Verden
Mot nyvalg i Nederland etter at regjeringen falt
Nederlands statsminister Dick Schoof kaster kortene etter at Geert Wilders' ytre høyre-parti PVV trakk seg fra regjeringen. Dermed går det mot nyvalg.

Regjeringskrisen oppsto etter kraftig intern krangel om asylpolitikken. PVV-leder Geert Wilders ville ha «den strengeste asylpolitikken noensinne», og nå mener han at det ikke har gått raskt nok med å innføre den.
– Ingen avtale om våre asylplaner. Ingen justeringer. PVV forlater koalisjonen, skriver Wilders på X.
Statsminister Schoof sa deretter på en pressekonferanse at han trekker seg, og kort etter besøkte han kong Willem-Alexander for å levere sin avskjedssøknad.
– Unødvendig og uansvarlig
Schoof sa han gjentatte ganger den siste tiden har gjort det klart for koalisjonspartnerne at det ville være unødvendig og uansvarlig å styrte regjeringen.
– Vi står foran store utfordringer nasjonalt og internasjonalt, og mer enn noensinne er besluttsomhet nødvendig i en verden i rask endring, sa han.
Regjeringen fortsetter som et forretningsministerium uten Frihetspartiet PVVs ministre, men et nyvalg ligger i kortene, ifølge Reuters og den nederlandske kringkasteren NOS.
Schoof sier at regjeringen inntil videre særlig vil forsøke å ta hånd om saker knyttet til sikkerhetspolitikken. Han sier han selv skal lede forretningsministeriet.
Vil stenge grensene
Etter at PVV ble størst i det nederlandske valget i 2023, dannet partiet regjering sammen med høyreliberale VVD, antikorrupsjonspartiet NSC og bondepartiet BBB.
Regjeringen fikk den partiløse tidligere embetsmannen og etterretningssjefen Dick Schoof som statsminister, og Wilders ble ikke selv minister.
Den siste tiden har det imidlertid vært bitter krangling i regjeringen om innstramming av asylpolitikken, der Wilders har krevd strengere og raskere handling.
I mai krevde han at nederlandske grenser straks skulle stenges for asylsøkere. Men politiske analytikere og jurister mente planene hans var både urealistiske og ulovlige, og så på det som et forsøk på å framprovosere regjeringens fall.
Et krisemøte tirsdag morgen varte knapt en halvtime før Wilders kom med kunngjøringen: Hans statsråder forlater regjeringen.
– Uansvarlig
De andre partilederne sier til den offentlige kringkasteren NOS at de er svært misfornøyd med Wilders' beslutning.
– Jeg er veldig sint. Det er uansvarlig. Han sitter med alle kortene, og likevel trykker han på stoppknappen, sier BBB-leder Caroline van der Plas.
– Igjen velger Wilders egne interesser foran landets interesser, sier VVD-leder Dilan Yesilgöz.
Også de fleste opposisjonspartiene uttrykte skuffelse over regjeringens fall. Flere opposisjonsledere, særlig på venstresiden, krever nyvalg.
– Nederland fortjener en regjering som samler folk og jobber sammen om virkelige problemer. Det er tid for valg, og vi er klar for dem, sier Frans Timmermans, som leder venstrepartiet GL-PvdA.
Kort tid til Nato-toppmøte
Schoofs regjering satt kun i elleve måneder. Nederland skal være vertskap for Nato-toppmøtet i Haag om få uker. Det er uklart om det blir nyvalg, men om det skulle bli tilfelle, blir det Nederlands tredje valg på litt over fire år.
En fersk meningsmåling viser at oppslutningen om Wilders og PVV har falt jevnt og trutt siden valget. Valget ga PVV 37 av 150 mandater i nasjonalforsamlingen. En måling i mai viser at om det hadde vært valg nå, ville partiet fått 28 seter.
Målingen viser også at det høyreliberale partiet VVD har gått forbi PVV som største parti, med en oppslutning på henholdsvis 19,4 mot 18,4 prosent.
Imens har de to siste partiene i koalisjonen – NSC og BBB – nærmest kollapset.