Meny

Øivind «Raymon» Johannessen er død

Øivind Johannessen i sitt ess som rollefiguren Raymon. Foto: Morten Holm/NTB
Han var best kjent som kællen fra Fredrikstad i sixpence og snekkerbukse. Søndag gikk skuespiller og komiker Øivind Johannessen bort, 67 år gammel.

Det er Johannessens nærmeste familie som bekrefter dødsfallet overfor Demokraten mandag morgen.

Siden 1996 var han medlem i revytrioen 3 Kæll som spilte over tusen forestillinger i Østfold. En lang rekke revyer til tross, det er Johannessens tolkning av rollefiguren «Raymon» fra Fredrikstad, skapt av humoristen Ragnar Pedersen, som virkelig har gjort ham kjent over hele Norge.

Fra karakteren gjorde sine første opptredener på revyscener, reisekassetter og fast humorinnslag på NRK på 1990-tallet, forbinder de fleste nordmenn i dag Fredrikstad med Raymon. Ikke alle satte pris på det.

Skapte dialekt-debatt

Det var særlig den brede Østfold-dialekten hans som har gjort Raymon-karakteren kjent.

– Stemmen til Raymon var en tullestemme jeg ofte brukte i klasserommet på folkeskolen. Jeg kunne gjøre til stemmen for å kommentere det læreren skrev på tavla, påpeke feil og sånt. Han skjønte aldri hvem det var som drev gjøn med ham, da vet du, for det var ingen av klassekameratene som røpet meg. Og sånn kunne jeg holde på, sa Johannessen til Dagsavisen i fjor.

I 1993 sprakk nyheten om at Østfold fylkeskommune planla å bruke 80 millioner kroner på å styrke innbyggernes selvbilde. Årsak: De var bekymret over identiteten de mente Raymon hadde gitt dem.

– Her hadde jeg skapt en uskyldig, naiv figur, og så skulle det føre med seg så mye dritt. Jeg blir fortsatt like forundret hver gang Raymon skaper dialektdebatt – alle kan for faen ikke være fra Oslo, vel? Men jeg har for lengst sluttet å bry meg om det, forteller Johannessen til Dagsavisen Østfold.

(Saken fortsetter under)

Øivind Johannessen (t.v.) og Tor Erik Gunstrøm på vei inn til premieren på Boeing Boeing på Dizzie Showteater i Oslo i 2009. Foto: Knut Falch / SCANPIX

Fremdeles aktiv komiker

Øivind Johannessen var født og oppvokst i Gamlebyen i Fredrikstad. I tillegg til sin nærmest legendariske rollefigur «Raymon», er han også kjent for sin tolkning av Elvis Presley på 1970-tallet under navnet «King Kong».

I 2004 mottok han revyprisen Leif Justers ærespris for sin innsats på norske revyscener.

Blant øvrige roller kan det nevnes at Johannesen spilte skurk i den tredje serien med Brødrene Dal – « Brødrene Dal og legenden om Atlant-is» - og gjorde også stemmen til Obelix i tegnefilmen «Asterix erobrer Amerika» fra 1994.

Ifølge Demokraten var Johannessen «still going» og var i full gang med å gjennomføre nye show utover høsten 2018 sammen med lokale artister.

Les også:  Siste natt med Paul Simon

Populært