Skrev en hel roman uten å bruke bokstaven E

Den amerikanske forfatteren Ernest Vincent Wright bestemte seg for å skrive en hel bok uten bokstaven E. Foto: Wikimedia Commons.
Den amerikanske forfatteren Ernest Vincent Wright bestemte seg for å skrive en hel bok uten bokstaven E. Foto: Wikimedia Commons.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Romanen «Gadsby» fra 1939 består av 50.110 ord. Ingen av ordene inneholder alfabetets vanligste bokstav.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å skrive en komplett E-fri bok er et ambisiøst prosjekt. E er nemlig en utrolig vanlig bokstav, i mange språk den aller vanligste. Bokstaven E er kjent fra flere tall, en enorm mengde verb og en drøss av subjekter. Det kan være utfordrende nok å komme med en setning eller ord som ikke inneholder E. Bare i denne setningen finnes det åtte.

Den amerikanske forfatteren Ernest Vincent Wright (1872 - 1939) hadde altså all statistikk mot seg da han på slutten av 1930-tallet ville vise at det var mulig å skrive en fullgod roman uten bokstaven E.

Han limte fast alfabetets femte bokstav på skrivemaskinen sin, og i løpet av 165 dager skrev han 50.110 ord i en historie totalt blottet for sEx, kjærlighEt og hEst. Wright styrte naturlig nok unna vanlige engelske ord som the, he og she. Og for å gjøre det ekstra vanskelig for seg selv, valgte han attpåtil å skrive boka i fortid, noe som innebar at han heller ikke kunne bruke den vanlige fortidsendelsen -ed i engelske verb.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Første foto av mennesker

Utdrag fra Gadsby.
Utdrag fra Gadsby.

Resultatet ble boka «Gadsby», en samtidsroman fra 1930-åra om den fiktive byen Branton Hills som får nytt liv takket være hovedpersonen, 50 år gamle John Gadsby.

– Mange vil kanskje tenke at det bare er å utelate E'en og så fylle tomrommet med apostrofer. En gjennomlesning vil vise at så ikke er tilfelle. Alle ord som er benyttet er komplette, stavet korrekt og brukt riktig. Dette er oppnådd gjennom bruk av synonymer for deretter å skru setningen til for å unngå tvetydigheter, skriver Wright selv om skriveprosessen i forordet til boka.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Han var alle gruppebilders far

Kan leses på nett

Romanen er presentert i sin helhet på nett. Men orker du ikke lese hele «Gadsby», kan du få en smakebit av begynnelsen her:

If Youth, throughout all history, had had a champion to stand up for it; to show a doubting world that a child can think; and, possibly, do it practically; you wouldn't constantly run across folks today who claim that «a child don't know anything.» A child's brain starts functioning at birth; and has, amongst its many infant convolutions, thousands of dormant atoms, into which God has put a mystic possibility for noticing an adult's act, and figuring out its purport.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lipogram kalles denne måten å skrive på. Det betyr at man utelater en bokstav, som oftest en vokal. I en omtale av skriveformen i 1999, beskrev Aftenpostens språkekspert Per Egil Hegge denne åndsidretten som «forholdsvis sær og med et lavt deltagerantall».

Les også: Vakre landskap med blodig historie

Verdensrekorden er fransk

Verdensrekorden innenfor lipogram innehas av franskmannen George Perec (1936-1982) med 300-sidersromanen «La Disparition», skrevet uten bokstaven E.

Boka «Gadsby» ble utgitt på eget forlag i 1939 uten stor oppstandelse. Like etter publisering døde Ernest Vincent Wright. En lagerbygning hvor de fleste originalutgavene av den E-frie boka befant seg, brant også ned til grunnen.

De få førsteutgavene som fortsatt eksisterer av «Gadsby», er verdsatt til så mye som 9.500 dollar (cirka 80.000 norske kroner), ifølge nettstedet AbeBooks.com.

Kilde: Wikipedia , spinelessbooks.com, «The Greatest Stories Never Told» (RickBeyer, 2003)