Første smakebit fra filmen om Thomas Quick

Artikkelen fortsetter under annonsen

20. september har spillefilmen om Thomas Quick premiere på kino.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I siste halvdelen av september kommer spillefilmen om svenske Thomas Quick, eller Sture Bergwall som han heter i dag, etter at han tok sitt opprinnelige navn tilbake.

Filmen handler om den svensk-norske rettsskandalen rundt Bergwall, hvor den svenske mannen ble fremstilt som en seriemorder – den verste i Norden siden norske Arnfinn Nesset – men som senere ble frifunnet for åtte drap etter å ha trukket tilståelsene. Deriblant flere drap i Norge.

ABC Nyheter omtalte filmen , hvor skuespiller David Dencik spiller Thomas Quick, allerede i april i år. Dencik var ifølge svenske Aftonbladet selv med og forhandlet om rettighetene. Interessen for filmen kom i kjølvannet av at han spile rollen som John Ausonius i tv-serien «Lasermannen» som i Norge ble sendt på TV 2.

(Artikkelen fortsetter under)

Dencik som Thomas Quick i filmen «Quick»
Dencik som Thomas Quick i filmen «Quick»

– Etter å ha spilt den rollen ble jeg interessert i å lese politiforhør og slikt. Da Hanne Råstams dokumentar og senere bok om Thomas Quick kom, tenkte jeg på meg selv i rollen, og kjøpte rettighetene, sier han i et tidligere intervju med Nöjesbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I nyere tid er Dencik blitt kjent for flere i rollen som Mikhail Gorbatsjov i HBO-serien Chernobyl.

Har gått i dekning: Nå lever Bergwall i skjul

Den norske forfatteren Erlend Loe står for manus til filmen. Dette bekreftet han på Twitter i fjor.

– Det er en helt vanvittig sak, og et skikkelig traume både for psykiatrien og jussen i Sverige. Det er et skikkelig havari som ikke bør kunne skje i et moderne, demokratisk og opplyst land, sa Loe i et intervju med Dagsavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Filmen er basert på den svenske journalisten Hanne Råstams tv-dokumentar og bok «Fallet Thomas Quick – att skapa en seriemördare».

Ble dømt, så frifunnet

Filmens hovedfigur heter egentlig Sture Bergwall, men det var under sitt påståtte navn Thomas Quick at han i perioden 1994-2001 ble dømt for åtte drap. Tre av ofrene var norske – Therese Johannesen (1988), Gry Storvik (1985) og Trine Jensen (1981).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle dommene baserte seg kun på hans tilståelser. De svenske påtalemyndighetene la ikke frem et eneste fysisk bevis for ugjerningene, men likevel tillot deres norske kolleger at de tre norske sakene ble ført i Sverige.

Da Bergwall i et intervju med journalisten Hannes Råstam i 2008 trakk alle sine tilståelser (han hadde i ulike avhør tilsammen påstått å ha myrdet over 30 personer i Norden), begynte korthuset å vakle. Han var de pasient på den psykiatriske insttusjonen Säter utenfor Falun.

I 2013 ble han frifunnet i den siste drapssaken, og han ble senere friskmeldt.

I flere intervjuer, blant annet med ABC Nyheter, beklaget Bergwall overfor de pårørende de ubehageligheter han hadde påført dem med sine falske tilståelser.