«Pippi» hyllet under Guldbagge-utdelingen

Inger Nilsson fikk prisen Gullspiran på Guldbagge-utdelingen i Stockholm mandag kveld. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB
Inger Nilsson fikk prisen Gullspiran på Guldbagge-utdelingen i Stockholm mandag kveld. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Inger Nilsson, som spilte Pippi Langstrømpe for over 50 år siden, fikk en av årets Guldbagge-priser i Sverige. Thrilleren «Syndabocken» fikk hele sju priser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til stående applaus mottok Nilsson prisen Gullspiran under seremonien i Stockholm mandag kveld.

– Rollen som Pippi har levd med meg i nesten hele mitt liv, både på godt og vondt, sa Nilsson.

Hun sa at rollen brakte henne i kontakt med teater og film, og at dette var det beste ved å ha hovedrollen i Pippi-filmene.

Thrilleren «Syndabocken» fikk hele sju Guldbagge-priser, noe som er ny rekord. Blant disse er prisen til Joel Spira for beste mannlige hovedrolle.

Svensk film om norske søstre

«Miraklet i Gullspång» fikk prisen for beste dokumentarfilm. Filmen handler om to nordnorske søstre og har også fått norsk filmstøtte. I tillegg til dokumentarprisen var filmen nominert til tre andre Guldbagge-priser.

Imidlertid gikk prisene for beste regi og beste klipping i stedet til «Syndabocken».

Blant andre som var nominert til årets priser, var den norske filmfotografen John Christian Rosenlund for sin innsats i «Hammarskjöld». Men også denne prisen gikk til «Syndabocken».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den gjeveste prisen – for beste film – gikk til «Paradiset brinner». Publikumsprisen, som stemmes fram av publikum selv, gikk til «Beck – Inferno». Her har norske Kristofer Hivju en av rollene.

Amatører «utestengt»

Nye regler gjorde at debutant-skuespillere ikke kunne få noen av Guldbagge-prisene. Årets utdeling er den første med de nye reglene, som har fått kritikk . Filmredaktør Mattias Oscarsson i Sydsvenskan mener amatører stenges ute fra filmgallaen og har i protest nektet å omtale den.

Tidligere år har en rekke Guldbagge-priser gått til skuespillere som aldri har hatt roller tidligere. Ett eksempel er Granit Rushiti i «Jag är Zlatan».

Juryens leder Anna Carlson sier at bransjeorganisasjoner lenge har ønsket en endring, noe hun mener vil styrke prisen. Hun er også åpen for å etablere en egen debutantpris.