60-årsjubileum for oppstanden i Ungarn:

Søndag er det 60 år siden opprør brøt ut i Ungarn mot Sovjet-diktaturet

<p>EN STAKKET STUND: Budapest 1 november 1956. Fra den store oppstanden i Ungarn der innbyggere i Budapest hever det ungarske flagget på en kapret russisk panservogn. Sovjet led store nederlag, men gjenvant makten tilslutt.</p>
EN STAKKET STUND: Budapest 1 november 1956. Fra den store oppstanden i Ungarn der innbyggere i Budapest hever det ungarske flagget på en kapret russisk panservogn. Sovjet led store nederlag, men gjenvant makten tilslutt. Foto: Scanpix Sverige / NTB scanpix

Studentene som demonstrerte i Budapest 23. oktober 1956, utløste Østblokkens første store slag mot Sovjet-diktaturet, og en stor flyktningestrøm. Denne uka markeres det i Ungarn, Oslo og i mange land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De eldste blant oss husker ennå de dramatiske NRK-sendingene i 1956, med stemmen til den ungarske statsministeren Imre Nagy, som desperat appellerer til verdenssamfunnet om hjelp mot den sovjetiske hærens innmarsj i landet.

4. november 1956 krysset 150.000 sovjetiske soldater og 3000 tanks inn i Ungarn for å knuse det første, store opprøret mot Sovjet-kommunismen, som studenter i Budapest utløste 23. oktober.

Ps: Har du innspill om egne opplevelser fra 1956; bruk kommentarfeltet under artikkelen.

I løpet av få dager klarte ungarerne å gjøre opprør mot den kommunistiske marionetteregjeringen i Ungarn og gjeninnsette Imre Nagy som statsminister.

Nagy hadde hatt denne posten i 1953, men ble avsatt fordi han ville ha en kommunisme «med et menneskelig ansikt.»

Han fikk styre de få dagene mens ungarerne kjempet med molotovcoctails og det de hadde av våpen mot overmakten. Hjelpen utenfra uteble. Til slutt ble opprøret knust. Nagy søkte tilflukt i Jugoslavias ambassade, kom ut da han ble lovet fritt leide, men ble arrestert og til slutt henrettet i 1958.

Flere tusen blant de spontane militsgruppene som oppsto, ble drept. Det samme ble anslagsvis 700 sovjetiske soldater.

Forbitrelse og kald krig

Om lag 200.000 flyktninger strømmet så ut av landet som i dag er kjent for ikke å ville ta imot flyktninger. 1200-1500 av dem havnet i Norge.

Her i landet utløste hendelsene i Ungarn sterke reaksjoner, store demonstrasjoner og støttemarkeringer. Arnulf Øverland skrev forbitret diktet «Ungarn 1956»:

«Glemmer vi Ungarn, hvordan kan vi da kreve

rett til å leve,

og hvem skal selvfølgelig slåss

nettopp for oss?»,

skriver han der, som gjenlyd av følelsene som rådet.

Høyesterettsadvokat Johan B. Hjort omtaler i mars 1957 utfordringene med ungarske flyktninger i Norge, og setter dem inn i en kald-krigsramme:

«Vi må ha tålmodighet med flyktningene, selvom vi synes de er urimelige og utakknemlige. Vår gjerning er et misjonsarbeide for frihetens sak. Vårt arbeide er noe av et ledd i NATO's arbeide.», skriver Hjort i boka «Første land som reiste seg mot Sovjetdiktaturet».

I Vesten så man stor symbolverdi i opprøret i Ungarn.

OSLO 6. NOVEMBER 1956: Massemøte og demonstrasjoner på Universitetsplassen mot den sovjetiske invasjonen av Ungarn. Foto: Scanpix / NTB scanpix
OSLO 6. NOVEMBER 1956: Massemøte og demonstrasjoner på Universitetsplassen mot den sovjetiske invasjonen av Ungarn. Foto: Scanpix / NTB scanpix

«Det tapre ungarske folks oppstand mot sine undertrykkere er en av de viktigste begivenheter i menneskehetens historie.», skrev visepresident Richard Nixon i USA i en rapport høsten 1956.

Inviterer i Oslo

Alt det som skjedde, markeres i Oslo med ungarsk korkonsert torsdag med stykker av den ungarske komponisten Béla Bartok og andre modernister, folkedans lørdag og konsert og mottakelse mandag, forteller Ungarns ambassadør til Norge, Anna Mária Sikó.

Som barn hadde hun ikke anelse om hva foreldrene hennes, som ungt kjærestepar i oktoberdagene 1956, hadde foretatt seg i de dramatiske dagene i 1956.

Faren var med i folkemassene utenfor parlamentet, der 90 demonstranter ble drept av regimets snikskyttere.

Men dette kunne ikke foreldrene fortelle henne om før hun var stor nok til å skjønne at hun måtte holde kjeft om det utenfor husets fire vegger. Ellers ville det bli snappet opp av overvåkingspolitiet, og reaksjoner komme.

Siden sørget foreldrene for å bli gift nettopp en 23. oktober, for hvert år deretter å ha en gyldig grunn til å markere datoen uten at regimet kunne slå ned på det.

Kjempet for suverenitet - og nå?

AMBASSADØREN: Ungarns ambassadør til Norge, Anna Mária Sikó forteller om heltene den gang og flyktningedilemmaet i Europa og Ungarn nå. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
AMBASSADØREN: Ungarns ambassadør til Norge, Anna Mária Sikó forteller om heltene den gang og flyktningedilemmaet i Europa og Ungarn nå. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– I 1956 oppsto dramatiske og heroiske handlinger som kom ingenstedsfra. Det var ikke en planlagt oppstand. Folk fant ut at nok var nok, sier Sikó.

– Det var dramatisk fordi det skjedde så plutselig og så fort. Heroisk fordi det var mot den enorme militærmakten. Og tragisk – fordi det ble slått ned. Det viste at frihet og suverenitet er noe folk vil dø for, legger hun til og trekker trådene fra til nåtiden:

– I dag representerer oppstanden bare denne opprinnelige tanken, trangen til frihet som en nasjon, en uavhengig stat.

Østblokken, som det Sovjet-dominerte Øst- og Sentral-Europa ble kalt, gikk i oppløsning i 1989. Det gikk ikke mange år før ungarerne sammen med ni andre stater sluttet seg til EU i 2004.

– Ble ikke deler av suvereniteten da likevel overdratt til andre, etter at Sovjetunionen siden andre verdenskrig hadde hatt nærmest full kontroll?

– Det er det store spørsmålet i dag. Hva er suverenitet? At du tar avgjørelser, eller tar del i avgjørelser, om hva som skal skje i landet. Vi vil delta i avgjørelser sammen med andre i noen spørsmål. Diskusjonene med våre partnere og venner i Unionen, går på at vi ikke gir opp vår suverenitet på alle områder. Det er når dette blir uklart, at det blir problemer. Vi ønsker å dele vår suverenitet, men ikke å gi den opp, svarer ambassadøren og konstaterer:

– Under Sovjet hadde vi ingenting vi skulle ha sagt.

Nei til flyktninger nå

PROTEST MOT SOVJET: Demonstranter som ville stå utenfor den sovjetiske ambassaden i Drammensveien i Oslo, der Russland nå har overtatt, ble stoppet på Skarpsno. Dette bildet ble tatt 28. oktober 1956, altså fem dager etter at opprøret i Ungarn brøt ut, men før Sovjetunionen og andre Warszawapakt-styrker rykket inn 4. november. Foto: Scanpix / NTB scanpix
PROTEST MOT SOVJET: Demonstranter som ville stå utenfor den sovjetiske ambassaden i Drammensveien i Oslo, der Russland nå har overtatt, ble stoppet på Skarpsno. Dette bildet ble tatt 28. oktober 1956, altså fem dager etter at opprøret i Ungarn brøt ut, men før Sovjetunionen og andre Warszawapakt-styrker rykket inn 4. november. Foto: Scanpix / NTB scanpix

Hun oppsummerer at det er to visjoner i EU, ønsket om en føderalstat, et Europas Forente Stater. Og på den andre siden et samarbeid mellom sterke nasjonalstater. Ungarn er forkjemper for nasjonalstatene.

– Du kan ha noen områder som er føderale. Som for eksempel forsvaret av ytre Schengengrenser. Ungarn har 570 km av dem. Derimot er en skatteunion uheldig, fordi landene er i ulik situasjon. Det blir ikke vinn-vinn.

Og ikke minst holder Ungarn fast på selv å fastsette flyktningekvoter. Nylig avholdt regjeringen en folkeavstemning der konklusjonen var at man sier nei til å la EU fastsette kvoter for flyktninger til Ungarn over hodet på landets folkevalgte.

Og antall flyktninger statsminister Viktor Orbán har ønsket seg, er null, noe ambassadør Sikó bekrefter er tilfellet nå.

Utakknemlige Ungarn?

– Ungarske flyktninger i 1956 ble tatt imot av andre land. 1200-1500 av dem kom til Norge. Hva sier du til at det vekker avsky at Ungarn nå nekter å ta imot noen?

– Avsky bygger på manglende informasjon. Vi snakker ikke om flyktninger, men om migranter. Vi føyer oss alle etter Schengen- og Dublinregler, svarer Sikó.

Én forskjell hun ser, er at alle de ungarske flyktningene den gang dro til nabolandet Østerrike og ble der håndplukket av representanter for ulike stater til å bli tatt imot.

OPP MED GRENSENE! Over 300 migranter marsjerte fra Beograd til grensa mot Ungarn 3. oktober, to dager etter folkeavstemningen i Ungarn om EUs asylkvoter. «Vi trenger ikke mat, vann eller noe. Vil vil at dere skal åpne grensa deres.», står det på plakaten. Foto: Andrej Isakovic / AFP/NTB scanpix
OPP MED GRENSENE! Over 300 migranter marsjerte fra Beograd til grensa mot Ungarn 3. oktober, to dager etter folkeavstemningen i Ungarn om EUs asylkvoter. «Vi trenger ikke mat, vann eller noe. Vil vil at dere skal åpne grensa deres.», står det på plakaten. Foto: Andrej Isakovic / AFP/NTB scanpix

– Det var alle lands eget valg hvem som ville ta flyktninger. Mange sa nei i '56.

– Norge prioriterte leger og ingeniører. Australia trengte folk med fysisk styrke til anleggsarbeid. Der ble de ungarske flyktningene satt til to års obligatorisk arbeid.

Sa ja til Balkan, nei til muslimer

Hun slår fast at de ungarske flyktningene utgjorde et avgrenset antall, aksepterte reglene i landene de kom til og stort sett lot de seg integrere.

– Det var ikke snakk om de massevandringene Europa nå ser, sier hun.

Dessuten er det et faktum at ungarske myndigheter, trolig med støtte i folket, men i motsetning til Norge, ser negativt på muslimske innvandrere.

– Vi har muslimer i Ungarn, men ønsker ikke en stor muslimsk befolkningsandel, sier Sikó.

– Det kan du like eller ikke like. Men vi var i 150 år okkupert av det ottomanske riket. Det er ikke tilfeldig at du ikke lenger finner gotiske kirker i Ungarn. Og befolkningen ble redusert med to tredeler, legger hun til.

Ambassadøren viser også til at Ungarn tok imot 200.000 flyktninger under Balkan-krigene, selv om landet hadde en elendig økonomi.

Les også: Ungarske muslimer er skeptiske til folkeavstemningen

– Best å hjelpe i nærområdene

I Norge tok den humanitære organisasjonen Flyktningerådet, nå Flyktningehjelpen, hånd om ungarske flyktninger.

Først med hjelp i nærområdet, slik at 70.000 kroner ble telegrafert til Flyktningerådets utsendte i Østerrike, oppsummerer historieboka «Hjelp og beskyttelse. Flyktningerådet 1946-1996».

FNs høykommissær for flyktninger appellerte til Norge og andre land om å overta flyktninger fra Østerrike, noe Flyktningerådet og myndighetene i Norge i første omgang ikke ønsket. Man ville først avvente om mange av ungarerne ville vende hjem igjen.

Og, som det også lyder i dagens flyktningedebatt:

«Dessuten viste all erfaring at pengene strakk mye lenger når de kunne benyttes til tiltak der flyktningene oppholdt seg - i dette tilfellet Østerrike.»

Harriet Berg i Røde Kors opplyste at hun etter planen skulle stå fram i NRKs husmortime og appellere til alle landets husmødre om å åpne sine hjem for ungarske flyktninger. Etter styretvedtaket i Flyktningerådet ble det lagt på is.

Norge tok utvalgte - og noen «minusflyktninger»

Utenriksdepartementets utsending Sigurd Ekeland i Østerrike anbefalte også at Norge ikke skulle ta imot ungarere. 10. november skrev han i et brev til UD at det ikke var noen grunn for Norge til å ha dårlig samvittighet for ikke å åpne sine grenser. For de landene som gjorde det, gjorde det først og fremst for å tilfredsstille opinionen og øke sin anseelse, ikke for å hjelpe.

17. november kunne Ekeland melde om en dramatisk økning i antall flyktninger, idet ryktet gikk om at de som hadde deltatt i demonstrasjonene, skulle sendes til Sibir.

Østerrike ba i et memorandum innstendig om at Norge skulle overta noen av flyktningene, men Ekeland sto på sitt.

Hjemme i Norge økte imidlertid presset fra folkemeningen om å ta imot flyktninger her. Til slutt var det ingen vei utenom, heter det i historieboka.

30. november bevilget Stortinget 1 million kroner til overføring av flyktninger til Norge.

Det ble bestemt å sende en delegasjon til Østerrike for å plukke ut flyktninger som skulle få komme til Norge. Ifølge intervjuet med ambassadør Sikó foretrakk Norge altså visse yrkesgrupper.

Den første puljen ungarske flyktninger kom til Norge 13. desember. I september ble det vedtatt - etter oppfordring fra Østerrike - at man også skulle ta imot en mindre gruppe ungarske «minusflyktninger», først og fremst tuberkuløse.

Se også: Utenlandske diplomaters rapporter under opprøret.

Artikkelforfatteren er blant flyktningene fra Ungarn som kom til Norge i 1957

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:21 Skolenes landsforbund ber kunnskapsministeren utsette innføring av skolereform: – Uansvarlig20:56 AUF: Norge må hente 3.500 Moria-flyktninger20:26 Fem nye coronadødsfall meldt i Norge fredag20:18 Svensk syklist vil avlyse Tour de France om rittet går uten tilskuere19:37 Fire døde på nederlandsk cruiseskip19:21 Oddbjørn overlevde norgeshistoriens verste arbeidsulykke: – Venner ble delt i to19:13 EU-rådgiver ut mot corona-strategien: – Vi skyver epidemien foran oss18:36 Serviceteknikere i Coca-Cola vant: Reisetid er arbeidstid, slår Høyesterett fast18:23 Mann dømt til 45 dagers fengsel etter kollisjon med Sigvart Dagsland18:18 Derfor er dødstallene i Sverige og Danmark høyere enn i Norge17:40 Historisk høy oppslutning om Trump17:39 Syklist omkom etter påkjørsel i Holmestrand17:14 «Supermennesker»: Slik vi forskere utnytte de som er friske fra corona17:13 Märtha Louise åpner om sorgen: – Vanskeligste vi har vært gjennom16:45 Ødegaards lagkompis om viruskrisen i Spania: – Blir verre og verre16:40 Giske raser mot Raja: – Virker helt misforstått16:33 Oljeprisen på det laveste siden 200316:22 Norge henter ikke hjem soldater16:02 WHO starter coronastudie i Norge15:39 Skiforbundet permitterer 96 ansatte, har tapt 30 millioner på få uker15:35 Italienske aviser hardt ut mot «stygt» og «dødt» EU15:32 Gamletreneren om Haaland-overgangen: – Erling var usikker14:58 Nytt system for distribusjon av verneutstyr14:48 Høyesterett ga økt samvær i barnevernssak – foreldre vant fram med anke i en annen sak14:38 Økende vilje hos toppklubbene til å stoppe Premier League-sesongen14:21 Nkom vil regulere mobilmarkedet strengere14:21 Jensen-saken tatt opp til doms14:19 Coronaviruset har spredt seg til nesten alle verdens land14:15 Yngste døde i Norge var 69 år – yngste på intensiv er 14 år14:01 Sverige forbyr ansamlinger av flere enn 50 personer14:01 Avsporing på Dovrebanen13:50 Kina stenger grensene for utlendinger13:31 Narkobandene håndhever portforbudet – bryter du det, kan du bli drept12:57 Nye datoer for utsatt sommer-OL kommer innen tre uker12:56 Budsjettunderskuddet øker med over 135 milliarder kroner12:46 Dødstallet i Spania stiger12:45 Solberg: Kunne ikke unngått de mest inngripende tiltakene12:31 Boris Johnson er smittet av coronaviruset12:20 Regjeringen hjelper pakkereiseselskaper12:19 Regjeringen forlenger dagpengeperioden11:57 Høy luftforurensning til tross for coronatiltak11:46 Kvinne tiltalt for uaktsomt drap etter badedødsfall i omsorgsbolig11:37 Nødhjelpsordningen: Slik blir søknadsprosessen11:36 Tallet på døde øker i Iran11:25 Storsponsor forlenger ikke millionavtale med norsk langrenn11:19 Mann i 40-årene siktet for overgrep mot barn11:18 Titusener av turister strandet i Asia10:54 Over 1.000 coronasmittede i Russland10:53 Norway Chess utsatt til oktober10:52 Krekars familie fortviler: – Han ble brutalt frarøvet oss av den norske stat10:48 India kutter renten for å stimulere økonomien10:42 Oppfordrer til brannøvelse i hjemmet10:42 Nesten 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:25 Politet: Mer råkjøring under virusutbruddet10:07 Solid børsoppgang i Tokyo10:07 Oslo Børs faller fredag10:06 23-åring døde i kajakkulykke på Mjøsa09:44 Kunde fikk ikke kjøpt truser fordi de ligger på belgisk side09:14 Jordmorforbundet beroliger gravide som har corona-frykt09:13 To barn og en mann funnet døde i brennende bil i Sverige09:11 Regjeringen vil dekke en andel av faste utgifter for bedrifter09:10 FA avbryter seriespill og annullerer resultater09:08 NHO-sjefen: – En tsunami over norske bedrifter09:07 LO: – Viktig å sikre arbeid og tryggheten til vanlige folk09:07 Listhaug: Krisepakke gir for lite svar09:06 Vedum vil ha mer langvarig kriseordning09:05 Bankene får ansvar for å fordele krisepenger07:49 Coronakrisen kan gi restskatt neste år07:07 Roper varsko over tapt pengestøtte06:54 Neppe VM-kamp for Carlsen i desember06:43 Maduro advarer USA etter siktelse om narkosmugling06:14 Hareide positiv til SVs postforslag06:11 Trondheim forbyr utleie av bysykler og elsykler – andre byer tilskynder bruk05:50 Dette skjer i dag05:44 16-åring i Frankrike død etter koronasmitte05:42 Norge dømt i Leila Bayat-saken05:35 Dette skjedde i natt05:30 USA jobber febrilsk for å skaffe nok sykehussenger05:30 Koronahjelp til bedrifter: Mest til de med yrkesforbud05:00 Coronaviruset kan knuse håpet i Sudan04:43 Stortingspresidenten ber nordmenn kutte hytteklagingen04:21 Brundtland om corona: «en varslet katastrofe»03:57 Snøskred stenger veien til Magerøya i Finnmark03:23 Jakten på smittevernutstyr driver prisene opp02:40 Ett nytt tilfelle av innenlandsk koronasmitte i Kina siste døgn02:08 Trump vil ha ulike restriksjoner fra sted til sted01:53 Kommune-Norge krever koronagaranti fra staten01:30 Regjeringen snur – vil ikke tillate voldsforbrytere å sone hjemme01:00 Sjømatnæringen ber om at russisk luftrom åpnes for laks23:20 Reagerer på studentenes krisehjelp: – Som å pushe på dem lån23:18 Nordmann dømt til 13 års fengsel for knivdrap i Latvia22:56 Gravide Karen (39) er coronasyk: – Jeg kjemper for barnet mitt22:50 Busselskap permitterer 120 sjåfører22:42 Tre døde funnet i brennende bil i Sverige22:22 «Crocodile Dundee»-stjerne døde av corona22:03 USA har nå flest registrerte coronatilfeller i verden21:49 Naturens varsku til en selvtilfreds sivilisasjon21:30 Raymond Johansen krever egen krisepakke for Oslo20:49 Nybø vil gi tilsyn mer tid til å se på fusjoner20:49 DN: Den nye oljefondssjefen har formue på Caymanøyene
Siste nytt
21:21VerdenSkolenes landsforbund ber kunnskapsministeren utsette innføring av skolereform: – Uansvarlig20:56NorgeAUF: Norge må hente 3.500 Moria-flyktninger20:26NorgeFem nye coronadødsfall meldt i Norge fredag20:18NorgeSvensk syklist vil avlyse Tour de France om rittet går uten tilskuere19:37VerdenFire døde på nederlandsk cruiseskip19:21Helse og livsstilOddbjørn overlevde norgeshistoriens verste arbeidsulykke: – Venner ble delt i to19:13Helse og livsstilEU-rådgiver ut mot corona-strategien: – Vi skyver epidemien foran oss18:36NorgeServiceteknikere i Coca-Cola vant: Reisetid er arbeidstid, slår Høyesterett fast18:23NorgeMann dømt til 45 dagers fengsel etter kollisjon med Sigvart Dagsland18:18NorgeDerfor er dødstallene i Sverige og Danmark høyere enn i Norge17:40NorgeHistorisk høy oppslutning om Trump17:39NorgeSyklist omkom etter påkjørsel i Holmestrand17:14Helse og livsstil«Supermennesker»: Slik vi forskere utnytte de som er friske fra corona17:13NorgeMärtha Louise åpner om sorgen: – Vanskeligste vi har vært gjennom16:45SportØdegaards lagkompis om viruskrisen i Spania: – Blir verre og verre16:40PengerGiske raser mot Raja: – Virker helt misforstått16:33NorgeOljeprisen på det laveste siden 200316:22NorgeNorge henter ikke hjem soldater16:02NorgeWHO starter coronastudie i Norge15:39SportSkiforbundet permitterer 96 ansatte, har tapt 30 millioner på få uker15:35VerdenItalienske aviser hardt ut mot «stygt» og «dødt» EU15:32SportGamletreneren om Haaland-overgangen: – Erling var usikker14:58Helse og livsstilNytt system for distribusjon av verneutstyr14:48NorgeHøyesterett ga økt samvær i barnevernssak – foreldre vant fram med anke i en annen sak14:38SportØkende vilje hos toppklubbene til å stoppe Premier League-sesongen14:21PengerNkom vil regulere mobilmarkedet strengere14:21NorgeJensen-saken tatt opp til doms14:19Helse og livsstilCoronaviruset har spredt seg til nesten alle verdens land14:15NorgeYngste døde i Norge var 69 år – yngste på intensiv er 14 år14:01Helse og livsstilSverige forbyr ansamlinger av flere enn 50 personer14:01NorgeAvsporing på Dovrebanen13:50VerdenKina stenger grensene for utlendinger13:31VerdenNarkobandene håndhever portforbudet – bryter du det, kan du bli drept12:57SportNye datoer for utsatt sommer-OL kommer innen tre uker12:56PengerBudsjettunderskuddet øker med over 135 milliarder kroner12:46VerdenDødstallet i Spania stiger12:45PolitikkSolberg: Kunne ikke unngått de mest inngripende tiltakene12:31PolitikkBoris Johnson er smittet av coronaviruset12:20ReiseRegjeringen hjelper pakkereiseselskaper12:19PengerRegjeringen forlenger dagpengeperioden11:57NorgeHøy luftforurensning til tross for coronatiltak11:46NorgeKvinne tiltalt for uaktsomt drap etter badedødsfall i omsorgsbolig11:37PengerNødhjelpsordningen: Slik blir søknadsprosessen11:36VerdenTallet på døde øker i Iran11:25SportStorsponsor forlenger ikke millionavtale med norsk langrenn11:19NorgeMann i 40-årene siktet for overgrep mot barn11:18ReiseTitusener av turister strandet i Asia10:54VerdenOver 1.000 coronasmittede i Russland10:53SportNorway Chess utsatt til oktober10:52PolitikkKrekars familie fortviler: – Han ble brutalt frarøvet oss av den norske stat10:48PengerIndia kutter renten for å stimulere økonomien10:42NorgeOppfordrer til brannøvelse i hjemmet10:42PengerNesten 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:25MotorPolitet: Mer råkjøring under virusutbruddet10:07PengerSolid børsoppgang i Tokyo10:07PengerOslo Børs faller fredag10:06Norge23-åring døde i kajakkulykke på Mjøsa09:44VerdenKunde fikk ikke kjøpt truser fordi de ligger på belgisk side09:14Helse og livsstilJordmorforbundet beroliger gravide som har corona-frykt09:13VerdenTo barn og en mann funnet døde i brennende bil i Sverige09:11PengerRegjeringen vil dekke en andel av faste utgifter for bedrifter09:10SportFA avbryter seriespill og annullerer resultater09:08PengerNHO-sjefen: – En tsunami over norske bedrifter09:07PengerLO: – Viktig å sikre arbeid og tryggheten til vanlige folk09:07PolitikkListhaug: Krisepakke gir for lite svar09:06PolitikkVedum vil ha mer langvarig kriseordning09:05PengerBankene får ansvar for å fordele krisepenger07:49PengerCoronakrisen kan gi restskatt neste år07:07PengerRoper varsko over tapt pengestøtte06:54SportNeppe VM-kamp for Carlsen i desember06:43VerdenMaduro advarer USA etter siktelse om narkosmugling06:14NorgeHareide positiv til SVs postforslag06:11NorgeTrondheim forbyr utleie av bysykler og elsykler – andre byer tilskynder bruk05:50NorgeDette skjer i dag05:44Verden16-åring i Frankrike død etter koronasmitte05:42NorgeNorge dømt i Leila Bayat-saken05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenUSA jobber febrilsk for å skaffe nok sykehussenger05:30NorgeKoronahjelp til bedrifter: Mest til de med yrkesforbud05:00VerdenCoronaviruset kan knuse håpet i Sudan04:43PolitikkStortingspresidenten ber nordmenn kutte hytteklagingen04:21Helse og livsstilBrundtland om corona: «en varslet katastrofe»03:57NorgeSnøskred stenger veien til Magerøya i Finnmark03:23NorgeJakten på smittevernutstyr driver prisene opp02:40VerdenEtt nytt tilfelle av innenlandsk koronasmitte i Kina siste døgn02:08VerdenTrump vil ha ulike restriksjoner fra sted til sted01:53NorgeKommune-Norge krever koronagaranti fra staten01:30NorgeRegjeringen snur – vil ikke tillate voldsforbrytere å sone hjemme01:00NorgeSjømatnæringen ber om at russisk luftrom åpnes for laks23:20NorgeReagerer på studentenes krisehjelp: – Som å pushe på dem lån23:18NorgeNordmann dømt til 13 års fengsel for knivdrap i Latvia22:56Helse og livsstilGravide Karen (39) er coronasyk: – Jeg kjemper for barnet mitt22:50PengerBusselskap permitterer 120 sjåfører22:42VerdenTre døde funnet i brennende bil i Sverige22:22Kultur«Crocodile Dundee»-stjerne døde av corona22:03VerdenUSA har nå flest registrerte coronatilfeller i verden21:49StemmerNaturens varsku til en selvtilfreds sivilisasjon21:30PengerRaymond Johansen krever egen krisepakke for Oslo20:49PolitikkNybø vil gi tilsyn mer tid til å se på fusjoner20:49PengerDN: Den nye oljefondssjefen har formue på Caymanøyene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus