Reddet chilenere fra Pinochet-diktaturet:

Den norske ambassadør-helten Frode Nilsen er død

<p>HISTORISK: Ambassadør Frode Nilsen, her fotografert i Oslo i 1978, berget mange liv i Chile.</p>
HISTORISK: Ambassadør Frode Nilsen, her fotografert i Oslo i 1978, berget mange liv i Chile. Foto: Erik Thorberg / NTB scanpix

Mannen det er fotografi av i mangt et norsk-chilensk hjem, ambassadør Frode Nilsen, er død.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Men deg har vi jo bilde av hjemme! sa en ungdom med chilenske foreldre til meg i Oslo, fortalte Frode Nilsen en gang.

Nå er han død 92 år gammel, mannen som var ambassadør i Chile under det forferdelige Pinochet-diktaturet, og som på mesterlig vis klarte å berge mange chilenske opposisjonelle fra tortur og drap.

Nilsen var elsket av store deler av den chilenske diasporaen som kom til Norge etter det USA-støttede militærkuppet i Chile i 1973.

Etter militærkuppet kom den norske ambassadør i Santiago med en del uheldige uttalelser som skapte problemer for regjeringen og særlig for utenriksminister Knut Frydenlund (Ap), oppsummerer Norsk Biografisk Leksikon.

Løsningen ble at Frydenlund 1. november sendte Frode Nilsen til Santiago for å bistå ambassaden med asylsaker. Han var utstyrt med vidtgående fullmakter fra Frydenlund.

De brukte han til fulle, ved å bruke sine diplomatiske evner til å overtale myndighetspersoner til å overlate politiske fanger til ham. Mange opposisjonelle havnet takket være Frode Nilsen i den norske ambassaden, før de ble smuglet ut og fikk opphold i Norge.

Nilsens arbeid var ikke uten risiko. En diplomatisk kollega fra et annet land, som drev samme geskjeft, mistet livet da «noen» hadde ødelagt bremsen på bilen hans så han kjørte utfor og ble drept.

På det meste bodde det 27 forfulgte asylsøkere i den norske ambassaden i Santiago.

Historiene Frode Nilsen kunne fortelle, var som å høre en kriminalroman - direkte fra helten i historien.

«Jeg var en slu jævel», fortalte Nilsen til Amnesty i 2013, da han møtte en av mennene han reddet - 40 år etterpå.

Skuespillerutdanningen ved Nord universitet har i år produsert stykket «Ambassadøren» om Nilsens innsats for å redde hundrevis av chilenere. Stykket ble uroppført i Santiago.

Dødsannonsen forteller at Nilsen døde fredelig på Lovisenberg sykehus 29. juni, med familien rundt seg.

Personvernpolicy