Meny

Sensommerfest i kongeparets egen hage

Se kongens rørende tale her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Festkledde gjester fra hele landet fylte Dronningparken torsdag da kongeparet inviterte til hagefest.

Kong Harald og dronning Sonja deltok sammen med kronprinsfamilien og prinsesse Astrid, Fru Ferner. Prinsesse Märtha skulle også ha vært til stede, men har meldt avbud.

– Hjertelig velkommen til oss, alle sammen, sa kong Harald til sine 1.500 gjester som har strømmet til fra fjern og nær etter å ha fått en høytidelig, forgylt invitasjon i posten.

– Trodde det var tull

– Jeg trodde det var tull, ler en smilende Marita Vangen-Bratteteig fra Lærdal i Sogn og Fjordane.

Hun har fått låne sognebunad, for hun turte ikke ha på sin egen fra Hardanger på en sånn dag. Festdrakten har vært med henne på bussturen natten gjennom natten, og sammen med de andre gjestene ble hun hilst velkommen av Kongens garde utenfor Slottet torsdag. Inne i parken var det nysirkusopptredener, folkedans og jazzband mellom trærne.

Lignende hagefester har vært holdt i byer rundt om da kongeparet var på sin jubileumsreise tidligere i år. I sin velkomsttale hyllet kong Harald mangfoldet befolkningen i Norge utgjør.

– Nordmenn er engasjert

– Nordmenn er engasjert ungdom og livserfarne gamle. Nordmenn er enslige, skilte, barnefamilier og gamle ektepar. Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre. Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting, sa han til lett humring fra gjestene.

– Mitt største håp for Norge er at vi skal klare å ta vare på hverandre. At vi skal bygge dette landet videre på tillit, fellesskap og raushet. At vi skal kjenne at vi – på tross av all vår ulikhet – er ett folk, sa kongen.

(Artikkelen fortsetter under)

VIDEO: Se og hør dronningens tale:

Alle fylker representert

I anledning deres 25-årsjubileum på tronen har altså Kong Harald og Dronning Sonja invitert gjester fra hele landet til storstilt hagefest i Dronninghagen. Festen startet torsdag klokken 13.

Totalt vil 50 personer fra hvert av landets fylker, samt Svalbard gjeste hagefesten i Dronninghagen.

Hensikten med å spre invitasjonene til alle landets fylker er å samle et slags Norge i miniatyr under festen.

Les også: Kongeparet inviterer folk flest til hagefest

Det var 17. januar i år at kongeparet offisielt hadde sittet 25 år på tronen. Hendelsen ble markert med blant annet storstilt konsert i Universitetes aula i Oslo. Også her ble vanlige borgere invitert.

VIDEO: Se og hør statsministerens tale til kongeparet:

Populært