Mari Boine vil ha boikott av årets MGP i Israel

Mari Boine under sin konsert for å feire samenes nasjonaldag 6. februar.
Mari Boine under sin konsert for å feire samenes nasjonaldag 6. februar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Den samiske kunstneren Mari Boine oppfordrer til boikott av årets Melodi Grand Prix i Israel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I midten av mai arrangeres årets finale i Melodi Grand Prix i Tel Aviv, Israel. Etter planen skal Keiino representere Norge i musikkonkurransen.

Nå oppfordrer den samiske kunsteren Mari Boine til boikott av arrangementet på grunn av israelernes behandling av palestinerne.

Hun har undertegnet et opprop sammen med 170 svenske musikere med det samme kravet. Boine er den eneste av disse som er oppført med Sapmi som tilholdssted.

Mari Boine ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

– Hun har undertegnet oppfordringen som de andre artistene. Det er alt hun vil si om saken, skriver Boines manager, Cristina Ruiz-Kellersmann, i en epost til ABC Nyheter.

Det var etter at israelske Netta i fjor vant med låten «Toy», at det ble bestemt at årets finale skal holdes i Tel Aviv. Helt siden den gang her det vært spekulert i at flere deltakerland ville boikotte konkurransen av politiske grunner.

Så langt er det bare Bulgaria som har valgt å trekke seg, og da av økonomiske årsaker.

I boikott-oppropet, som i dag ble gjengitt i den svenske avisen Aftonbladet, heter det at den israelske hæren skjøt ned 62 palestinere, hvorav seks barn, like etter at Grand prix-seieren.

Keiino etter seieren i årets norske Melodi Granc Prix. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
Keiino etter seieren i årets norske Melodi Granc Prix. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

«Samtidig ga den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu uttrykk for sin begeistring over at Netta Barzilai, sangeren som vant, var Israels beste ambassadør i utlandet».

Derfor ber de 171 artistene – inkludert Stefan Sundström, Mikael Wiehe, Joakim Thåström, Sven Wollter og Roffe Wickström – om at man avstår fra kulturutveksling med Israel.

Den norske vinnerlåten «Spirit in the sky» blander pop og joik. Gruppen Keiino består av Tom Hugo, Fred Buljo og Alexandra Rotan.

Personvernpolicy