Kunstner vil ha same-debatt:– FrP syr puter under armene på ungdom

Alta ungdomsskole dekoreres nå med ei rype med selvmordsbelte og dame med bombekomse. – Kunsten skal speile samfunnet, sier kunstneren Anders Sunna, som er glad for debatten graffiten har skapt.
Alta ungdomsskole dekoreres nå med ei rype med selvmordsbelte og dame med bombekomse. – Kunsten skal speile samfunnet, sier kunstneren Anders Sunna, som er glad for debatten graffiten har skapt. Foto: Anders Sunna
Artikkelen fortsetter under annonsen

En graffiti med selvmordsbelte på en ungdomsskolevegg, diskuteres heftig i Finnmark. FrP er dypt rystet. – Men fra elevene har jeg bare fått positive tilbakemeldinger, sier Anders Sunna, en av kunsterne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag skal den fargerike graffitien på en tidligere grå betongvegg på Alta ungdomsskole, stå ferdig.

Men verket har allerede utløst en intens debatt på grunn av sitt noe provoserende billedspråk. En rype med selvmordsbelte og en tildekket dame med ei samisk vugge - en komse - som inneholder ei bombe, vekker reaksjoner.

– Den samiske kulturen skal ikke bare være en turistgreie. Vi må hele tiden være på vakt og forsvare samisk identitet og kultur, sier kunstneren Anders Sunna til ABC Nyheter.

Han sier det er snakk om en kulturbombe, at rypa også kan kalles det samiske luftvåpen og minner om at den låter som «kapow, kapow» ute i det fri.

– Det må være lov å bruke litt humor også, sier Sunna.

«Puter under armene»

Allerede i går reagerte representanter for Frp i Alta på kunstverket.

– Jeg er dypt rystet at man lager noe slikt rett opp i ansiktet på barn, sa Rut Olsen til NRK Finnmark.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en ungdomsskole med barn fra 7. til 10. klasse. Med mye av det som man ser på bildet, blant annet en rype med dynamitt på seg, så tenker jeg at verden er så grusom i dag at slike ting skal vi ikke gni inn i ansiktet på barn, mente hun.

Les også: Krangler om skjebnen til 21 bortførte skjeletter

Anders Sunna og Linda Aslaksen har i flere dager arbeidet med kunstverket. mange elever og ungdommer har tatt kontakt under prosessen.

– Vi har bare fått positive reaksjoner, sier Sunna til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener argumentet om at slike provoserende bilder ikke skal plasseres på en ungdomsskolevegg, ikke holder.

– Da burde FrP ha startet med å ta bort internett. Ungdom utsettes for sterke uttrykk hele tiden. FrP tror unge er dumme og ikke tenker selv, men det er bedre å diskutere og prate om det som provoserer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Partiet «syr puter under armene på de unge». Det er viktig med diskusjon, da får man bedre kontakt med ulike grupper - enten det er samer eller innvandrere, mener Anders Sunna.

Hva med muslimsk tema?

Tirsdag var det også debatt på NRKs lokalradio om den betente saken. Bengt Rune Strifeldt som sitter i Alta kommunestyre, og på siste FrP-landsmøte valgt inn partiets programkomité, var kritisk:

– Ville kunsten ha vært like velkommen hvis tema hadde et muslimsk tilsnitt, eller fra andre folkegrupper, eller er det bare nå - med det samiske - at det kan være tillatt?, spurte han.

Strifeldt var også kritisk til plasseringen av verket og at man burde kunne legge noen føringer på innholdet når skattebetalernes penger ble brukt.

Les også: Vil ha samisk historie på pensum

Hans motdebattant, SVs Tommy Berg, kritiserte ham for å ønske en kontrollert form for ytringsfrihet og debatt.

– Her maler FrP fanden på veggen, sa Berg i debattprogrammet.