Kritiserer regjeringens historikere

<p>Kronprins Haakon og Oslos daværende ordfører Fabian Stang var til stede ved avdukningen av et monument over Pelle-gruppa på Aker brygge i 2013. Men medlemmenes betydelige innsats for Norges frihet er ikke verd en medalje, mener dagens regjering.</p>
Kronprins Haakon og Oslos daværende ordfører Fabian Stang var til stede ved avdukningen av et monument over Pelle-gruppa på Aker brygge i 2013. Men medlemmenes betydelige innsats for Norges frihet er ikke verd en medalje, mener dagens regjering. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– De har ikke gjort jobben sin, mener historikeren Ingeborg Solbrekken om mennene bak prosjektet som avslår å dekorere flere glemte krigshelter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som ABC Nyheter kunne avsløre før jul, har regjeringen bestemt seg for ikke å dekorere noen av de 1200 personene som ble lansert til Forsvarsdepartementets prosjekt om glemte krigshelter fra andre verdenskrig.

– Manglende dekorering er ikke det samme som manglende anerkjennelse, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) da hun før helgen bekreftet at fem års arbeide med å spore nye krigshelter ikke resulterte i noen nye medaljer for innsats under andre verdenskrig.

Les også: Avslår å hedre flere krigshelter

Marit Nybakk (Ap) Foto: NTB scanpix
Marit Nybakk (Ap) Foto: NTB scanpix

ABC Nyheters avsløring fikk stortingsrepresentant Marit Nybakk (Ap) til å spørre Søreide om begrunnelsen. I sitt skriftlige svar sier forsvarsministeren:

«Regjeringen ser ikke grunnlag for å overprøve anbefalingen og den historiefaglige gjennomgangen som ligger til grunn for denne. Skulle senere forskning avdekke ny kunnskap, vil dette naturligvis kunne lede til nye konklusjoner».

Sprer feil om krigen

Før helgen publiserte to av Søreides historikere, som begge har militær bakgrunn, en kronikk hos NRK hvor de hevdet at nye medaljer ville bety mer urett og endog være «etisk tvilsomt».

– Det er en veldig rar begrunnelse, sier Marit Nybakk til ABC Nyheter.

Hun mener man burde vist større raushet og brukt anledningen til å rette opp skjevhetene, både når det gjelder anerkjennelse til ulike grupper og geografisk forskjellsbehandling.

Nybakk minner også om at en ekstern referansegruppe har kommet til helt andre konklusjoner enn FDs historikerprosjekt.

– De har en annen oppfatning og sitter på dokumentasjon, men har blitt skjøvet til siden de siste åra, sier Nybakk som mener det er vanskelig å vurdere om dette var siste mulighet for de som føler seg forbigått ved tidligere dekorasjoner.

Ingeborg Solbrekken Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Ingeborg Solbrekken Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Den formelle beslutningen og begrunnelsen som ble lagt ut av regjeringen, møter allerede kritikk.

– Statsministerens kontor kan ikke legge ut misvisende informasjon om krigen til det norske folk på sine nettsider, sier forfatter og historiker Ingeborg Solbrekken, til ABC Nyheter.

Hun arbeider for tiden med en bok med arbeidstittelen «Annet sentrum» om de norske kommunistene og deres omfattende motstandsapparat under krigen.

– Dårlig arbeid

Solbrekken mener FDs tre ansatte historikere har gjort en slett jobb.

– De har ikke gjort jobben sin. Dette er alt for dårlig historikerarbeid, sier hun.

Lederen av Forsvarsdepartementets historikerprosjekt er Kjetil Henriksen, som de har fått anerkjennelse jobben når nå regjeringen har sluttet seg til deres konklusjon.

– Jeg ønsker ikke å kommentere hva andre historikere mener. Vi har lagt fram rapporten. Det vil alltids være de som kan deler eller hele historien bedre enn oss, men når det gjelder dekorasjonsaspektet, mener vi å være på trygg grunn, sier Henriksen til ABC Nyheter.

Ingeborg Solbrekken viser til at det også finnes faktafeil i den offentlige begrunnelsen som forsvarsministeren presenterte fredag ettermiddag.

– Der hevder man for eksempel at NKP la ned veto mot Pellegruppas sabotasjeaksjon mot tre skip i Oslo havn 23.-24. november 1944. Det er helt feil. Det var en diskusjon på forhånd, men NKP ga direkte ordre om å sprenge skipene, sier hun og legger fram kommunikasjonen mellom Ragnar Solli (Pelle) og NKPs organisasjonsleder Ørnulf Egge.

Les også: Historiestrid rundt bokprosjekt om glemte krigshelter

Sabotasje mot det tyske smøreoljelageret i Shell-bygningen i Schwensensgate 3. i Oslo. To kraftige eksplosjoner førte til en voldsom brann som varte i flere dager. Bildet viser ruinene av bygningen. Foto: Scanpix / NTB scanpix
Sabotasje mot det tyske smøreoljelageret i Shell-bygningen i Schwensensgate 3. i Oslo. To kraftige eksplosjoner førte til en voldsom brann som varte i flere dager. Bildet viser ruinene av bygningen. Foto: Scanpix / NTB scanpix

– Jeg er forbannet

Solbrekken har funnet denne dokumentasjonen i Egges krigsarkiv som er deponert ved Arbeiderbevegelsens arkiv i Oslo. I sin research til boken har hun studert dette og Peder Furubotns arkiv, noe hun mener FDs historikere neppe kan ha gjort.

– Og dette gjelder bare det området jeg har sett nærmere på. Er arbeidet like slett ellers, så er ikke historikerarbeidet godt nok, mener Solbrekken som også viser til andre svakheter i beskrivelsene av Pellegruppa.

Les også: Kåre Willoch reagerer på medaljenekt

I referansene til FDs historikerprosjekt viser det seg at de ikke har benyttet seg av sovjetiske arkiver for å dokumentere de norske partisanernes innsats.

Det fremstår underlig all den tid britiske arkiver tidligere er benyttet for de nordmennene som var tilknyttet britiske styrker under andre verdenskrig, og FDs historikere også denne gangen har vært på arkivjakt i både Storbritannia, Sverige og USA.

– Sett fra Finnmark og Varanger er det gjort en grov forskjellsbehandling, mener Harald Sunde, som sitter i styret til Varanger museum, som blant annet forvalter Partisanmuseet i Kiberg.

– Jeg synes regjeringens beslutning er dypt beklagelig og feilaktig. Jeg er forbannet, sier Sunde.

Varanger museum var i desember sterkt kritisk til FDs negative innstilling.

--

Her kan du lese historikerprosjektets vurderinger (ekstern lenke, offentlig versjon)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 NASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med «high five» og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy går til søksmål mot Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen
Siste nytt
16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02VerdenNASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med «high five» og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy går til søksmål mot Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen
Populært