Bli med inn i Noregs eldste is – før det er for seint

GUIDER: Bjørn Ola Sveen Volden (26) og Åsmund Gaukstad (24) lærer unge og gamle om klimautfordringane på ein konkret måte.
GUIDER: Bjørn Ola Sveen Volden (26) og Åsmund Gaukstad (24) lærer unge og gamle om klimautfordringane på ein konkret måte. Foto: Andrea Rygg Nøttveit

Fortset Juvfonne å smelta i same tempo som no, er det ikkje mange år før istunnelen i Klimaparken er borte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JUVEFONNA (ABC NYHETER):

– Ser du vegen? Det er all trafikken som har brote opp permafrosten.

Allereie i el-bilen opp til Juvasshytta er dei lokale guidane Bjørn Ola Sveen Volden (26) og Åsmund Gaukstad (24) i gang med formidlinga.

– Jælma dårleg milepåle

Begge er levande oppteken av klimautfordringane og naturgeograf Åsmund har tala på plass. Dei syner at det vert meir partiklar i lufta, år for år, skriv Framtida.

I 2013 kom CO2 nivået i atmosfæren for fyrste gong opp på 400 ppm ( deler per million), ein rekord som i januar i år vart permanent. Det er ei auke på nesten 42 prosent frå førindustrielt nivå, som var på 280 ppm.

Åsmund kallar det ein «jælma dårleg milepåle å nå».

– At temperaturane har endra seg opp igjennom tidene er jo bevist. Men det har aldri gått så fort som no – og det er som er så skremmande, stemmer Bjørn Ola i.

Metannivået har auka endå meir radikalt, med 140 prosent så mykje metan i atmosfæren enn det var før den industrielle revolusjon.

Begge klimaguidane er uroa for effekten desse raske endringane har på heile systemet, frå issmelting til havstraumar.

Les også: Klimaministeren: – Å kjøpe klimakvoter i Europa er sjansespill

Glittertind over Galdhøpiggen

Den ujamne vegen, som er Nord-Europas høgaste bilveg, bøljar seg oppover i den nordlegaste delen av Jotunheimen.

Til sommarskisenteret, som ligg 1850 meter over havet, kjem alpinlandslag frå heile Europa og USA. Men det trengs snøkanonar for å sikra føret.

Området er òg startstad for mange som vil gå dei 2469 metrane opp på Galdhøpiggen, Noregs høgaste fjell. Toppen er dekt av skyer i dag.

Snur ein seg rundt ser ein Glittertind, som med sine 2452 meter utan snø er Noregs nest høgaste fjell. Før var faktisk denne toppen høgare enn Galdhøpiggen om ein tok med all isen på toppen, men det har ikkje Åsmund fått erfare anna enn gjennom faren sine forteljingar.

Denne informasjonen får dagens gruppe – ein speidartropp frå Ålesund – til å måpe.

UNDERVISNING: Noregs eldste speidargruppe, 1. Ålesund, er på tur til Jotunheimen og lærer korleis permafrost oppfører seg. Foto: Andrea Rygg Nøttveit
UNDERVISNING: Noregs eldste speidargruppe, 1. Ålesund, er på tur til Jotunheimen og lærer korleis permafrost oppfører seg. Foto: Andrea Rygg Nøttveit

Les også: – NVEs kraftgiganter gjør norsk kraft og industri skitten

Permafrosten

På kommando frå Bjørn Ola hoppar heile gruppa på ein liten jordflekk. Underlaget byrjar å gynge. Og når 8 år gamle Mathilde får stå åleine og hoppe skjer det same.

Det trengs med andre ord ikkje meir enn 20 personar i ulike vektklassar for å bryte opp permafrostkrystallane i bakken.

Bjørn Ola peikar på bygningane som står klare til å ta imot fjellturistar, fleire er skeive og ein har lausna heilt frå grunnmuren i stein. Her har byggherrane sett opp pålar fleire titals meter ned i det meir stabile underlaget. Det er ikkje lett å byggje på permafrost.

– Kva er gale med at permafrosten tinar, anna enn at hus og vegar flyttar på seg?

– Gassutslepp, får Åsmund til svar.

Han er nøgd, og utdjupar at når permafrosten tiner slepp han ut metan, ein klimagass som er verre enn CO2.

Kring 20 prosent av verda er dekt av permafrost. At denne no smeltar er difor alvorleg.

I Sør-Noreg går permafrostgrensa på kring 1600 meter over havet, der temperaturen i jordgrunnen er under null grader over lengre tid.

Les også: Norge kjøper fornybar kraft fra Italia

Isfonn

Gruppa beveger seg frå parkeringsplassen mot Juvfonne. Det er i denne isfonna Norsk Fjellsenter i Lom har fått lov å byggje ein 60 meter lang istunell, som er hovudattrakssjonen i Klimaparken.

– Det er faktisk eitt offentleg bygg med brannvarslarar, smilar Bjørn Ola, som er rimeleg trygg på at den blaute trekonstruksjonen ikkje vil ta fyr.

Dette er fjerde sommaren han guidar turistar inn i Noregs eldste daterte is, som er 6600 år gamal.

– Er det nokon som veit forskjell på ei fonn og ein bre?

Gruppa vert stille. Kan det ha noko med alderen å gjera? Nei, denne isfonna er over 6600 år gamal, noko ein bre òg kan vera.

Til slutt kjem det: Medan ei isfonn ligg i ro, så er ein bre i rørsle på grunn av trykket.

Sjå korleis istunnelen vart bygd:

Les også: Varsler kraftig økning i strømprisen for å nå klimamål

Minskar år for år

Åsmund, som var med å grave tunellen er tilbake att som guide etter nokre års pause.

– Det finnast ikkje maken til plass å formidla klimautviklinga. Det gjev eitt heilt anna perspektiv på ting. Berre på dei tre åra eg har vore vekke har isen smelta 20-30 meter.

– Når det tek hundre år å få eitt slikt lag med is…

Åsmund held opp fingrane til ei kring ti centimeter lang glipe.

– … så seier det seg sjølv at det er vanskeleg å kompensera for.

Inngangen på istunnelen har trekt seg kraftig tilbake. På same måte reknar han med at taket, som i byrjinga var 13-15 meter – no er om lag halvert.

I år har dei vorte nøydd å leggja ein isolerande duk over området der hola ligg, for å hindra smeltinga.

GUIDE: Bjørn Ola Sveen Volden (26) og Åsmund Gaukstad (24) lærer unge og gamle om klimautfordringane på ein konkret måte.
GUIDE: Bjørn Ola Sveen Volden (26) og Åsmund Gaukstad (24) lærer unge og gamle om klimautfordringane på ein konkret måte.

Den første istunnelen vart bygd i 2010, men smelta allereie året etterpå. Dagens tunnel vart grove ut for hand på nokre månadar og har stått sidan 2012.

I dag held isen 2,7 minusgrader, medan lufttemperaturen i hola er minus 2,6.

Det er med andre ord ikkje fare for smelting innanfrå, med mindre det vert luftsirkulasjon.

Kan vera vekke om tre år

Istunnelen har fått namnet Mímisbrunnr – etter kunnskapens brønn i norrøn mytologi. Innvendig har isskulptør Peder Istad utforma ein tunnel med eit norrønt tema, som er Jotunheimen verdig. Her finn ein både Yggdrasil og Midgardsormen.

I fjor hadde dei mellom 3500 og 4000 besøkande, vêret er som alltid avgjerande for årets sesong som nettopp starta.

På veggane er det isblokker med kopiar av gjenstandar som har vorte funne når isen i området har smelta. Ei 1500 år gamal pil, ein 1000 år gamal skremmestav for rein og ein 3400 år gamal sko.

Born og vaksne prøver issklia, tek bilete og ser ein film, som viser korleis hola vart laga.

– Er det nokre spørsmål?

– Men kor lenge kjem denne tunnelen til å vara?

– Heilt ærleg Mathilde, så veit eg ikkje. Eg estimerer tre år, men om me er heldige kan det bli 20 år. Men om me får ein ny sommar som 2014 – som var verdas beste sommar, men ikkje for meg – så vil det gå fort, seier Bjørn Ola.

Denne artikkelen vart først publisert hjå Framtida

LYS I MØRKET: Istunnelen er utstyrt med LED-lys for å ikkje varma opp isen og slik at dei slepp å byte pærer inni isen ofte. Foto: Andrea Rygg Nøttveit
LYS I MØRKET: Istunnelen er utstyrt med LED-lys for å ikkje varma opp isen og slik at dei slepp å byte pærer inni isen ofte. Foto: Andrea Rygg Nøttveit

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:23 Bloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA01:16 Kvinne alvorlig skadd i trafikkulykke i Svolvær00:37 Politiet: Mannen trolig ikke et tilfeldig offer00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57 Flere fjelloverganger åpnet igjen23:35 Arsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15 Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14 Nytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Politivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Nytt skritt mot riksrett i USA13:50 – For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Sjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57 Nye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56 Savnet kvinne (85) funnet død12:40 Norsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30 USA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29 Karlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57 19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57 PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56 Melania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37 Algerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31 Mann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16 Trumps advokat på tur til Ukraina11:09 Zlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04 Nortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03 New Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01 Fransk storstreik utvides09:24 Japan la fram økonomisk redningspakke09:23 Stabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53 SAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53 Nordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52 Over 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27 Utslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17 Bil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15 Mourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11 Forsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11 Russland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08 Flere fjelloverganger stengt06:30 Nær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24 To døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11 Frankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00 FN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00 Drømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57 Huawei saksøker USA igjen05:53 Tidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Trettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04 Skitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03 Marineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00 Frp ypper til oljestrid med Høyre04:52 Presidentvalget i Bolivia var manipulert03:39 40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18 Full meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12 Taus veidirektør vil først snakke i januar02:39 Stavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13 Hevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59 Skredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18 58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07 De rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15 En person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04 Telenor gransker svindel i pakistansk bank23:54 Mané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53 Dropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47 Abraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45 Fire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44 Åtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30 Rashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40 Mann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14 Norsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00 Stor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58 Mann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44 200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33 Kolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57 Tybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21 Raserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt
Siste nytt
01:23VerdenBloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA01:16NorgeKvinne alvorlig skadd i trafikkulykke i Svolvær00:37NorgePolitiet: Mannen trolig ikke et tilfeldig offer00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57NorgeFlere fjelloverganger åpnet igjen23:35SportArsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15VerdenFrankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14SportNytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23VerdenFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenPolitivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14NorgeKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkNytt skritt mot riksrett i USA13:50Politikk– For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgeSjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57NæringslivNye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56NorgeSavnet kvinne (85) funnet død12:40VerdenNorsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30StemmerUSA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29SportKarlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57Verden19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57NorgePST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56VerdenMelania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37PengerAlgerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31NorgeMann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16VerdenTrumps advokat på tur til Ukraina11:09SportZlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04PengerNortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03VerdenNew Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01PengerFransk storstreik utvides09:24PengerJapan la fram økonomisk redningspakke09:23Helse og livsstilStabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53PengerSAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53Helse og livsstilNordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52PengerOver 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27NorgeUtslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17NorgeBil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15SportMourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11NorgeForsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11NorgeRussland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08NorgeFlere fjelloverganger stengt06:30PengerNær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24VerdenTo døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11VerdenFrankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00VerdenFN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00SportDrømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57VerdenHuawei saksøker USA igjen05:53PengerTidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30KulturTrettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04VerdenSkitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03VerdenMarineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00NorgeFrp ypper til oljestrid med Høyre04:52PolitikkPresidentvalget i Bolivia var manipulert03:39Verden40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18Helse og livsstilFull meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12NorgeTaus veidirektør vil først snakke i januar02:39NorgeStavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13VerdenHevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59NorgeSkredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18Verden58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07NorgeDe rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15NorgeEn person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04PengerTelenor gransker svindel i pakistansk bank23:54SportMané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53KulturDropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47SportAbraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45NorgeFire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44VerdenÅtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30SportRashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40NorgeMann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14NorgeNorsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00NorgeStor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58VerdenMann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44Penger200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33PengerKolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57NorgeTybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21NorgeRaserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus