Norge

Mye protein i årets matnyheter – men blir vi lurt?

Mange av årets matnyheter har et stort fokus på protein, men er det bedre enn originalproduktet?

Blir vi egentlig lurt av overskrifter med mer protein?
Publisert Sist oppdatert

Forrige uke publiserte ABC Nyheter en oversikt over alle årets matnyheter. Blant nyhetene finner vi nye typer ost, yoghurt og melk med ekstra protein.

ABC Nyheter har plukket ut noen av proteinnyhetene og sammenliknet dem med originalene.

«Norvegia proteinrik» eller bare Norvegia lettost?

For er det bedre å kjøpe den proteinrike varianten enn originalen?

Christian Johnston er klinisk ernæringsfysiolog og driver siden Nutritac. Han mener svaret er både ja og nei, avhengig av hva man ser etter.

Tine har denne våren lansert «Norvegia proteinrik» som er en oppfølger til vanlig gulost fra Norvegia, men denne skal visstnok ha 31 gram protein per 100 gram.

– Sammenlignet med vanlig ost er forskjellen i protein per 100 gram veldig liten så dette kan jo oppfattes som litt misledende. Det er derimot mindre kalorier i den proteinrike, slik at man får flere gram protein per enhet av energi i osten, sier Johnston til ABC Nyheter.

Videre legger han til at om vi ser på den proteinrike osten er dette faktisk bare en «rebranding» av Norvegia lettost.

– Dette kommer nok bare av at protein har fått et stort fokus og trolig fremstår mer attraktivt en lettprodukter i dagens matklima, sier ernæringsfysiologen.

Pressevakt i Tine, Unni P. Christensen forteller at Norvegia Proteinrik har tilsvarende fett- og proteininnhold som Norvegia Lett – 16 gram fett og 31 gram protein – og like mange kalorier, men forskjellen ligger i modnings- og lagringstid. Den proteinrike osten er lagret i minst åtte måneder, mens lettosten er lagret i fire måneder.

Dette gjør også at det er stor prisforskjell på de to ostene, da selv om det inneholder det samme.

På Meny sine nettsider koster Tine lettost 155,00 kroner per kilo, mens Norvegia proteinrik koster 179,52 kroner per kilo.

– Lenger modnings- og lagringstid gir naturlig nok noe høyere produksjonskostnader, sier Christensen, og legger til at Norvegia Proteinrik er en ost med mer smak og fylde, og en smidigere konsistens.

– Osten er blitt godt mottatt og har fått svært god score i smakstest, sier hun og legg til at det er kjedene selv som setter pris ut i butikk.

Mer enn dobbelt så mye protein

Q-meieriene har også tatt proteinet til nye høyder, og har lansert proteinmelk med sjokolade, denne inneholder 26 gram protein per 330 ml porsjon, eller åtte gram per 100 gram.

– Den har mer enn dobbelt så mye protein som vanlig lettmelk (0,5 prosent), men inneholder også mer kalorier, forteller ernæringsfysiologen.

Men sammenligner man med Q-meierienes «verdens beste sjokolademelk», har den både dobbelt så mye proteiner og færre kalorier.

Synnøves pannekakemiks med 23 gram protein per 100 gram. Foto: Asko
Synnøves pannekakemiks med 23 gram protein per 100 gram.

Synnøve Finden har denne våren også lansert flere proteinprodukter, deriblant en pannekakemiks med 23 gram protein per 100 gram, men også 350 kalorier.

– Jeg vil nevne at når det gjelder pannekakemiks kan næringsinnholdet være oppgitt som både ferdig blandet og som tørrvare. Det er jo også klart forvirrende for forbrukeren, men det har jo egentlig ikke noe med proteininnholdet å gjøre, understreker Johnston.

Til sammenligning har en vanlig pannekakemiks fra Toro 6,1 gram proteiner, og under halvparten så mye kalorier per 100 gram. Det finnes også pannekakemiks-alternativer på markedet som har litt over 11 gram proteiner per 100 gram, men likevel under halvparten av kaloriene sammenlignet med Synøve Findens.

Hva er best?

Det er altså noen som skiller seg fra originalen mer enn andre. Men Johnston mener generelt det er unødvendige produkter for den vanlige mannen og kvinnen i gata.

– De fleste gjennomsnittlige mennesker får allerede i seg nok proteiner og vil ikke ha noe særlig utbytte av å oppsøke mer proteinrike varianter av matvarene de allerede spiser.

Vanlig mat er bra nok. Foto: Foto: Lise Åserud / NTB Modellklarert
Vanlig mat er bra nok.

Videre forteller han at til og med idrettsutøvere, som han jobber med, har sjeldent behov for disse produktene, fordi proteininntaket i et vanlig kosthold ofte er tilstrekkelig. Men, at det derimot er noen grupper som kan ha godt utbytte av denne typer produkter.

– Først og fremst de som driver aktivt med styrketrening og/eller kraftidretter. Dette er fordi muskelbygging krever et høyere proteininntak. De som aktivt prøver å gå ned i vekt kan også til fordel øke proteininntak fordi dette bidrar til å bevare mer muskelmasse når man spiser mindre energi enn man forbruker.

– For å selvsagt ikke glemme de eldre, de har også nytte av mer protein for å unngå muskelsvinn som naturlig kommer med årene.

Det som kommer fram etter at ernæringsfysiologen har undersøkt produktene, er at dersom du ønsker mer protein i kosten og er opptatt av dette, kan flere av de overnevnte være et godt alternativ. Men, for deg som generelt ønsker deg sunn mat, vil vanlig mat og originalen være godt nok.

– Sånn sett kommer det litt an på hva forbrukeren ønsker og det krever at man har litt kunnskap og vet selv hva man er ute etter, forteller Johnston.

– Men, om dette er nødvendig, er en helt annen sak, sier han avslutningsvis.