Rockelegenden Eddie Van Halen er død

Musiker Eddie Van Halen er død, 65 år gammel.
Musiker Eddie Van Halen er død, 65 år gammel. Foto: Ethan Miller / AFP

Den legendariske gitaristen bak bandet Van Halen ble 65 år gammel.

Van Halen døde tirsdag og har de siste årene lidd med strupekreft. Det melder blant annet amerikanske TMC . Eddie Van Halens sønn, Wolfgang, sier i en uttalelse lagt ut på Twitter at faren har «tapt en lang og vanskelig kamp mot kreft».

Ifølge nettstedet døde han på sykehuset St. Johns i Santa Monica i California etter at tilstanden hans ble brått dårligere de siste dagene.

Ifølge nettstedet døde han på sykehuset med sin kone Janie ved sin side. Også hans sønn Wolfgang og broren Alex var til stede.

Eddie Van Halen huskes særlig for sin rolle i bandet Van Halen, som han dannet sammen med sin bror Alex Van Halen, Mark Stone og David Lee Roth i 1972. De hadde en lang rekke hitlåter, som «Jump», «Panama» og «Runnin' with the Devil».

Eddie Van Halen var også gitaristen bak den energiske soloen i Michael Jacksons «Beat it».

Virtuos

Van Halen omtales som en virtuos med full kontroll over instrumentet, lynrask og nyskapende. Han var kjent for sin spesielle spillestil med mye bruk av såkalt tapping, der strengene slås an direkte på gripebrettet på gitaren. I 2012 ble han kåret som nummer én i magasinet Guitar Worlds leserkåring av de 100 beste gitaristene noensinne.

Men sine særpregede soloer bidro han til å skyve discoen ned fra toppen av hitlistene fra slutten av 70-tallet, da debutalbumet «Van Halen» kom ut. De ble raskt det fremste festbandet i California, og sikret sin posisjon med albumet «1984» der flere av bandets mest kjente låter er å finne.

75 millioner plater

Van Halen er på topp 20-lista over de bestselgende artistene noensinne, og har solgt mer enn 75 millioner plater. Bandet ble innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame i 2007.

Eddie Van Halen ble født i Amsterdam i Nederland i 1955, og hans egentlige navn var Edward Lodewijk Van Halen. Familien flyttet til USA i 1962, og slo seg ned i Pasadena i California, der han startet musikerkarrieren på 70-tallet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden