Sølvguttene vil kjøpe NRKs Store studio

NRK skal flytte fra Marienlyst og bygningene selges. Sølvguttene har nå kastet seg inn i kampen om verneverdige Store studio.
NRK skal flytte fra Marienlyst og bygningene selges. Sølvguttene har nå kastet seg inn i kampen om verneverdige Store studio. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag startet arbeidet med hva Marienlyst skal være etter at NRK flytter. Sølvguttene kaster seg nå inn i kampen om historiske Store Studio.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter 80 år på Marienlyst skal NRK bygge nytt og flytte fra Majorstuen i Oslo sentrum.

I dag startet planarbeidet for de 170.-180.000 kvadratmetrene med bruksareal som Kringkastingen etterlater seg. Bare ærverdige Store Studio og fasaden på det gamle Kringkastingshuset er fredet.

– Store Studio er rett og slett et arkitektonisk smykke. Det vil være en drøm om Sølvguttene fikk overta, sier korets dirigent Fredrik Otterstad, til ABC Nyheter.

For bare et par uker siden tok han kontakt med Kulturdepartementet og lanserte sin drøm. Innspillet er nå til behandling i departementet. Men allerede i morgen, fredag, skal Otterstad i møte med Oslo kommune om ideen.

– Vi vil være i dialog med de som bestemmer, sier Otterstad.

Da kringkastningssjef Thor Gjermund Eriksen torsdag formiddag presenterte NRKs forslag til planprogram for Marienlyst, kalte han prosjektet «en milepæl».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bygningene har gått ut på dato, og vi bruker for mye penger på dem, sa Eriksen.

Det er ennå ikke bestemt hvor NRK skal flytte, men man ønsker å starte prosessen rundt Marienlyst allerede. Hvordan området reguleres vil påvirke salgsprisen. Det kan handle om så mye som 2000 nye boliger og 1-2000 nye arbeidsplasser på tomta på 95 mål, som eies av NRK og Opplysningsvesenets fond.

– Veldig god akustikk

Men funkisbygningen Store Studio kan en kjøper ikke endre. Bygget som ble påbegynt i 1938 er vernet av Riksantikvaren. Det legger føringer på hva det kan benyttes til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det gamle radiostudioet er et påbygg knyttet til Kringkastingshuset. Her er det i dag plass til 250 tilskuere når Kringkastingsorkesteret eller Sølvguttene holder konserter.

En idé har vært at en kommersiell aktør bygger hotell i Kringkastingshuset og benytter Store Studio som konferansesal eller bar. Det håper Fredrik Otterstad at det ikke blir noe av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selv ville jeg satt pris på at Kringkastingshuset ble brukt til kulturformål, og at noen store kulturorganisasjoner går sammen om bruken, sier Sølvguttenes dirigent.

Otterstad ble med i Norges mest berømte guttekor som syvåring i 1982 og har vært dirigent siden 2004. Han har vandret i Store Studios kriker og kroker siden den gang.

– Jeg kjenner bygget godt. Det er et unikt konsertlokale i byens sentrum, og har en veldig god akustikk, sier han.

Stolt historie

Fra 50-åra har NRK sendt en rekke underholdningsprogrammer fra Store Studio. Rolf Kirkvåg og Erik Diesen hadde sitt «Show fra Store Studio» i radioens gullalder. Det har også vært TV-sendinger med publikum. På 60-tallet huset man finalene i Melodi Grand Prix, mens det nå er vanskelig å benytte i moderne produksjoner som forutsetter en rekke kameraer i bruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kringkastingsorkesteret har også brukt bygget, og det ble sendt daglige direktekonserter herfra. I dag bruker de lokalet som øvingslokale, men det har blitt for lite.

Otterstad tror det kan være mulig å utvide kapasiteten til 350 publikummere når man ikke trenger å ta hensyn til Kringkastingsorkesterets behov. Eventuelle endringer innomhus tror han vil bringe bygningen tilbake til de originale planene, og at det ikke vil støte på store problemer med vernehensyn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kjente guttekoret Sølvguttene ble startet i 1940 og ble på 60-tallet slått sammen med NRKs guttekor som også var startet av dirigenten Torstein Grythe. I dag består Sølvguttene av 80 sangere.

Otterstad mener Store Studio vil være et ideellt øvingslokale for dem, i tillegg til at flere små rom i bygningen kan benyttes til individuell undervisning av dagens om lag 50 barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er også en musikkskole, men koret er motoren, sier dirigenten.

Krever samarbeid

Ideen om å overta Store Studio er fortsatt svært ny. Man har ingen klar plan for økonomisk dekning av et eventuelt kjøp og framtidig drift.

Fredrik Otterstad håper på velvilje fra Oslo kommune og Kulturdepartementet, samt at han håper andre kulturorganisasjoner kan finne plass i et samarbeid om bruken.

– Vi må nok gå sammen med flere andre og lage en plan, eventuelt at en kommersiell aktør overtar og er villig til å leie ut Store Studio til oss og andre kulturinstitusjoner, sier han.

– I en ren kommersiell vurdering vil ikke Sølvguttene ha store nok økonomiske muskler, slår Otterstad fast.