Norge

Nordmenn storhandler på Temu: – Det er viktig å være klar over risikoen

Tall fra Postnord viser at særlig norske nettshoppere er glade i å handle fra den kinesiske giganten. Ekspertene kommer med advarsler.

Temu
Publisert Sist oppdatert

I en fersk rapport fra Postnord kommer det fram at 41 prosent av norske netthandlere nå bruker Temu. Det gjør Norge til det landet i Norden med høyest andel Temu-brukere.

Ifølge markedssjef Astrid Åmellem Brøto i Postnord Norge har Temus popularitet blant shoppingglade nordmenn økt med fem prosentpoeng siden i fjor.

Overfor ABC Nyheter minner Forbrukerrådet om at det ikke er risikofritt å handle fra den kinesiske nettgiganten.

– Vi skjønner godt at folk fristes av lave priser og stort vareutvalg hos Temu. Samtidig er det viktig å være klar over risikoen du løper når du handler der, sier forbrukerjurist Nora Wennberg Gløersen.

Nedersi i saken kan du lese hvordan Temu, via sitt PR-byrå, svarer på kritikken.

Dette bør du være oppmerksom på

I norske nettbutikker er man beskyttet av norske forbrukerrettigheter og varer som er produsert etter et relativt stramt regelverk.

– Denne tryggheten får du ikke på Temu. Du må nesten forvente å få varer av dårlig kvalitet. Når et tilbud er for godt til å være sant, så er det ofte det. Mange forbrukere får varer fra Temu som ikke lever opp til forventningene, og havner rett i søpla. Det er ikke særlig gunstig for hverken lommeboka eller miljøet, sier Wennberg Gløersen.

Forbrukerrådet er bekymret for at nordmenn kan ende opp med varer som inneholder helse- og miljøskadelige stoffer, og varer som utgjør en sikkerhetsrisiko.

– Du kan for eksempel risikere å ende opp med en ansiktsmaske som inneholder allergifremkallende stoffer, eller en røykvarsler som ikke piper når det brenner, sier forbrukerjuristen.

Mange av varene som selges på Temu er kopier av kjente og anerkjente merkevarer, men av dårligere kvalitet enn originalene, advarer Forbrukerrådet om.

– Du kan for eksempel bestille byggeklosser som virkelig ser ut som Lego, eller en hårføner som ligner på den fra Dyson, men det du får er kopivarer av en helt annen standard.

Les ekspertenes Temu-tips lenger ned i saken!

Nora Wennberg Gløersen er forbrukerjurist i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet
Nora Wennberg Gløersen er forbrukerjurist i Forbrukerrådet.

– Da er terskelen lav

Skal vi tro Postnords tall knuser Norge naboene sine i bruken av Temu. 41 prosent av norske netthandlere bruker Temu, ifølge logistikkselskapet. Dette er en betydelig høyere andel enn i Sverige (23 prosent), Danmark (26 prosent) og Finland (25 prosent).

Lisbeth er forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved Oslomet. Hun retter hovedfokuset sitt mot bærekraftig klesforbruk Foto: Oslomet
Lisbeth er forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved Oslomet. Hun retter hovedfokuset sitt mot bærekraftig klesforbruk

Lisbeth Løvbak Berg er forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet. Overfor ABC Nyheter sier hun at det brede tilbudet og de lave prisene på Temu er med på å gjøre siden attraktiv for nordmenn.

– Temu er en markedsplass hvor man kan finne veldig mange forskjellige ting på et sted. Samtidig er vi veldig prisbevisste her i Norge. Og når ting er billig, så er det ikke så stor risiko selv om det er dårlig. Man bruker jo ikke så mye penger på hver enkelt ting. Da er terskelen lav for å kjøpe ting, sier Løvbak Berg.

Den kinesiske giganten bruker tilsynelatende flere virkemidler for å øke salget.

– De bruker litt forskjellige metoder, deriblant tidsbegrenset salg og kuponger. Man kan få mange tilbud, som for eksempel belønning for å interagere eller handle, som føles veldig personlige, og som man må benytte seg av , sier hun og fortsetter:

– Det er en oppfordring til å handle der og da, og appellerer til en «fear of missing out»-følelse. Her om dagen var jeg innom nettsiden, og da dukket det opp det som skulle forestille en spillmaskin hvor man kunne vinne kuponger, sier Løvbak Berg.

Tidligere har eksperter omtalt Temu som «like avhengighetsskapende som sukker». Ifølge en BBC-artikkel fra april i fjor har Temu bevisst trykket på de forbrukerpsykologiske knappene for å få kundene til å fortsette å handle, også i form av spilllignende opplevelser. Dette er kjent som «gamification», eller spillifisering, som man kan kalle det på norsk.

Se video: –Hva var det smellet?

Mote og kjemikalier

En rapport fra betalingsselskapet Nets i april viser at det først og fremst er klær nordmenn kjøper når de handler på nettet, ifølge NTB. Løvbak Berg ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO har hovedfokus på bærekraftig klesforbruk.

Hun er ikke imponert over utvalget av klær på Temu.

– Det går mye i billige produkter laget av polyester og litt elastan. Billige produkter er gjerne produsert veldig raskt. Det betyr at faren for produksjonsfeil er høyere. I tillegg har man risikoen som alltid følger med syntetiske materialer, nemlig at det kan være ganske mye kjemikalier på klærne når man får dem hjem, sier Løvbak Berg til ABC Nyheter.

Hun opplyser om at varer som bestilles fra land utenfor EU i liten grad sjekkes for kjemikalier.

– Selv om alt som blir satt på markedet i EU og EØS i teorien skal følge reglene som er satt av EU, slipper postordre unna. Det er mye lettere å kontrollere varene som selges i butikk.

En undersøkelse gjort av Prisjakt i april viser at hele 49 prosent er bekymret for helseskadelige kjemikalier i produktene de kjøper på Temu. Samtidig var 46 prosent bekymret for lav kvalitet på produktene, 44 prosent bekymret for uetiske arbeidsforhold og 43 prosent bekymret for at det ikke er bærekraftig for miljøet.

Den kinesiske handelsplattformen Temu har tatt det norske markedet med storm. Foto: Richard Drew / AP / NTB
Den kinesiske handelsplattformen Temu har tatt det norske markedet med storm.

Dette er ekspertenes tips

Hvis man først skal handle på Temu har både Forbrukerrådet og Løvbak Berg noen råd man kan ta med seg inn i shoppinguniverset.

Forbrukerjurist Nora Wennberg Gløersen sier man bør du kjøpe noe som vil gi deg minst mulig trøbbel, hvis man skal legge igjen penger hos Temu:

  • Ikke kjøp noe du skal putte i munnen eller smøre på kroppen. Du bør holde deg unna kjøkkenredskaper og annet som berører maten du spiser, samt kosmetikk, sminke, tannbørster og lignende.
  • Unngå elektronikk, og ikke kjøp noe som kan være brannfarlig.
  • Du bør ikke kjøpe typiske sikkerhetsprodukter, som for eksempel sykkelhjelm. Hvis ikke produktet ikke beskytter deg godt nok, kan det være risiko for liv og helse.

Forsker Lisbeth Løvbak Berg ber forbrukerne sjekke beskrivelsene av produktene nøye

– Les også andres anmeldelser og vurderinger av produktet. Hvis du kan finne produktet et annet sted, så burde du se etter det der, men hvis du først skal handle på Temu, gjør research. Ikke la deg lure av at det ser billig ut der og da. Det er ikke sikkert det er det totalt sett. Særlig hvis et produkt ryker med en gang, så blir det ikke billig dersom du må kjøpe nytt. Er det noe du egentlig ikke trenger, så er det kanskje noe annet du kunne bruke pengene dine på.

– Lettere for Temu å ta markedsandeler i Norge

I rapporten fra Postnord er det Temu som er den dominerende markedsplassen når det gjelder nordmenn. Den amerikanske markedsplassen Amazon og den svenske klesdistrubitøren Zalando følger etter.

I en pressemelding sier Postnord Norges markedssjef Astrid Åmellem Brøto at hun tror det har vært lettere for Temu å ta det norske markedet med storm.

– Amazon har en helt annen tilstedeværelse i eksempelvis Sverige, som gir Temu langt større konkurranse. Konklusjonen er at det trolig har vært lettere for Temu å ta markedsandeler i Norge sammenlignet med de øvrige nordiske landene, sier hun.

Blant svenskene er både Amazon og Zalando mer populært enn Temu, viser rapporten.

Spørsmål fra ABC Nyheter og svarene fra Temu

Dette var ABC Nyheters spørsmål til Temu:

«I artikkelen rettes det en del kritikk mot Temu fra ulike hold. Ønsker Temu å besvare dette?

Mangler forbrukerbeskyttelse: Du har ikke de samme rettighetene som ved kjøp fra norske nettbutikker – det er vanskeligere å reklamere, returnere og sikre trygghet.

Dårlig kvalitet og kopivarer: Mange produkter holder ikke mål, og det er utbredt med billige kopier av kjente merkevarer som kan være både utrygge og kortlevde.

Helse- og miljøfare: Produkter kan inneholde skadelige kjemikalier og utgjøre sikkerhetsrisiko, som for eksempel kosmetikk, røykvarslere og kjøkkenutstyr.

Manipulerende kjøpsopplevelse: Temu bruker idsbegrensede tilbud for å trigge impulskjøp og utnytter forbrukerens FOMO.

Fremmer overforbruk: Lav pris senker terskelen for unødvendige kjøp. Resultatet er mer avfall og miljøbelastning – ofte for produkter du egentlig ikke trenger».

Svaret kommer ikke fra Temu selv, men fra Kajsa Olofsson i Agera PR på vegne av Temu.

Mangler forbrukerbeskyttelse: Angående produktkvalitet og sikkerhet samt forbrukerbeskyttelse:
Vi tar produktsikkerhet på største alvor. Temu har et omfattende kvalitetskontrollsystem for å forebygge, oppdage og fjerne produkter som ikke oppfyller kravene. I tillegg til å gjennomgå selgere og produktoppføringer bruker vi teknologi og manuell gjennomgang for å proaktivt overvåke plattformen og nøye håndheve våre plattformregler.

Vi samarbeider med ledende uavhengige testorganisasjoner som TÜV SÜD og SGS for å sikre at produkter som selges på Temu oppfyller nødvendige standarder. Forbrukere kan handle trygt på Temu. Vi tilbyr 90 dagers returrett – en av de lengste i bransjen – og en problemfri refusjonspolicy. Vår kundeservice er tilgjengelig døgnet rundt for å svare på eventuelle spørsmål og løse problemer.
Dårlig kvalitet og kopivarer:

Angående beskyttelse av immaterielle rettigheter: Klager som gjelder immaterielle rettigheter på Temu er sjeldne og utgjør kun 0,0019 % av de totale oppførte produktene. Vi løser 99 % av sakene innen fem arbeidsdager, med en gjennomsnittlig løsningstid på én dag – blant de raskeste i bransjen. I tillegg til å reagere raskt på forespørsler om fjerning, beskytter vi aktivt tusenvis av varemerker gjennom kontinuerlig algoritmisk overvåking og manuelle gjennomganger. Rettighetshavere kan registrere og sende inn sine varemerkedata for å bli inkludert i vår varemerkebeskyttelsesgjennomgang. De kan også sende inn sine forespørsler om fjerning via vår portal for beskyttelse av immaterielle rettigheter.

Temu er en markedsplass der tredjepartsselgere tilbyr sine produkter direkte til forbrukere. Hver produktoppføring på plattformen vår opprettes og administreres av disse uavhengige selgerne. Temu har strenge retningslinjer mot selgere som krenker immaterielle rettigheter. Tiltak vi iverksetter kan inkludere umiddelbar fjerning av krenkende oppføringer, suspensjon av oppføringsrettigheter og avslutning av konto.

Helse- og miljøfare: På Temu kontrollerer vi nøye selgere og produkter på vår plattform for å sikre at de har den nødvendige kvaliteten for markedene vi opererer på. Alle selgere signerer avtaler der de garanterer at deres produkter er trygge og følger reglene for markedene de retter seg mot. Temu bistår ved å gi råd og ressurser om regelverk for ulike markeder. Selgere må sende inn en rekke dokumenter før salget kan starte på plattformen. Vi gjennomfører deretter stikkprøvekontroller for å sikre at produktene stemmer overens med beskrivelsene og følger sikkerhetsstandarder, inkludert emballasje, merking og sikkerhetsmerking. Dersom vi mistenker at noen produkter ikke følger reglene, iverksetter vi en rekke tiltak og fjerner produkter som ikke holder mål. Vi følger også med på tilbakemeldinger fra kunder for å oppdage eventuelle problemer med produktene. Dersom vi mottar klager, finner vi raskt ut hva som har skjedd. Selgere som tilbyr dårlige produkter blir utestengt fra plattformen.

Manipulerende kjøpsopplevelse: Angående UI-design: Vi designer plattformen vår med forbrukernes interesser i tankene og streber etter en transparent, hyggelig og pålitelig handleopplevelse. Vi har aktivt tilpasset tjenesten vår til lokal praksis og preferanser. Vi følger alle gjeldende lover og forskrifter i hvert marked vi opererer i. Der vi identifiserer forbedringsområder eller blir gjort oppmerksomme på mangler, er vi opptatt av å samarbeide med relevante interessenter for å forbedre tjenesten og levere best mulig service til forbrukerne.

Fremmer overforbruk: Temu har alltid handlet om tilgjengelighet – ikke overflod. Vi oppmuntrer ikke til overforbruk, og vi ønsker å hjelpe forbrukere med å finne produkter som passer deres behov og budsjett. Mange av våre kunder er avhengige av Temu for sine daglige nødvendigheter – varer som ikke er utsatt for overforbruk eller impulskjøp. Temu har innført ulike rangeringer for å hjelpe kunder med å ta mer informerte kjøpsbeslutninger. Produktoppføringer kan inneholde merkelapper som «Bestselger», «Topprangert», «Mest gjenkjøpt», «Direkte fra» eller «Mest fulgt». Temu tillater kun verifiserte kjøpere å legge ut produktanmeldelser, og kun for varer de faktisk har kjøpt. Ved å tilby detaljert produktinformasjon og ulike merker eller «tillitsindikatorer» gjør Temu det mulig for kundene å velge varer som best passer deres behov og budsjett. Selgere drar på sin side nytte av økt synlighet og trafikk når de opprettholder høy standard for kvalitet og tillit. Denne metoden oppmuntrer ikke bare til gjennomtenkte kjøp, men bidrar også til å redusere overforbruk og tilpasse tilbudet bedre til kundenes etterspørsel.