Rekordmange allierte soldater øver vinterkrig i Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aldri har så mange utenlandske soldater trent på å mestre kulde. 57 deltakere fra 11 land deltar nå på vinterkurs hos Forsvarets vinterskole på Elverum. Noen av dem har aldri sett snø.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FORSVARETS VINTERSKOLE

  • Del av komptanseorganiseringen Hærens våpenskole. Holder til på Terningmoen i Elverum.
  • Het opprinnelig skyte- og vinterskole for infanteriet. I 1923 ble det første kurset, som var rent nasjonalt, gjennomført.
  • Etter en omorganisering i Forsvaret ble Skyte- og vinterskolen for Infanteriet lagt ned i 2004. Daværende Forsvarssjef Sigurd Frisvold mente at vinternasjonen Norge ikke kunne være uten en vinterutdanningsinstitusjon. Dette resulterte i at Forsvarets vinterskole ble opprettet som en prosjektorganisasjon i 2005, og fullt etablert i 2006.

    Det første vinterkurset for allierte soldater ble arrangert i 1947, og hadde 26 elever: 13 norske, åtte britiske, to amerikanske, to franske, en svensk.
  • Kurset finansieres av Det norske forsvaret, med de allierte deltagerne betaler for reisen. Tilbakemeldingene er gode.

Med ski, staver og tung oppakning jumper soldaten i feltuniform ut i råken på isen.

– It was good, påstår han glisende etter å ha brukt stavene til å kare seg opp av det iskalde vannet.

28 amerikanere deltar på vinterkurset som har vært arrangert siden 1947 for Norges allierte.

De andre deltagerne er fra Frankrike, Nederland, Polen, Spania, Danmark, Tyskland, Estland, Latvia, Luxembourg – pluss Norge.

I år har det vært rekordmange søkere til skolen, som har følgende slagord:

«If you can train and fight in the extremes of the Arctic, you can fight everywhere in the world».

Eller for å si det på litt mer folkelig norsk: Mestrer du kulden, mestrer du alt.

Les også: Amerikanske marinesoldater til Værnes mandag

Kald vind fra øst

– Sitatet stammer fra en brite som har trent over hele verden. Han mente med utsagnet at mestrer man vinterforhold, mestrer man alle forhold. Ifølge ham er vinter det vanskeligste å takle for en soldat. Vi lærer soldatene å takle vinterforhold, slik at de kan bruke det til sin fordel, sier Knut Are Bakke, sjef for Forsvarets Vinterskole på Terningmoen, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakke mener rekordantallet kurselever skyldes at det i de senere årene har vært et økt fokus på nordområdene.

– Du tenker på trusselen den russiske bjørnen utgjør?

– Det har vel sammenheng med det, ja. Alle vet hvordan kartet ser ut på nordkalotten.

Mandag landet 300 soldater fra det amerikanske marinekorpset på Værnes utenfor Trondheim. Deler av denne styrken skal senere i vinter delta i den militære vinterøvelsen i Nord-Norge. Det fikk Russland til å reagere skarpt, og den russiske ambassaden advarte i høst mot utstasjoneringen. Presseattaché Maksim Gurov sa til nyhetsbyrået AFP at dette «helt sikkert ikke bidrar til å forbedre sikkerheten i Nord-Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er vel ikke akkurat uventet retorikk fra russisk side, sier Knut Are Bakke.

Halvparten hadde gått på ski

Kurset med 12 instruktører består av både teori og praksis. Soldatene må lære hvordan de skal kle seg, hvordan de forebygger og behandler frost- og kuldeskader og hva slags ernæring de bør innta.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kostholdet er inspirert av hva Roald Amundsen og polfarerne hadde med seg:

Artikkelen fortsetter under bildeserien

VINTERLAND: Forsvarets vinterskole på Terningmoen arrangerer Vinterkurs, der allierte soldater blant annet lærer skredsøk, finne ly under vansklige værforhold og å gå på ski med pulk. Foto: Frederik Ringnes /Forsvaret

– De spiste mat med stort fett- og proteininnhold. Fett gir dobbelt så mye ernergiinnhold som karbohydrater og proteiner. Vi lærer dem hva det lønner det seg å spise og ikke spise. Og så er det veldig viktig å drikke. Like viktig er det å få i seg nok drikke for å opprettholde væskebalansen. Selv om det er kaldt, mister vi mye væske gjennom pust og svette.

Bakke sier de har fokus på lederansvar og kontrollrutiner. Ledere på alle nivå har et ansvar for å ta vare på sine soldater. I tillegg lærer alle soldater å ta vare på hverandre gjennom en såkalt «makkersjekk», som innebærer at to og to soldater passer på hverandre.

– Man kan bli hardt staffet om man på vinteren sluntrer unna med rutinene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Bakke håndterer de fleste kurset bra – selv om de kan være totalt ukjente med vinter og kulde:

– I utgangspunktet er de veldig forskjellige. I år viste håndsopprekking første kursdag at halvparten aldri har gått på ski før. Det er også noen som aldri sett snø før. Derfor begynner vi med grunnleggende teori, og avslutter med en 11 dagers øvelse der de hovedsakelig går på ski.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En kvinne – og hun er norsk

Ytterst få har gitt opp – og de har sjelden skader. Soldatene lærer å unngå snøskred, samt hvordan de skal gjennomføre redningsarbeidet hvis noen skulle bli tatt av et. I tillegg lærer de hvordan de skal komme seg opp igjen hvis de faller gjennom isen. De deles inn i grupper, så ramler en i en råk med klær og alt utstyr. De øvrige må ta vare på vedkommende, fyre opp primus og tørke klær og sko.

– De må tørke dem så godt de kan. Vi anbefaler å bruke lærstøvler uten fôr – ikke membransko. Blir de våte, tar de så lang tid å tørke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så norske soldater bruker ikke gore tex?

– Nei, vi anbefaler ikke det. De fryser til is dersom de ikke er helt tørre.

– Hva slags ski bruker de?

– Hehe. Vi bruker fortsatt treski i forsvaret, ler Bakke, men utdyper:

– Hadde man bestilt ski gjennom forsyningsavdelingen, ville man fått treski, for vi har faktisk ikke bestemt oss for type ski. Men vi har kjøpt inn så mange prøveski, at de går på glassfiberski. Både med hel- og halvfeller.

– Deltar det noen kvinner?

– I år har vi en norsk kvinne som kurselev, de utenlandske er kun mannfolk. I fjor hadde vi en kvinnelig amerikansk helikopterpilot som kurselev. Men det har vært svært få kvinner på kurset. Fysiologisk sett er menn bedre rustet enn kvinner til å tåle kulden. Det er fordi menn har større muskelmasse enn kvinner. Det er der varmeproduksjonen foregår, sier sjefen for Forsvarets vinterskole, Knut Are Bakke.

FORSVARETS KULDETIPS

  1. Kle deg etter flerlagsprinsippet, normalt med tre lag. Reguler etter aktivitetsnivå.
  2. Ull er meget godt egnet til både inner- og mellomplagg. Bomull skal unngås til inner- og mellomlag. Fleece kan også brukes som mellomplagg.
  3. Vindtett og vannavisende ytterbekledning.
  4. Romslige klær gir mulighet for bevegelse, som skaper varme. Luft isolerer.
  5. Velg klær som har mulighet for å ventilere eller stramme inn. Hette er uvurderlig i dårlig vær.
  6. Bruk hodeplagg, kroppen avgir mye varme fra hode og hals.
  7. Sko og støvler må være romslige. Ha plass til ullsokker og såle, tærne skal kunne bevege seg.
  8. Votter isolerer bedre enn hansker.
  9. Dersom du er ute i kulda, unngå barbering og kraftig ansiktsvask, da fjernes det naturlige fettlaget. Dette beskytter godt mot kulda.
  10. Hvis du er kald, beveg deg.

Kilde: Forsvaret