Verden

Melania Trump (54) får kritikk i Slovenia

– Hun viser ingen interesse. Det er jeg takknemlig for.

Melania Trump kan være Slovenias beste mulighet til å skape et spesielt forhold til et fascistisk regime. Er det virkelig den muligheten Slovenia ønsker? spør Ana Schnabl. På bildet ankommer USA førstedame Capitol i Washington for å gi sin støtte til en online sikkerhetslov, mandag 3. mars 2025.
Publisert Sist oppdatert

Slik formulerer den slovenske forfatteren Ana Schnabl seg i en kronikk The Guardian.

Melania Trump er inne i sin andre periode som USAs førstedame. Hun har ikke for vane å stikke seg fram med oppsiktsvekkende uttalelser, men holder seg som regel alltid i bakgrunnen av sin ektemann, Donald Trump.

– Et fascistisk regime

I kronikken drøfter forfatteren om det egentlig er ønskelig at Melania bidrar til tettere forbindelser mellom Slovenia og USA, og gir svaret selv:

– Noen slovenere ser på førstedamen som en mulighet for tettere bånd med USA. Men la oss i stedet bygge relasjoner med de som deler våre verdier. Melania kan være Slovenias beste mulighet til å skape et spesielt forhold til et fascistisk regime. Er det virkelig den muligheten Slovenia ønsker, spør Ana Schnabl.

Hun nevner flere kjente slovenere som har kastet glans over landet, blant andre basketballspillerne Goran Dragić og Luka Dončić, den profesjonelle syklisten Tadej Pogačar, klatreren Janja Garnbret, bandet Laibach og skuespillerinnen Katarina Čas.

– Gift med en leder med autoritære tendenser

USAs president Donald Trump og USAs førstedame Melania Trump ankommer til National Governors Associations kveldsmiddag og mottakelse i østrommet i Det hvite hus i Washington, DC, 22. februar 2025. (Foto: ROBERTO SCHMIDT / AFP) Foto: AFP/NTB
USAs president Donald Trump og USAs førstedame Melania Trump ankommer til National Governors Associations kveldsmiddag og mottakelse i østrommet i Det hvite hus i Washington, DC, 22. februar 2025. (Foto: ROBERTO SCHMIDT / AFP)

Melania Trump, derimot, får ikke den samme anerkjennelsen for sitt bidrag til sitt opprinnelige hjemland. Hennes ekteskap med Donald Trump får også gjennomgå.

– Beslutningen hennes om å gifte seg med en kontroversiell offentlig person, og deretter forbli gift med en leder med autoritære tendenser, sier sitt. Det er vanskelig å forestille seg at Melanias stilling kan representere en unik mulighet for Slovenia, skriver Schnabl.

Modellkarrieren førte henne til USA

Melania Knauss Trump (opprinnelig Melanija Knavs) ble født i Slovenia 26. april 1970, som tilhørte det tidligere Jugoslavia. Hun startet å jobbe som modell da hun var 16. Senere reiste hun til Paris og Milano. Der møtte hun Paolo Zampolli, som ansatte henne og sponset hennes immigrasjon til USA i 1996, ifølge Wikipedia.

Melania fortsatte å jobbe som modell på Manhattan, hvor Zampolli introduserte henne for eiendomsutvikleren Donald Trump i 1999. Mens Trump skaffet henne flere modelljobber, støttet Melania ham under presidentkampanjen i 2000 da han forsøkte å bli Reformpartiets kandidat. I 2005 giftet Melania og Donald Trump seg. Året etter fikk de sønnen Barron.