Norge
Nattens viktigste nyheter
Dette er de viktigste nyhetene fra natt til tirsdag 15. april.

Mann siktet for brannstiftelse i Oslo
En mann i 30-årene er pågrepet og siktet for å ha startet en brann som ødela et hus med ti boenheter på Arveset gård i Oslo i natt. Nødetatene rykket ut klokken 2, og to timer senere var bygningen tapt.
Politiet har ikke opplyst hvorfor de mener brannen er påsatt. Åtte beboere ble evakuert, men ingen kom til skade. Brannvesenet var på stedet med tolv brannbiler og forhindret spredning til andre bygninger.
Arveset gård på Alfaset huser kommunale boliger for personer med rus- og psykiske utfordringer. Gården er del av Byantikvarens verneplan for Akergårdene.
Rekordvarme i Europa: Flom og bresmelting i 2024
2024 var det varmeste året som noensinne er registrert i Europa, med ekstreme konsekvenser. Hundretusener ble rammet av flom, og isbreer i Skandinavia og på Svalbard hadde det største massetapet av alle verdens breregioner, viser rapporten European State of the Climate 2024.
Flommene i Europa var de mest omfattende på over et tiår. Over 413.000 mennesker ble berørt, og minst 335 omkom. Særlig hardt rammet ble Valencia i Spania, der mer enn 230 mennesker døde i en flom utløst av rekordstor nedbør.
I Nord-Norge var 2024 det varmeste året noensinne, og breene smeltet i rekordfart. Samtidig økte andelen fornybar energi i Europa til 45 prosent av strømproduksjonen, men rapporten understreker at klimatilpasning er helt nødvendig.
To menn skutt og drept i Göteborg
Svensk politi leter etter minst én gjerningsperson etter at to personer er blitt skutt og drept i Göteborg. Politiet rykket ut til Biskopsgården i Göteborg etter å ha fått melding klokken 23.36 om at skudd var blitt avfyrt i området.
På stedet fant politiet to menn i 20-25-årsalderen med skuddskader. De ble sendt til sykehus, men døde av skadene, opplyste politiet tidlig i dag morges. Da var ennå ingen pågrepet.
Trump vurderer å kutte støtte til FN og Nato
Et internt notat fra Det hvite hus foreslår å avslutte all amerikansk pengestøtte til FN, Nato og 20 andre internasjonale organisasjoner, ifølge Washington Post. USA finansierer i dag nesten 16 prosent av Natos budsjett og 22 prosent av FNs budsjett.
Notatet foreslår også å kutte USAs støtte til humanitær hjelp med 54 prosent og global helse med 55 prosent. Det er uvisst om slike drastiske kutt vil bli godkjent i den republikansk-kontrollerte Kongressen, skriver avisen.
Ifølge Reuters vurderer Trump-administrasjonen å halvere utenriksdepartementets budsjett og stenge minst 27 utenriksstasjoner, hovedsakelig i Afrika og Europa. Ti av disse er ambassader og resten er konsulater.
Zuckerberg risikerer å miste Instagram i monopolsak
En historisk monopolrettssak mot Meta har startet i USA, hvor selskapet kan bli tvunget til å selge Instagram og WhatsApp. Det føderale forvaltningsorganet FTC hevder at Facebook kjøpte selskapene for å eliminere konkurranse og etablere et ulovlig monopol.
Meta-sjef Mark Zuckerberg var første vitne i saken. Interne e-poster fra 2011-2012 ble fremlagt som bevis på at Facebook så Instagram som en trussel før oppkjøpet. Instagram står nå for over halvparten av Metas reklameinntekter i USA.
Meta avviser anklagene og hevder de konkurrerer med flere aktører som TikTok og YouTube. Selskapet mener at myndighetene bør støtte amerikansk innovasjon fremfor å bryte opp et amerikansk selskap til fordel for kinesiske konkurrenter.
Krav om fortsatt kullgruvedrift på Svalbard øker
Gruve 7, den siste norske kullgruva på Svalbard, skal stenge til sommeren. Gruvearbeider og Ap-leder Svein Jonny Albrigtsen mener Norge trenger arbeidsplassene og kullet til metallproduksjon, skriver Klassekampen.
Nedleggelsen kommer etter at kullkraftverket i Longyearbyen ble stengt i 2023. Albrigtsen påpeker at Norge nå importerer store mengder kull, hovedsakelig fra Colombia, mens Svalbard-kullet har høy kvalitet og god pris.
Frp har støttet videre drift, og Sp har snudd etter regjeringsbruddet. Likevel er det fortsatt stortingsflertall for å stenge produksjonen. Albrigtsen frykter at nordmenn vil bli i mindretall i Longyearbyen og foreslår å gjøre gruveselskapet til et statlig mineralselskap.
Diddy nekter skyld i nye tiltalepunkter
Sean «Diddy» Combs erkjenner ikke skyld på nye tiltalepunkter om menneskehandel og utpressing. Påtalemyndigheten hevder at den 55 år gamle rapstjernen gjennom to tiår har misbrukt og tvunget kvinner for å tilfredsstille sine seksuelle lyster.
Ifølge aktoratet har Combs skapt en kriminell virksomhet ved hjelp av sitt forretningsimperium for å begå forbrytelser som menneskehandel, tvangsarbeid og bortføring. Rapperen hevder at alle seksuelle handlinger har skjedd med samtykke.
Combs har sittet i varetekt siden september i fjor, og rettssaken er ventet å starte i mai. Over 120 personer anklager ham for voldtekt og seksuelle overgrep i perioden 2004 til 2024.