppende rektor på Politihøgskolen. I august 2014 ble han håndplukket av politidirektør Odd Reidar Humlegård til å lede arbeidet med nærpolitireformen i POD. Siden har han vært der, og i mars går åremålet hans på Politihøgskolen ut.

Nå ønsker han seg altså åremålsstillingen på seks år i POD. De andre søkerne har ikke nubbsjans.

Hetset Stoltenberg - vil ha jobben

Selv om kvinner oppfordres til å søke, er den eneste en 24 år gammel miljøarbeider fra Oslo. Nummer to er Martin Johan Gaarder (61), som Dagbladet en gang kalte Norges mest ivrige jobbsøker: Han er utdannet jurist fra Sveits, og har søkt så å si alt av sjefsjobber i Norge siden 2010:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politimester i en rekke distrikt, skattedirektør, finansdirektør, forskningsdirektør, rådmann i Ullensaker, rådmann i Bærum, direktør ved Universitetet i Oslo, direktør i Fagpressen, ekspedisjonssjef i Nærings- og handelsdepartementet, sjef for Domstoladministrasjonen, direktør for Helse Sør-Øst, generalsekretær i Norsk Presseforbund og sjef for Brønnøysundregistrene – for å nevne noe. Sjelden er han kalt inn på intervju.

Den siste er eks-politimannen og Frp-politiker Stein-Robin Kleven Bergh (55), som i 2013 fikk fyken etter å ha kalt daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) «et krapyl». Da han fikk jobben tilbake, ble han sparket igjen i 2015 etter en ytring om Hadia Tajik (Ap) på Facebook. I høst saksøkte han Justisdepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Omstridt politimann får ikke tilbake jobben

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har ikke vært på intervju

Bergh sier til ABC Nyheter at han ikke har fått ny jobb, og ønsker egentlig ikke å kommentere jobbsøknaden. Søknadsfristen var 14. desember, men Bergh er ennå ikke kalt inn på intervju, og vil heller ikke spekulere på om han blir det:

– Det vil jeg ikke uttale meg om, det er det opp til andre å uttale seg om, sier Bergh til ABC Nyheter.

Redaktør Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse mener dette er en toppstilling som burde hatt flere søkere.

– Det er overraskende, det er en attraktiv stilling. Samtidig lever det i miljøet en oppfatning om hvem politidirektør Odd Reidar Humlegård vil ha, det har det nok gått rykter om. Denne stillingen er hans høyre hånd, sier Lerø til ABC Nyheter, og legger til:

– Vi ser gang på gang i offentlig sektor: Når søkerlisten skal offentliggjøres så er det for mange som ikke vi spille seg ut ved å søke en stilling de ikke får.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Satt i nasjonal kriseledelse 22. juli

Assisterende politidirektør er den nest mektigste politistillingen i Norge. Vedkommende er ifølge utlysningsteksten «politidirektørens stedfortreder, og vil i hans fravær ha totalansvar for ledelse og styring av politidirektoratet samt underliggende distrikt og særorgan».

HR-DIREKTØR: – Først når vi har gjennomført intervjuer med de aktuelle kandidatene, vil vi vurdere om grunnlaget ikke er tilstrekkelig. Vi vil da ta stilling til om vi må lyse ut stillingen på nytt, sier HR-direktør Karin Aslaksen. Foto: Politiet
HR-DIREKTØR: – Først når vi har gjennomført intervjuer med de aktuelle kandidatene, vil vi vurdere om grunnlaget ikke er tilstrekkelig. Vi vil da ta stilling til om vi må lyse ut stillingen på nytt, sier HR-direktør Karin Aslaksen. Foto: Politiet

Vidar Refvik har hatt stillingen, men går av for aldersgrensen. Som stedfortreder var det han som for politiet satt i nasjonal kriseledelse under 22. juliterroren i 2011.

Artikkelen fortsetter under annonsen

HR-direktør Aslaksen svarer slik på spørsmål om de er fornøyd med antallet søkere til toppjobben:

– Vi er opptatt av å tiltrekke oss godt kvalifiserte søkere til alle stillinger. Til topplederstillingene stilles det særskilte krav om bredde i erfaring og fra ulike lederposisjoner. Søkerlisten til topplederstillinger – både i det private og i det offentlige - er derfor kortere enn til andre stillinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ingen kvinner med politifaglig bakgrunn i Humlegårds hoff

Kan lyses ut på nytt

– Ingen kvinner med politifaglig bakgrunn har søkt. Hva tror POD er årsaken til det?

– Vi er opptatt av å få kvinner inn i lederstillinger. Av de siste 22 rekrutteringer av toppledere i politiet de siste 12 månedene var ni kvinner. Til denne stillingen kreves blant annet strategisk ledererfaring og bred erfaring fra politi-og lensmannsetaten. Vi skulle gjerne sett flere kvalifiserte søkere på denne stillingen, både kvinner og menn.

Aslaksen utelukker ikke at de lyser den ut på nytt – selv om en av søkerne har bunnsolid bakgrunn:

– Vi kjører ordinær rekrutteringsprosess med de fire kandidatene som har søkt på stillingen. Først når vi har gjennomført intervjuer med de aktuelle kandidatene, vil vi vurdere om grunnlaget ikke er tilstrekkelig. Vi vil da ta stilling til om vi må lyse ut stillingen på nytt, sier HR-direktøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: POD betaler opphold og millionlønn for eks-politimester Gudmundsen i Frankrike

Artikkelen fortsetter under annonsen

Himmelfallen

Redaktør Magne Lerø er himmelfallen over fremgangsmåten. Han mener den burde ha vært lyst ut på nytt umiddelbart dersom man ikke var fornøyd med bare fire søkere:

– Å starte rekrutteringsprosessen, og så lyse ut stillingen på nytt, er en kjempedum prosess! Jeg tror Humlegård har fått den han vil ha. Det vil være svært ødeleggende om Skulstad må søke igjen. Da har de egentlig sagt at han ikke er god nok. Jeg tror ikke det skjer, og det bør ikke skje, sier Magne Lerø.

Han mener det ikke er hvem som helst som kan fylle skoene etter Vidar Refvik.

– Man har nettopp hatt rekruttering av alle politimestrene. POD har full oversikt over markedet. Men kanskje de ønsker seg en tung jurist? Alle med politiuniform har de oversikt over, sier Magne Lerø.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: PU-sjef Kvigne ny topp i Politidirektoratet

«Vanlig saksgang»

Håkon Skulstad har lang og tung erfaring i påtalemyndigheten: Han er utdannet polititjenestemann og jurist. Før han ble rektor og sjef ved Politihøgskolen var han politimester i Østfinnmark politidistrikt. Han har vært avdelingsdirektør i Justisdepartementets politiavdeling, i Politidirektoratet, assisterende sjef i Kripos og vært konstituert statsadvokat og førstestatsadvokat i Økokrim.

Magne Lerø er skråsikker på at Håkon Skulstad får stillingen:

– Ja, med fire søkere og en godt kvalifisert så er det bare tur og kjør. Da bør man i anstendighetens navn ansette ham.

Aslaksen sier til ABC Nyheter at Vidar Refvik fortsetter i stillingen som assisterende politidirektør til ny er på plass, men vil hverken kommentere når ny blir tilsatt, eller når det blir offentliggjort. Fordi det er en embetsmannsstilling er det Kongen i statsråd som utnevner den nye polititoppen. På fredag vil det være over seks uker siden søknadsfristen gikk ut.

Karin Aslaksen vil heller ikke svare på om noen av søkerne har vært på intervju med rekrutteringsbyrået Delphi, som har fått oppdraget av POD:

– Rekrutteringsprosessen er i gang og følger vanlig saksgang, sier HR-direktøren i POD.