Derfor vil New York fjerne statue av legendarisk president

Ridestaten ved inngangen til Naturhistorisk museum i New York har en rasistisk komposisjon, mener kritikere, og nå mener museet det samme.
Ridestaten ved inngangen til Naturhistorisk museum i New York har en rasistisk komposisjon, mener kritikere, og nå mener museet det samme. Foto: Timothy A. Clary / AFP

Den amerikanske presidenten som fikk Nobels fredspris i 1906, skal nå fjernes, i kjølvannet av Black Lives Matter-opptøyene.

Han ble den yngste amerikanske presidenten gjennom tidene i 1901. Han var både en kriger og en naturverner, og fikk tildelt Nobels fredspris i 1906.

Nå skal hans statue flyttes bort fra inngangen til Naturhistorisk museum i New York, har byen og museet bestemt. Årsaken skal være en uheldig komposisjon, der han rir en hest, med med en innfødt amerikansk indianer ved sin side, og en afroamerikaner på den andre siden.

En progressiv president

En del av arven fra Theodore Roosevelts fargerike liv og presidentskap var såkalt «Square Deal», som kan deles opp i tre deler; Vern av naturressurser, oppstykking av monopoler og vern av forbrukerrettigheter.

Roosevelt elsket å være ute i naturen og hans vennlighet mot en fanget bjørn ga ham kjælenavnet «Teddy», som ga navnet til den populære «teddybjørnen».

Rooselvet var den første presidenten som inviterte en afroamerikaner på middag til Det hvite hus, borgerrettsforkjemperen Booker T. Washington, til store gisp hos mange, særlig i Sørstatene. Det var i 1901. Roosevelt brukte Washington som rådgiver, til stor forargelse hos mange som ville ha Det hvite hus fri for svarte amerikanere.

Fredspris i 1906

Under den Spansk-Amerikanske krigen i 1898 sjokkerte han sine nærmeste ved å forlate den lukrative posisjonen som visemarineminister, og opprettet et helt kavaleriregiment bestående av frivillige, de såkalte «Rough Riders». Han ledet dem personlig i strid, og fikk legendestatus i amerikansk historie.

Han sørget også for at Panama-kanalen ble bygget.

I 1905 ble han en viktig brikke i å forhandle om fred i krigen mellom Japan og Russland, som endte i Fredstraktaten i Portsmouth. I tillegg gikk han med på at USAs grensestrid med Mexico skal løses fredelig, i en forhandling i Haag, setet for den nåværende internasjonale domstolen.

For dette ble han tildelt Fredsprisen i1906.

Barnebarn støtter avgjørelsen

Nå mener Naturhistorisk Museum i New York at statuen som pryder inngangspartiet, skal flyttes bort, i kjølvannet av Black Lives Matter-bevegelsen.

«Statuen har lenge vært kontroversiell på grunn av den hierarkiske sammensetningen som plasserer en figur på hesteryggen og de andre som følger ham. Mange av oss oppfatter fremstillingen av indianeren og den afrikanske skikkelsen og deres plassering i monumentet rasistisk.», uttaler museet i en pressemelding.

Ifølge hans oldebarn, Theodore Roosevelt IV, som støtter avgjørelsen, reflekterer ikke statuen arven etter presidenten, slik den oppfattes.

– Verden trenger ikke relikvier fra en annen tidsalder, som ikke gjenspeiler verdiene til personen de har til hensikt å ære, eller verdiene om likhet og rettferdighet. Sammensetningen av statuen gjenspeiler ikke Theodore Roosevelts arv. Det er på tide å flytte statuen og gå videre, sier han.

USAs nåværende president, Donald Trump, kaller avgjørelsen «latterlig».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært