Kritiserer regjeringens historikere

<p>Kronprins Haakon og Oslos daværende ordfører Fabian Stang var til stede ved avdukningen av et monument over Pelle-gruppa på Aker brygge i 2013. Men medlemmenes betydelige innsats for Norges frihet er ikke verd en medalje, mener dagens regjering.</p>
Kronprins Haakon og Oslos daværende ordfører Fabian Stang var til stede ved avdukningen av et monument over Pelle-gruppa på Aker brygge i 2013. Men medlemmenes betydelige innsats for Norges frihet er ikke verd en medalje, mener dagens regjering. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– De har ikke gjort jobben sin, mener historikeren Ingeborg Solbrekken om mennene bak prosjektet som avslår å dekorere flere glemte krigshelter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som ABC Nyheter kunne avsløre før jul, har regjeringen bestemt seg for ikke å dekorere noen av de 1200 personene som ble lansert til Forsvarsdepartementets prosjekt om glemte krigshelter fra andre verdenskrig.

– Manglende dekorering er ikke det samme som manglende anerkjennelse, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) da hun før helgen bekreftet at fem års arbeide med å spore nye krigshelter ikke resulterte i noen nye medaljer for innsats under andre verdenskrig.

Les også: Avslår å hedre flere krigshelter

Marit Nybakk (Ap) Foto: NTB scanpix
Marit Nybakk (Ap) Foto: NTB scanpix

ABC Nyheters avsløring fikk stortingsrepresentant Marit Nybakk (Ap) til å spørre Søreide om begrunnelsen. I sitt skriftlige svar sier forsvarsministeren:

«Regjeringen ser ikke grunnlag for å overprøve anbefalingen og den historiefaglige gjennomgangen som ligger til grunn for denne. Skulle senere forskning avdekke ny kunnskap, vil dette naturligvis kunne lede til nye konklusjoner».

Sprer feil om krigen

Før helgen publiserte to av Søreides historikere, som begge har militær bakgrunn, en kronikk hos NRK hvor de hevdet at nye medaljer ville bety mer urett og endog være «etisk tvilsomt».

– Det er en veldig rar begrunnelse, sier Marit Nybakk til ABC Nyheter.

Hun mener man burde vist større raushet og brukt anledningen til å rette opp skjevhetene, både når det gjelder anerkjennelse til ulike grupper og geografisk forskjellsbehandling.

Nybakk minner også om at en ekstern referansegruppe har kommet til helt andre konklusjoner enn FDs historikerprosjekt.

– De har en annen oppfatning og sitter på dokumentasjon, men har blitt skjøvet til siden de siste åra, sier Nybakk som mener det er vanskelig å vurdere om dette var siste mulighet for de som føler seg forbigått ved tidligere dekorasjoner.

Ingeborg Solbrekken Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Ingeborg Solbrekken Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Den formelle beslutningen og begrunnelsen som ble lagt ut av regjeringen, møter allerede kritikk.

– Statsministerens kontor kan ikke legge ut misvisende informasjon om krigen til det norske folk på sine nettsider, sier forfatter og historiker Ingeborg Solbrekken, til ABC Nyheter.

Hun arbeider for tiden med en bok med arbeidstittelen «Annet sentrum» om de norske kommunistene og deres omfattende motstandsapparat under krigen.

– Dårlig arbeid

Solbrekken mener FDs tre ansatte historikere har gjort en slett jobb.

– De har ikke gjort jobben sin. Dette er alt for dårlig historikerarbeid, sier hun.

Lederen av Forsvarsdepartementets historikerprosjekt er Kjetil Henriksen, som de har fått anerkjennelse jobben når nå regjeringen har sluttet seg til deres konklusjon.

– Jeg ønsker ikke å kommentere hva andre historikere mener. Vi har lagt fram rapporten. Det vil alltids være de som kan deler eller hele historien bedre enn oss, men når det gjelder dekorasjonsaspektet, mener vi å være på trygg grunn, sier Henriksen til ABC Nyheter.

Ingeborg Solbrekken viser til at det også finnes faktafeil i den offentlige begrunnelsen som forsvarsministeren presenterte fredag ettermiddag.

– Der hevder man for eksempel at NKP la ned veto mot Pellegruppas sabotasjeaksjon mot tre skip i Oslo havn 23.-24. november 1944. Det er helt feil. Det var en diskusjon på forhånd, men NKP ga direkte ordre om å sprenge skipene, sier hun og legger fram kommunikasjonen mellom Ragnar Solli (Pelle) og NKPs organisasjonsleder Ørnulf Egge.

Les også: Historiestrid rundt bokprosjekt om glemte krigshelter

Sabotasje mot det tyske smøreoljelageret i Shell-bygningen i Schwensensgate 3. i Oslo. To kraftige eksplosjoner førte til en voldsom brann som varte i flere dager. Bildet viser ruinene av bygningen. Foto: Scanpix / NTB scanpix
Sabotasje mot det tyske smøreoljelageret i Shell-bygningen i Schwensensgate 3. i Oslo. To kraftige eksplosjoner førte til en voldsom brann som varte i flere dager. Bildet viser ruinene av bygningen. Foto: Scanpix / NTB scanpix

– Jeg er forbannet

Solbrekken har funnet denne dokumentasjonen i Egges krigsarkiv som er deponert ved Arbeiderbevegelsens arkiv i Oslo. I sin research til boken har hun studert dette og Peder Furubotns arkiv, noe hun mener FDs historikere neppe kan ha gjort.

– Og dette gjelder bare det området jeg har sett nærmere på. Er arbeidet like slett ellers, så er ikke historikerarbeidet godt nok, mener Solbrekken som også viser til andre svakheter i beskrivelsene av Pellegruppa.

Les også: Kåre Willoch reagerer på medaljenekt

I referansene til FDs historikerprosjekt viser det seg at de ikke har benyttet seg av sovjetiske arkiver for å dokumentere de norske partisanernes innsats.

Det fremstår underlig all den tid britiske arkiver tidligere er benyttet for de nordmennene som var tilknyttet britiske styrker under andre verdenskrig, og FDs historikere også denne gangen har vært på arkivjakt i både Storbritannia, Sverige og USA.

– Sett fra Finnmark og Varanger er det gjort en grov forskjellsbehandling, mener Harald Sunde, som sitter i styret til Varanger museum, som blant annet forvalter Partisanmuseet i Kiberg.

– Jeg synes regjeringens beslutning er dypt beklagelig og feilaktig. Jeg er forbannet, sier Sunde.

Varanger museum var i desember sterkt kritisk til FDs negative innstilling.

--

Her kan du lese historikerprosjektets vurderinger (ekstern lenke, offentlig versjon)

Personvernpolicy