Action på ekte

Beredskapstroppen: – Vi vil nå flest mulig

Politiets spesialtrente innsatsstyrke «Delta» viser frem sine action-finesser i ny video for å få flere med på laget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beredskapstroppen (Delta)

Politiets spesialtrente innsatsstyrke mot sabotasje, terrorisme, gisselsituasjoner, samt vanskelige væpnede oppdrag.

Utfører omtrent 400 bevæpnede oppdrag hvert år

Består av fire divisjoner med to team i hver som består av følgende:

Tauentringsteam, bilentringsteam, skarpskytterteam, båtteam, et stille entringsteam, sprengningsteam, sanitetsteam, dykkerteam.

Gjennomsnittsalderen er 35 år, gjennomsnittlig tjenestetid 10 – 12 år.

Krav til søkerne:

Bachelorgrad fra Politihøgskolen ved starten av utdanningen

Minimum 25 år

Bestå fysiske tester

God fysisk og psykisk helse

Må kunne sikkerhetsklareres for «hemmelig»

Grunnutdannelsen er et åtte ukers langt kurs i terrorbekjempelse, én ukes innføringskurs og ett års prøvetid

Rappellering fra helikopter og ned husvegger, entring av skip, væpnede aksjoner, dykkeoppdrag… Intet element er for tøft for politiets elitestyrke Beredskapstroppen, som ifølge leder Helge Mehus er bedre rustet enn noen gang.

Delta er det sivile Norges ypperste mannskaper i kampen mot terror og kriminalitet på norsk jord. I år fylte styrken 40 år – og de vokser stadig.

36 mann telte gruppen da de under den kalde krigen i 1976 ble etablert med sagnomsuste Torleiv Vika som første sjef for å bekjempe Spetsnaz - Sovjetunionens fryktede sabotasje- og terrorgrupper. I 2014 var de rundt 70. Men de skal bli enda flere. Derfor har de nå laget video for å vise frem hva de driver med.

– Vi vil nå flest mulig, og laget denne videoen for å motivere politifolk til å søke hos oss, sier leder Helge Mehus i Beredskapstroppen til ABC Nyheter.

Les også: Eks-Delta-sjef sammenligner politiet med Putins regime

Ingen kvinner nådd opp

Mehus sier de ikke har satt noe tak på hvor mange politifolk de tar opp.

– Vi har sagt at vi rekrutterer alle de som består kurset. Vi har et ønske om å rekruttere flest mulig.

Søkerne som består opptaksprøven, må gjennom et åtte ukers beinhardt kurs i mai neste år. De fleste faller fra underveis. Ennå har ingen kvinner kommet gjennom nåløyet – selv om det har vært både kvinnelige søkere og deltagere på seleksjonskurset.

RUSTER OPP: – Vi ser etter kandidater med gode holdninger. Med høy grad av samarbeidsevne. De må ha god fysikk, og være mentalt sterke, sier Deltasjef Helge Mehus.
RUSTER OPP: – Vi ser etter kandidater med gode holdninger. Med høy grad av samarbeidsevne. De må ha god fysikk, og være mentalt sterke, sier Deltasjef Helge Mehus.

– Nei, så langt har vi ikke hatt kvinner i Beredskapstroppen som operatører i den spisse enden. Men vi har kvinner ansatt i Delta, sier Mehus.

Grunnen er at de stiller samme fysiske krav for menn og kvinner. Selv om Delta samarbeider tett med Forsvarets Spesialkommando (FSK), som for noen år siden satte i gang program for å rekruttere kvinner, har de ingen konkrete planer om å gjøre det samme, opplyser Mehus.

Men machotrekk er ikke først og fremst det de ser etter. Mehus utdyper hvilke egenskaper operatørene må ha:

Les også: Tajik advarer mot POD-styrt terrorenhet

Holdninger viktigst

– Vi ser etter kandidater med gode holdninger. Med høy grad av samarbeidsevne. De må ha god fysikk, og være mentalt sterke. Det er hovedbolken som vi ser etter. Særlig holdninger og samarbeid vektlegges, fordi vi mener at gode personlige egenskaper gir godt grunnlag for læring, trening og samarbeid i teamene. Det er lettere å lære folk en ferdighet enn en holdning, sier Delta-sjefen.

Helge Mehus overtok som sjef i 2014 etter å ha vært nestkommanderende for Anders Snortheimsmoen i seks år. Han har vært i Beredskapstroppen siden 1995.

– Hva er forskjellen på Delta i 2011 og 2016, både hva angår selve Beredskapstroppen, trusselbildet og oppdragene?

– Vi er blitt utvidet kraftig. Styrken er blitt en del omorganisert, strukturert på nytt, og vi har oppnådd høyere kapasitet pr. i dag. Utvidelsen og omstruktureringen vi har gjort, har vært for i større grad å svare til trusselbildeoppdragene.

Beredskapstroppen er en del av de nasjonale bistandsressursene, men har faktisk vanlig patruljetjeneste i Oslos gater – når de da ikke rykker ut på spesialoppdrag. Som gisselaksjonen på Torp flyplass i 1994. Eller som da terroren rammet Norge 22. juli i 2011.

Les også: Oslos politimester: – Vi MÅ ha nye politihelikoptre nå

Endelig beredskapssenter

PÅ FILM: Deltasjef Helge Mehus ble intervjuet i en «hemmelig» kjeller i justisminister Anders Anundsens skrytevideo i fjor. Foto: Justis- og beredskapsdepartementet
PÅ FILM: Deltasjef Helge Mehus ble intervjuet i en «hemmelig» kjeller i justisminister Anders Anundsens skrytevideo i fjor. Foto: Justis- og beredskapsdepartementet

Fortsatt har hverken forsvarets elitestyrker FSK/MJK eller Beredskapstroppen eget helikopter til transport, og Mehus ønsker heller ikke å snakke om det.

– Hvis du skal ønske deg noe fra justis- og beredskapsminister Anders Anundsen, hva står øverst på ønskelisten – og har du sagt det til ham?

– Vi har en god dialog med justisdepartementet knyttet til behovene våre. Det de nasjonale beredskapsstyrkene trenger mest, er noe av det man driver og realiserer nå: Et beredskapssenter hvor vi kan trene effektivt og opprettholde god beredskap, sier Deltasjef Helge Mehus.

For etter ti år har en regjering omsider bestemt lokasjon for nytt nasjonalt bedskapssenter. Dersom alt byråkrati klaffer, skal spadene settes i jorda på Taraldrud i Ski kommune neste høst – og forhåpentlig være ferdig i 2021.

Les også: Anders Anundsen: – En prosess som har vært helt på trynet!

Personvernpolicy