«Mordene i Kongo»: – Har kanskje nådd et metningspunkt

Oslo 20181023. Regissør Marius Holst (i midten og skuespillerne Aksel Hennie (th) og Tobias Santelmann ankommer festpremieren for den norske spillefilmen Mordene i Kongo på Colosseum kino tirsdag kveld. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Oslo 20181023. Regissør Marius Holst (i midten og skuespillerne Aksel Hennie (th) og Tobias Santelmann ankommer festpremieren for den norske spillefilmen Mordene i Kongo på Colosseum kino tirsdag kveld. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere filmeksperter tror det er fare for at det norske folk har fått nok av Moland og French, og ikke kommer til å oppsøke filmatiseringen av Kongo-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en sak som er relativt ferskt i minnet, og man har kanskje nådd et metningspunkt som gjør at vi ikke er så interesserte i saken. Spesielt når anmeldelsene av filmen, deriblant min egen, poengterer at filmen ikke forteller mye nytt, forteller Birger Vestmo, filmanmelder i NRKs Filmpolitiet, til ABC Nyheter.

Vestmo synes det blir å ta for hardt i å kalle filmen for en flopp. Likevel har han forståelse for forventningene om at det skulle gått mye bedre, siden filmen både har profilerte skuespillere, erfaren regissør og tematikk «alle nordmenn» har god kjennskap til.

Les også : Kripos: Kongo-oppdrag kan straffes i Norge

Økonomisk flopp

Brita Møystad Engseth mener man kan kalle «Mordene i Kongo» for en flopp. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Brita Møystad Engseth mener man kan kalle «Mordene i Kongo» for en flopp. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Filmekspert Brita Møystad Engseth er derimot ikke i tvil. Hun tror at de som har hatt lyst til å se «Mordene i Kongo» allerede har sett den, og at filmen ikke vil plukke opp ytterligere publikummere underveis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Filmen hadde et budsjett på 51,6 millioner kroner, og Engseth tror filmen kommer til å floppe økonomisk:

– Ja, det vil jeg si. Det kommer ikke 33.000 og ser den neste helg. Og en flopp blir det dersom den ikke drar inn nok penger , sier hun til VG.

Les også : Kampen mellom fiksjon og virkelighet i Kongo

83.000 besøkende på to uker

Filmatiseringen av Kongo-saken har gått på norske kinoer i to uker, og 83.000 nordmenn har så langt sett filmen.

I åpningshelgen fikk filmen cirka 36.000 besøkende. Antallet duppet ned til 23.000 andre helg.

«Skjelvet» fikk 154.000 besøkende i åpningshelgen sin. Birger Vestmo, filmanmelder i Filmpolitiet til NRK, mener den ikke kan sammenlignes med «Mordene i Kongo».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ulike sjangre og dermed ulike interessefelt og nedslagsfelt. Derfor blir det vanskelig å sammenligne disse filmene, men så klart - en underholdningsfilm som «Skjelvet» er enklere å selge inn enn det «Mordene i Kongo» er, mener Vestmo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Ingen dundrende suksess»

Direktør for Film & Kino, Guttorm Petterson, mener åpningen til «Mordene i Kongo» ikke var noen braksuksess. Foto: Film & Kino
Direktør for Film & Kino, Guttorm Petterson, mener åpningen til «Mordene i Kongo» ikke var noen braksuksess. Foto: Film & Kino

– Åpningen tyder ikke på at dette blir noen dundrende suksess. Men det kan hende den får et lengre løp enn vanlig, avhengig av hvilken oppmerksomhet filmen får videre, sier Guttorm Petterson, direktør i bransjeorganisasjonen Film & Kino, til NRK.

Fakta om Joshua French og Kongo-saken

* Joshua French (35) er norsk og britisk statsborger. Han startet sammen med nå avdøde Tjostolv Moland et sikkerhetsselskap i Uganda.

* French og Moland var i Kongo da deres sjåfør Abedi Kasongo ble drept 5. mai 2009. Begge ble pågrepet, mistenkt for drapet. Begge nektet straffskyld.

* Den militære ankedomstolen i Kisangani dømte begge 10. juni 2010 til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Bare Moland ble dømt for selve drapet.

* 18. august 2013 ble Tjostolv Moland (32) funnet død i cellen han delte med French i militærfengselet Ndolo i Kinshasa. Kongolesiske myndigheter konkluderte først med at han hadde begått selvmord.

* 19. februar 2014 ble French dømt til livstid i fengsel i den militære domstolen i Kinshasa for overlagt drap på Moland.

* 17. mai i fjor bekreftet statsminister Erna Solberg at French samme dag var blitt overført til Norge.

(Kilde: NTB)

Petterson tror folk kan ha gått lei av saken etter mange år med mediedekning.

– Det har vært en del kontroverser, også i forbindelse med filmen, dette gjør vel at folk bruker litt tid før de bestemmer seg. Jeg aner ikke hva distributøren forventer, men jeg har vært veldig i tvil om hvordan dette ville gå, sier han.

Les også: – Jeg har vært på en håndfull oppdrag i Kongo i 2008

(VIDEO: Filmtrailer: «Mordene i Kongo»)