Hårfunn kan knekke da Vincis DNA-kode

Artikkelen fortsetter under annonsen

En hårlokk fra universalgeniet Leonardo da Vinci kan være funnet i USA. Nå vil to italienske forskere forsøke å hente ut DNA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hårlokken ble funnet i en privat samling i USA og vil for første gang bli vist fram på da Vinci-museet Ideale Leonardo da Vinci i den italienske byen Vinci fra og med 2. mai i år.

Da er det nøyaktig 500 år siden den berømte kunstneren døde.

– På andre siden av Atlanterhavet fant vi en hårlokk som har vært merket med «Les Cheveux de Leonardo da Vinci» (fransk for «Leonardo da Vincis hår», red.anm.) og denne usedvanlige relikvien vil gjøre det mulig å fortsette arbeidet med å forske på da Vincis DNA, sier museumsdirektør Alessandro Vezzosi og Agnese Sabato, president for Leonardo da Vinci Heritage Foundation i en uttalelse.

Lokken vil også bli presentert på en pressekonferanse ved Leonardiana-biblioteketet i Vinci torsdag i forbindelse med 500-årsjubileet og feiringen av kunstneren som vil pågå gjennom hele året i Italia, Frankrike og andre steder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne historiske relikvien, en hårlokk, har lenge vært skjult i en amerikansk samling. For første gang vil den vises fram, sammen med dokumenter som bekrefter lokkens franske opphav, forteller Vezzosi.

Les også: Hvem var Leonardo da Vinci og hva kan vi lære av ham?

Slektninger

I 2016 hevdet Vezzosi og Sabato å ha funnet 35 levende personer som slekter på Leonardo da Vinci. De 35 mennene stammer alle fra Leonardo da Vincis halvbror, Domenico, og de fleste av dem bor i dag i Toscana-regionen.

– Relikvien er hva vi trengte for å gjøre våre historiske undersøkelser enda mer solid, sett fra et vitenskapelig ståsted, forteller Sabato.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi planlegger å gjennomføre DNA-analysen på relikvien og sammenligne resultatet med Leonardos levende slektninger - i tillegg til å sammenligne med beinrester funnet i Leonardo da Vincis-grav, som vi har identifisert i løpet av de siste årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sabato legger til at undersøkelsene av da Vincis DNA også kan være med på å løse kontroversen knyttet til om levninger av kunsteren fortsatt kan befinne seg i franske Amboise.

Les også: Forsker: – Mona Lisa er dame og mann

Døde i Frankrike

Den kjente maleren døde 2. mai 1519 i Clos Luce, i nærheten av Amboise i Frankrike. Liket ble plassert i klosteret i Saint Florentin, men denne ble ødelagt under den franske revolusjon. Bein ble fjernet fra gravstedet og flyttet til et mindre kapell, Saint-Hubert, men man vet ikke i dag sikkert om disse levningene virkelig tilhører Leonardo da Vinci.

Leonardo da Vinci ble født som uekte sønn av notaren Ser Piero og hushjelpen Caterina. Han giftet seg aldri og har ingen direkte etterkommere. Han forlot Italia som 64-åring og begynte deretter å arbeide for kong Frans I av Frankrike.

Oversatt av Sverre Bjørstad Graff /ABC Nyheter / © Guardian News & Media Limited