Meny

I vikingbyens viktigste krigergrav fant man en kvinne

Det viser seg at skjelettet i den viktigeste krigraven som er funnet i den svenske vinkingbyen Birka, var en kvinnes. Illuistrasjon: Evald Hansen, basert på Hjalmar Stolpes original fra 1889

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Man har antatt at det var en mann som lå i krigergraven i vikingbyen Birka. Men det var feil. – En militær leder, tror svenske arkeologer om kvinnen.

Selv om det i sagalitteraturen omtales kvinnelige krigere, har det ofte blitt avfeid som en myte.

Nå dukker det stadig vekk opp arkeologiske funn som beviser eksistensen av valkyrier og skjoldmøyer.

I den svenske vikingbyen Birka har en gruppe forskere fått testet skjelettet til den personen som lå i den viktigste krigergraven. Og det var en kvinne.

– Dette er ingen valkyrie fra sagaene, men en virkelig militær leder, sier arkeologen Charlotte Hedenstierna-Jonson til SVT.

Sammen med ni andre forskere har hun publisert sine funn i tidsskriftet American Journal of Physical Anthropology.

Norske funn

De viser blant annet til funn andre steder i Skandinavia som også viser at kvinner kan ha spilt en aktiv rolle som krigere på vikingferd. I Norge har man blant annet funnet graver på Aune eller Aunvoll i Nord Trøndelag og Solør i Østfold, hvor det ligger skjoldmøyer med full utrustning.

Les også: Pyntet seg med tjuvgods fra vikingenes plyndringer

Arkeologen Torun Zachrisson viser overfor SVT til norske funn hvor kvinner er gravlagt som Birka-kvinnen. Hun mener kvinner kunne overta menns posisjon når de ble enker:

– Det er litt overraskende for oss at det kan ha vært enker, sier hun.

DNA-testet

Nordvegen Historiesenter, som ligger på Avaldsnes og var Norges eldste kongesete, har tidligere publisert en gjennomgang av vikingkvinner. Også her er man inne på at de kan ha hatt militære oppgaver.

De viser blant annet til utenlandske beretninger om kvinners deltagelse som krigere i vikingled, blant annet i Irland og Byzantine.

Les også: Norsk vikingkvinne funnet i grav i Danmark

I en snart tusen år gammel irsk krønike, The war of the Irish with the foreigners, fortelles det om en kvinnelig kriger som ble kalt The Red Maiden som var med da vikingflåter angrep Munster på 900-tallet.

Utgravningene fra Birka fant sted for mer enn hundre år siden, og denne forskergruppen regner med å bli møtt med kritikk. Blant fordi det kan sås tvil om at det er korrekt skjelett som nå er DNA-undersøkt.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært