Meny

Regjeringen slår tilbake:

– Dagens praksis er innenfor norsk lov

– Dagens praksis gjennomføres innenfor norsk og internasjonal lov av omsorgsfulle tjenestemenn og kvinner, men det er viktig at man alltid ser etter bedre løsninger for barn, skriver statssekretær Fabian Stang (H)  til ABC Nyheter. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Unicef sier «Justisdepartementet vet de bryter Barnekonvensjonen». Det er statssekretær Fabian Stang (H) helt uenig i. 

ABC Nyheter kunne onsdag fortelle at 156 barn var innesperret på politiets utlendingsinternat på Trandum i 2016. To av barna var enslige mindreårige, og 56 av barna satt der lenger enn 24 timer som er politiets interne instruks. 

Unicef reagerer med vantro over tallene, det samme gjør Redd Barna. Organisasjonene mener det er soleklart at Norge bryter Barnekonvensjonen og internasjonale forpliktelser. 

Den oppfatningen deler ikke justisdepartementet og statssekretær Fabian Stang (H).

– Dagens praksis gjennomføres innenfor norsk og internasjonal lov av omsorgsfulle tjenestemenn og kvinner, men det er viktig at man alltid ser etter bedre løsninger for barn, skriver Stang i en e-post til ABC Nyheter

Stang sier regjeringen jobber med å finne en egnet bolig for barnefamiliene. 

– Vi jobber derfor nå med å finne en egnet bolig for de barnefamiliene som skal uttransporteres slik at barna får mindre nærhet til andre voksne innsatte og mindre flystøy, skriver statssekretæren videre.

Unicef: – Rett og slett ikke lov

Barnerettsjurist i Unicef som er verdens største hjelpeorganisasjon for barn, Ivar Stokkereit, er dypt uenig med regjeringen.

– Det å sette barn på Trandum og sperre dem inne er rett og slett ikke lov. Det er svært oppsiktsvekkende at dette skjer, og et tydelig signal på at barns rettigheter er under press. Barnekonvensjonen er klar på at man ikke kan internere barn uten at de har har begått kriminelle handlinger, sa Stokkereit til ABC Nyheter onsdag.

ABC Nyheter spurte Fabian Stang torsdag om hva regjeringen vil gjøre med de enslige mindreårige på Trandum. Departementet og Stang har ikke svart på henvendelsen.

Bakgrunn: Unicef: – Utrolig at det går an

Les også: Redd Barna: – Trandum er som et fengsel

Arbeiderpartiet og SV åpner for å la barn slippe

Arbeiderpartiet åpner i dag for at praksisen må endres. 

– Vi kan være ærlige og klare på at dagens løsning ikke er holdbar. Det må finnes en annen løsning hvor vi forholder oss til Barnekonvensjonen, sier stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet, Stein Erik Lauvås, til ABC Nyheter.

Lauvås sier partiet nå vil se på andre alternativer og åpner opp for et separat utreisesenter.

SV mener i samsvar med organisasjonene at Norge bryter Barnekonvensjonen.

– Barn skal ikke sitte i fengsel, sier Karin Andersen til ABC Nyheter. 

Les saken: Arbeiderpartiet åpner for at barn skal slippe Trandum

Les også: Trandum-forhold klages inn for menneskerettighetsdomstolen

Populært