Forskere advarer:

– Golfstrømmen kan kollapse

Se video i vinduet over.

Dersom Golfstrømmen stopper opp vil temperaturene i nordområdene kunne synke med et tosifret antall grader.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere har sannsynligheten for en full oppbremsing av Golfstrømmen vært anslått som liten. Nå mener forskere skrekkscenariet kan bli til virkelighet.

– Det kan få store konsekvenser med tanke på beregninger for Norge. Bildet vil endre seg totalt for de neste 50 årene, sier Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt til yr.no.

Det er en ny rapport i tidsskriftet Science at klimaforskere viser til de nye beregningene som kan tyde på at muligheten for at Golfstrømmen kollapser en gang i fremtiden, er kraftig undervurdert.

Store mengder smeltevann fra Grønland renner nå ut i det nordlige Atlanterhavet, noe som bidrar til å svekke Golfstrømmen.

Les også: 2016 fortsatt ekstremt varmt

Forskere advarer om at havet blir «sykere»

Kraftig temperaturfall

Tidligere målinger har vist at styrken i Golfstrømmen har falt. Kollapser den viktige havstrømmen vil det resultere i iskalde vintre i Nord-Europa.

Temperaturene kan falle med opptil 12 grader, ifølge beregninger utført av klimaforskere ved Met Office Hadley Cente.

Forskere ved Potsdam Institute for Climate Impact Research har tidligere uttalt at Golfstrømmen er svakere enn noen gang gjennom de siste tusen årene, ifølge Illustrert Vitenskap.

De nye prognoser tyder på at sirkuleringen av vann i Atlanterhavet kan bryte sammen i løpet av 300 år dersom mengden av CO₂ i lufta dobler seg. Det vil bety at Nord-Atlanteren og naboområdene vil bli betydelig kaldere.

Les også: FN slår alarm om fundamentale klimaendringer

Klimaendringer kan gjøre 100 millioner flere fattige

– Ustoppelig ond sirkel

Ifølge forskerne bak de nye funnene er havstrømmen i Atlanterhavet mye mer følsom overfor endringer i temperatur og saltinnhold enn man tidligere har trodd.

Den tyske klimaforskeren Stefan Rahmstorf ved Potsdaminstituttet advarer mot at en eventuell kollaps av Golfstrømmens vil innebære et vendepunkt i klimasystemet.

– Det er et kritisk punkt hvor dette blir en ustoppelig ond sirkel. Jeg håper dette illevarslende resultatet vil inspirere så mange forskergrupper som mulig til å forfølge saken.

Les også: Arktis kan få mildvær i jula

Varmere vann i Arktis

– Kan motvirke global oppvarming

Påvirkningen av klimaet vil ikke nødvendigvis bare være negativt.

– Det som skjer med Golfstrømmen kan motvirke en global oppvarming. Kanskje vil klimaet holde seg stabilt en stund? I så fall er vi heldige, sier klimaforsker Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt.

I Bergen har forskere fulgt utviklingen i Golfstrømmen nøye. De er skeptiske til de nye beregningene.

– Vi ser ikke noen svekkelse i Den norske atlanterhavsstrømmen. Tvert imot er det tendens til at den blir sterkere, sier havforsker Svein Østerhus ved Universitetet i Bergen til yr.no. Men legger til:

– Dette er såpass alvorlige spørsmål, blant annet på grunn av smelting av is på Grønland, og det er ikke unaturlig å tenke at det i fremtiden kan svekke Golfstrømsystemet, også utenfor Norges kyst.

Les også: NASA: – Rekordlite vinteris i Arktis

Forskere bekymret over issmeltingen i Arktis

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden