Fyller 80 år:

Slik skal danskene feire dronning Margrethe

Se video: Slik blir dronningens fødselsdag.

Flere av arrangementene som var knyttet til dronningens bursdag er avlyst – men hun kommer uansett til å bli hyllet landet over. 

Dronning Margrethe fyller 80 år 16. april, og skulle egentlig bli feiret på storstilt vis med parade gjennom gatene i København, middag og bursdagsfeiring på Fredensborg Slott.

Etter flere og flere ble smittet av coronaviruset i Danmark, så imidlertid kongehuset seg nødt til å avlyse de offentlige arrangementene.

Les også: Dronning Margrethe: – Jeg tror ikke jeg har ti år igjen

I mars holdt hun i likhet med kong Harald en tale til folket hvor hun oppfordret alle til å ta myndighetenes råd på alvor.

– Danmark står i en alvorlig situasjon. Den skjebnen deler vi med hele Europa. Ja, resten av verden. Mange er blitt smittet av coronavirus, og flere vil bli det, sa hun.

Skal synge fra balkonger og hager landet over

Mange dansker har uansett lyst til å feire dronningens bursdag, og nå har nærmere 200.000 dansker meldt seg inn i Facebook-gruppa «Danmark synger for dronningen».

Gruppen oppfordrer det danske folk til å synge for dronningen ut fra vinduer og balkonger. Sangene kommer til å bli sendt på danske TV 2.

«Dronningen fyller 80 år og alt er annerledes. Festen er avlyst, det blir ingen flagg på slottsplassen og gjestene er sendt hjem – men fellesskapet er intakt og vi står sammen for å holde avstand», står det i beskrivelsen om gruppa.

I begynnelsen av april skrev dronningen i en pressemelding at hun ikke ville at folk skulle sende henne blomster på bursdagen.

«I år oppfordrer dronningen til at man istedenfor sender en bukett til en av de mange eldre som har det spesielt vanskelig i denne tiden», sier hun i pressemeldingen.

SE VIDEO: Hør dronningens tale til folket:

Har lagt ut nye bilder av dronningen

Da dronningen fylte 70 år kunne de som ville skrive gratulasjoner til henne på Det gule palé i København. Nå vil kongehuset heller at man skriver en hilsen til henne på slottets hjemmesider.

Les også: Dronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme

Selv om det ikke blir noen feiring ute i gatene, kommer flere danske TV-kanaler til å sende en rekke programmer om dronningen. Her til lands sender NRK1 dokumentaren «Margrethe II – hele Danmarks dronning» klokken 22.00.

Tradisjonen tro har kongehuset også lagt ut nye bilder av dronningen på sine hjemmesider. Se bildene i videoen ovenfor!

SE VIDEO: Dronningen til journalist: – Tror ikke vi er dus:

SE VIDEO: Dronningen kan ikke sende SMS: – Jeg har alltid hatt problemer med knapper:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden