Kun Forsvaret underlagt stillingsstopp

I sommer besøkte statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide Sessvollmoen hvor over 1000 kandidater konkurrerte om skoleplass i Forsvaret. Nå er utdanningsområdet rammet av tilsettingsstopp.
I sommer besøkte statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide Sessvollmoen hvor over 1000 kandidater konkurrerte om skoleplass i Forsvaret. Nå er utdanningsområdet rammet av tilsettingsstopp. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Forsvaret har innført tilsettingsstopp med umiddelbar virkning, tilsetter derimot både Forsvarsdepartementet, Forsvarsbygg og Forsvarsmateriell som normalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På grunn av usikkerhet om Forsvarets langtidsplan ble det i begynnelsen av september innført umiddelbar tilsettingsstopp hos Forsvaret. I tillegg ble utlyste stillinger trukket tilbake samme dag, 8. september.

Men de andre etatene som er underlagt Forsvarsdepartementet (FD) er ikke berørt av panikken. Her fortsetter «business as usual», to uker før statsbudsjettet for 2017 legges frem.

– Forsvarsbygg har ikke blitt pålagt tilsettingsstopp, sier direktør Thorbjørn Thoresen i en epost til ABC Nyheter.

Hos Forsvarsbygg er det for tiden utlyst 17 nye stillinger (15 av dem faste stillinger), viser oversikten på deres hjemmesider. Hos Forsvarsmateriell er det snakk om 10 stillinger.

– Vi har ikke innført tilsettingsstopp slik som Forsvaret har gjort, bekrefter også Marianne Øiahals, informasjonsdirektør i den nye etaten Forsvarsmateriell.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Forsvaret innfører tilsettingsstopp

Disse to etatene skal støtte opp om Forsvarets militære organisasjon hvor man struper muligheten til nye ansettelser.

Utlyser ved behov

Heller ikke i Forsvarsdepartementet har man følt det økonomiske presset så alvorlig at man har stanset nye ansettelser. Hos både FD og Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) søker man etter folk.

– Forsvarsdepartementet har styrt tilsetting, sier spesialrådgiver Birgitte Frisch ved informasjonsavdelingen i Forsvarsdepartementet.

– Det vil si at vi rekrutterer internt dersom kompetanse vi trenger finnes i egen organisasjon. Dersom vi ikke finner kompetansen internt, går vi ut med ekstern utlysning. Det skjer etter behov, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at ABC Nyheter omtalte tilsettingsstoppen tidligere i uken, har det kommet flere reaksjoner. Blant annet har man undret seg over hvordan tilsettingsstoppen vil slå ut for militært ansatte i utlandet som risikerer å ikke ha noen stilling å komme tilbake til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nestleder Thorbjørn Bongo i Norges offisersforbund (NOF) sa da til ABC Nyheter at tilsettingsstoppen «fremstår som uhensiktsmessig, og har et snev av å være en panikkreaksjon».

– Styrt tilsetting

Direktør Thorbjørn Thoresen i Forsvarsbygg understreker at de i «et drøyt år» har praktisert sterk bemanningsstyring, og at «stillingsstopp vurderes fortløpende».

– Bemanningsstyringen har som hovedformål å redusere kostnader til stab- og støttefunksjoner. Dette er ett av flere tiltak som er innført de siste årene for å kutte kostnader. Andre viktige tiltak er økt standardisering og effektivisering av driften over hele landet, sier direktøren.

Les også: Eks-offiser tror ikke forsvarsplanen blir holdt

Den nye etaten Forsvarsmateriell har rundt 1300 ansatte. Direktør Øiahals sier at de rekrutterer mellom 50-80 nye medarbeidere årlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nyrekruttering gjør vi ved naturlig avgang som at folk bytter jobb og pensjonerer seg. Vi har ikke innført tilsettingsstopp slik som Forsvaret har gjort, men vi gjennomfører styrt tilsetting for å sikre at vi rekrutterer inn riktig kompetanse, sier hun.

– Vi har siden opprettelsen 1. januar hatt en del midlertidige tilsatte, spesielt i stabsfunksjoner. Disse blir nå fortløpende lyst ut for fast tilsetting, opplyser informasjonsdirektøren.