Blod, svette og tårer fra Nick Cave

Nick Cave triumferte foran et fullsatt Oslo Spektrum, og etter hvert en fullsatt scene.
Nick Cave triumferte foran et fullsatt Oslo Spektrum, og etter hvert en fullsatt scene. Foto: Mode Steinkjer / Dagsavisen

Sjelden har en artist overrasket oss så stort og gledelig som Nick Cave i Oslo Spektrum.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nick Cave and the Bad Seeds

Terningkast 6

Oslo Spektrum

En mer intim og morsom konsert i Oslo Spektrum enn den Nick Cave and the Bad Seeds leverte en vanlig grå mandagskveld, har vi ikke vært vitne til. Musikken i seg selv og Nick Caves fantastisk samspilte og lekne band The bad Seeds skapte bruddstykker av drømmer, liv og undergang, dirrende ubehag og minimalistisk storhet. Og ikke minst eksplosive sekvenser med en frontmann som hadde fjernet «graven» mellom scenen og publikum for å virkelig kunne se massene i hvitøyet. Som når han kaster seg ned i mengden og framfører siste halvdel av «The Weeping Song» fra et kameratårn midt i lokalet, før han så trekker med seg halve folkemassen på gulvet opp på den store scenen og skapte et klimaks som frambrakte den helt store jubelen. Det er ikke mange artister som kommer unna med en sånn gimmick, men Cave gjør det med en selvfølgelig bravur, et snerr av et smil, tilløp til latterkrampe og en sår undertone av at alt må gå videre, tross alt. Den altoppslukende energien og viljen til å virkelig gi alt ble konsertens største overraskelse, Caves nylige forhistorie tatt i betraktning.

Les også: Ut av mørket

At en konsert med Nick Cave i 2017 skulle vise seg å bli en triumfferd hadde jeg ærlig talt ikke trodd på forhånd. Til det har han de siste (ti)årene levert for mange transportetapper fra scenen, preget av ulike formkurver. Og selv om hans fantastiske siste album «Skeleton Tree» er noe av det beste han har utgitt, er det ikke gitt at en konsert skodd på et «sistealbum» i tillegg til et utvalgt knippe «hits» blir så bra som den som traff Oslo. Det ble mørke og lys om hverandre, og en festforestilling i blod, tårer og svette. Mye svette, etter hvert som Nick Cave og hans faste gitarist Warren Ellis lik to pinnedyr kjempet om å være mest utagerende, voldsomme og teatralske. Et renseri kunne vente seg en enorm ladning håndklær i etterkant, dyvåte av svette, samt en og annen tåre.

Det ble en uforglemmelig konsert med Nick Cave i Oslo. Foto: Mode Steinkjer / Dagsavisen
Det ble en uforglemmelig konsert med Nick Cave i Oslo. Foto: Mode Steinkjer / Dagsavisen

Det begynte med en klagesang fra mørket, en tom scene badet i blågrønt lys og over høyttalerne den mektige «Three Seasons In Wyoming» som Cave og gitarist Warren Ellis har levert til den moderne westernfilmen «Wind River». Tonen var satt, det skulle åpenbart bli tungt, episk og følsomt, og det ble det. Først den sorgtunge «Anthrocene» Så kaller han på det tapte i «Jesus Alone», før «Magneto» fullfører en sekvens på tre av de mest inderlige sangene fra «Skeleton Tree», minimalistiske men også komplekse byggverk av poesi og balladetung melankoli. Disse åpnet konserten, som sannsynlige ekko av Nick Caves store sorg som lå som en skygge over utgivelsen av «Skeleton Tree», og som var et premiss for dokumentarfilmen «One More Time With Feeling». Omstendighetene rundt dødsfallet til sønnen Arthur (15), som falt fra en klippe i nærheten av familiens hjem i Brighton, var tragiske. Sorgen er privat, men Cave har åpenbart greid å opparbeide en egen energi ut fra disse hendelsene som oser kunstnerisk kreativitet, håp og omfavnelse som inkluderer alt og alle rundt ham.

Les også: Hjerteskjærende sørgeballader fra Nick Cave

I konsertsammenheng gjennomsyrer dette låtvalgene, understrekningen av tekstene og ikke minst den helt overraskende påfallende intimiteten. Cave har aldri vært direkte folkesky, og under konsertene tidlig i solokarrieren kunne han være like mye blant publikum som på scenen, men de siste årene har han vært mer «cool» enn komfortabel. Visst spytter han fortsatt, han kan miste teksten med et høylytt «fuck» og ta vare på rosene som kommer hans vei som var de små skatter. Visst dirigerer han publikum, men måten han bokstavelig talt lar fansen foran scenen omfavne han på er rørende og virkningsfullt, et tegn på en ønsket nærhet. Når han fører unge hender til hjertet sitt mens han liggende utover folkemengden fyrer av «Higgs Boson Blues», den lakoniske Robert Johnson-hyllesten av en totaktsmotor fra albumet «Push The Sky Away», dunker hjerteslagene «boom boom» gjennom hele den store salen. Det er også her vi aner at gamle låter kan bli som nye, når han full av forakt for de lysende mobiltelefonene foran seg ber folk føle på ekte og ikke gjennom telefonen. Den stakkaren som på scenen under avslutningsnummeret forsøker seg på en selfie med sjefen kan gå hjem å skamme seg, vel vitende om at han ble satt på plass av Nick Cave foran 8.000 par øyne.

Nick Cave i Oslo Spektrum. Foto: Mode Steinkjer / Dagsavisen
Nick Cave i Oslo Spektrum. Foto: Mode Steinkjer / Dagsavisen

Etter den hamrende «Higgs Boson Blues» har Cave nådd et midtparti i konserten der gullet kommer på bordet, to av hans svarteste og mest ladede sanger fra tidlig i karrieren, «From her to eternity» og «Tupelo» - den som innpakket i sørstatsmytene omsynger fødselen til Elvis «The King» Presley og tvillingbroren, den førstefødte, som dør. Symbolikken hviler tungt over en kveld som også tar med seg Caves skitne, resignerte «hjemstavnsvise» fra Brighten eller hvor som helst, «Jubilee Street». Den kommer i en versjon der Warren Ellis og The Bad Seeds virkelig får røsket tak i piggtråden, før Cave roer det hele ned og insisterer på allsang med pianotunge «The Ship Song» og «Into My Arms». Hans to mest kjente sanger blir kanskje kveldens mest uinteressante, men selvsagt virkningsfulle. Ikke alle blant publikum har et nært forhold til hans nyere materiale.

Alle ble likevel tårevåte når «Girl In Amber» og «I Need You» – begge fra «Skeleton Tree» – framføres med en energifull, neddempet smerte som er nydelig. «Nothing really matters when the one you love is gone» synger Cave, men denne kvelden fyller han en hel konsertsal med kjærlighet slik bare Cave kan. Han ruver over scenekanten, løper fram og tilbake, kaster mikrofoner i gulvet, hilser på alle hender han finner og danser og fekter mot sine medmusikanter slik en langt mer dannet bandleder ellers ville fått sit orkester til å adlyde det minste vink. Han trenger ingen scenestaffasje, kun et orkester og godt lyd, samt noen videotegninger i svarthvitt av dels dem selv, dels tematiske. Han fyller rommet og sin egen utfoldelse og den kjærligheten som i hans sanger svulmer og dirrer, som er farlig, ertende og diabolsk, men også sår og tvers gjennom sann. «I love you», ropes det fra publikum, hvorpå han svarer lakonisk: «And I love you. Obviously»

Les også: Cave gjennom norske øyne

Av alle sangene på «Skeleton Tree» var det kun «Rings Of Saturn» som ikke hadde funnet veien inn i konsertsettet, siden tittelkuttet og «Distant Sky» avsluttet hovedbolken i den rekkefølgen de også ligger på albumet. Før dem riktignok «Red Right Hand» i en forrykende djevelsk versjon og en «The Mercy Seat» som igjen viste hvor viktige Warren Ellis og The Bad Seeds er i forvaltningen av det gamle materialet, når det vris og vendes på og vokalisten selv får muligheten til å improvisere mens Ellis vekselvis håndterer piano, fele og gitar. Han gjør det med en energi og en kombinasjon av hardhendt ømhet som ingen gjør etter han, men som fullkomment understreker dualiteten i Caves låter.

Nick i Oslo Spektrum var ren energi. Det var død og blod, store tanker og små intime detaljer som framkalte smil like lett som hakeslepp. Og det var et uhyre fintenkt sett låter der de gamle ikke ble kun fyllstoff, men biter av en rød tråd som løper gjennom australierens karriere og som i dag fungerer som tematiske reisverk rundt «Skeleton Tree» og «Push The Sky Away»-sangene. Sistnevnte tittelkutt avsluttet hele konserten, med Nick Cave smådansende på scenen, hysjende på publikum og med en uhorvelig mengde av dem dansende og leende bak seg. Noen av dem fikk sikkert sin livs konsertopplevelse. Og alle fikk vi en opplevelse av å ha sett noe unikt utfolde seg på en norsk scene, en dreven kunstner og et rockeikon som uten omsvøp bestemte seg for å overskygge alt og alle gjennom rett og slett gi av seg selv.

(Anmeldelsen er først publisert i Nye Takter/Dagsavisen)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:09 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59 Barcelona og Messi snublet mot Granada22:53 Stadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51 Inter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37 Overtidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29 Brann på gård i Nome22:11 Hotell-milliardær er død21:43 IS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36 Kanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24 To drept av bombe i Afghanistan20:22 Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05 Målløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania17:57 Negotia: Partene står langt fra hverandre17:56 Manchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23 Thomas Cook på randen av konkurs17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder15:41 Tottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21 Etter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14 Færre selger bilen sin privat14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Over 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 René Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån13:50 Benjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01 Bertheussens VG-klage behandles i PFU
Siste nytt
23:09NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59SportBarcelona og Messi snublet mot Granada22:53VerdenStadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51SportInter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37SportOvertidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29NorgeBrann på gård i Nome22:11PengerHotell-milliardær er død21:43VerdenIS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36NorgeKanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24NorgeTo drept av bombe i Afghanistan20:22NorgeTidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05SportMålløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania17:57PengerNegotia: Partene står langt fra hverandre17:56SportManchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23ReiseThomas Cook på randen av konkurs17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder15:41SportTottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21VerdenEtter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14MotorFærre selger bilen sin privat14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenOver 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26NorgeRené Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån13:50PolitikkBenjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01KulturBertheussens VG-klage behandles i PFU
Populært