Åpen for alle - alltid

Gal Gadot kritiseres for filmvisning og islamofobi

Gal Gadot på verdenspremieren av «Wonder Woman 1984» i Los Angeles, 2017. Illustrasjonsfoto.
Gal Gadot på verdenspremieren av «Wonder Woman 1984» i Los Angeles, 2017. Illustrasjonsfoto. 
Foto: Jordan Strauss / Invision / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skuespillerinnen kritiseres også for å ha tjenestegjort i det israelske forsvaret (IDF) fra 2005 til 2007. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reaksjoner på påstått islamofobi i «Wonder Woman 1984» har blusset opp igjen etter at skuespiller Gal Gadot skal ha vært involvert i en visning av en film om den militante islamistgruppen Hamas ' angrep på Israel.

En visning av 43 minutter lange «Bearing Witness» fra det israelske forsvaret (IDF), resulterte i et masseslagsmål mellom pro-palestinske og pro-israelske demonstranter i Los Angeles onsdag kveld.

«Bearing Witness» er en samling råopptak fra den dødelige Hamas-invasjonen av Israel 7. oktober 2023, produsert av IDF. Den grafiske filmen består hovedsakelig av opptak fra kroppskameraer som ble båret av militante Hamas-medlemmer den dagen.

Gadot, som angivelig var med på å arrangere visningen, var ikke til stede.

Se video: Her havner de midt i kryssilden:

Ut mot filmscene

Ifølge det Hamas-styrte helsedepartementet i Gaza har mer enn 10.800 palestinere blitt drept siden konflikten brøt ut i forrige måned, skriver Newsweek.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israelske myndigheter sier at mer enn 1400 israelere er drept, de fleste sivile som ble drept under det første angrepet. Israel sier også at rundt 240 gisler holdes fanget i Gaza.

Gadot, som spiller tittelfiguren i «Wonder Woman»-serien, blir kritisert på sosiale medier på grunn av «Bearing Witness»-visningen og for påstått «anti-arabisk» innhold i «Wonder Woman»-oppfølgeren fra 2020.

Et mindre plott i filmen handler om en arabisk karakter som krever at «hedninger» skal fordrives fra sine forfedres hjemland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen har også kritisert Gadot for at hun har gjort to års militærtjeneste i IDF - et krav for alle israelske statsborgere og for en scene i «Wonder Woman 1984» der rollefiguren hennes bruker en rakett for å redde arabiske barn ved å kaste seg mot dem med våpenet rett før de holdt på å bli truffet av et kjøretøy.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«I tilfelle noen lurte på det, ja, Gal Gadot viste nettopp en militær propagandavideo til støtte for et pågående folkemord til influensere. Ikke at det er overraskende. Husker du ‘bruk missiler for å redde arabiske barn’-scenen i WW84? Hun har alltid vært en voldsapologet», skriver en bruker med mer enn 200.000 følgere på X.

Krever våpenhvile

Gadot fordømte «drap på uskyldige palestinere» og israelere i et Instagram-innlegg noen dager etter at den pågående konflikten brøt ut. Hun slettet senere innlegget etter å ha møtt en bølge av motreaksjoner fra israelere som hevdet at uttalelsen var for «nøytral».

Kritikken mot det israelske militærets respons på Hamas-angrepet har den siste tiden tiltatt i takt med at dødstallene i Gaza øker. Mens enkelte lovgivere og mange pro-palestinske aktivister krever våpenhvile, har Israel avvist kravene.

FN og flere verdensledere, deriblant president Joe Biden, har også bedt om en humanitær pause i kamphandlingene. Israel gikk torsdag med på en daglig pause på fire timer, men avviste anmodninger om en flerdagers pause.