Sesongvarsel: Mild vinter i vente

<p>MILD VINTER: Flere internasjonale værinstitutter spår en mild sesong i Norge vinteren 2016-2017. Det er imidlertid alltid knyttet usikkerhet til slike sesongvarsler.</p>
MILD VINTER: Flere internasjonale værinstitutter spår en mild sesong i Norge vinteren 2016-2017. Det er imidlertid alltid knyttet usikkerhet til slike sesongvarsler. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Verdens meteorologer spår mild vinter, men i år gjør svikt i et fast værfenomen det enda mer usikkert å lage sesongvarsel. – Dette har aldri skjedd før, sier Storm-meteorolog.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ledende meteorologorganisasjoner rundt om i verden som står bak spådommene som sier at Norge går en nokså mild vinter i møte, skriver VG.

Men slike sesongvarsler er faglig omdiskutert og spådommene usikre. I år bidrar svikt i et fast værfenomen til ekstra usikkerhet. I seksti år har det vært et mønster at vinden høyt oppe i stratosfæren over tropene, blåser fra vest i cirka to år og så snur den og blåser fra øst omtrent like lenge. Men i år har ikke vinden snudd, så den blåser fremdeles fra vest.

Meteorolog Frode Håvik Korneliussen i StormGeo forklarer til VG at dette ikke har skjedd før og at man ikke vet årsaken til at det skjer nå.

– Global oppvarming har vært nevnt, men vi vet ikke. Dette øker usikkerheten for vinteren, men det mest nærliggende er å tro at dette øker sannsynligheten for mer vått og mildt vestavær, sier meteorologen til VG.

Sjekk været der du er

Mildest i sør...

National Oceanic and Athmospheric Administration (NOAA), som er tilsvarende Meteorologisk institutt i USA, varsler mild høst fra november og mild vinter frem til april, hvor de spår at værtypen blir mer mer normal. Sør-Norge vil ifølge denne spådommen merke mest til det milde avviket, ifølge avisa.

Også IBM-eide The Weather Company spår at den norske vinteren blir mild, men åpner for at det kalde været som Nord-Europa har hatt i oktober, kan vare også ut i november. The Weather Company tror også på flere svingninger, med flere kalde faser enn de tre foregående vintrene.

Les også: Kraftig prishopp på strøm på grunn av kaldt og tørt vær

... eller mildest i nord

Også International Research Institute for Climate and Society ved Columbia University i New York varsler mild vinter, men de tror at det vil bli mildest, i forhold til normalen, i Nord-Norge.

Det europeiske værsenteret i England står bak den eneste sesong-modellen som ikke gir noe mildt avvik for vinteren.

Alle de ulike organisasjonene varsler en mild vinter sørover i Europa, skriver VG.

Les også: – Sørg for å få nok lys i høst og vinter

Personvernpolicy